L’acte institucional del 8M va incloure l’actuació de la coral Atzamares i la lectura de contes de Katherine Mansfield amb la Biblioteca Municipal i l'ETC
Castellar del Vallès ha viscut una jornada reivindicativa farcida d’activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones. L’Escola Municipal de Persones Adultes Les Teixidores, els col·lectius feministes Som Tribu i Les Carnera, L’Aula i diverses entitats culturals de la vila, s'han sumat a la diada del 8M.
L’acte institucional se celebrava aqusta tarda a la Sala de Petit Format de l’Ateneu, amb la lectura del manifest consensuat per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. A més també comptar amb l’actuació de la coral Atzamares i les rebels del bracet, i una lectura de contes de l’autora neozelandesa Katherine Mansfield, a càrrec de la Biblioteca Municipal i de diverses actrius l’ETC. Lídia Caballé, Montse Gatell, Margarida Gubern, Mònica Mimó, Júlia Ribes i Marta Zambudio, van recitar els textos de Mansfield. Precisament, el 2023 és el centenari de la mort d’aquesta escriptora.
Lectura de textos de Katherine Mansfield per part de diverses actrius de l'ETC i de la Biblioteca - Q.PASCUAL
Moments abans de la lectura del manifest del 8M, la regidora de Feminisme Àngela Bailén, va anunciar “l’actualització del pla d’igualtat de gènere” que es revisarà per adaptar-lo al nou context social, i que enguany es faran efectius “els primers pressupostos amb perspectiva de gènere”. Bailén va apuntar que totes dues mesures s’emmarquen en polítiques municipals per fer una vila “més feminista”. Tot seguit, una representació de les alumnes de l’Escola Municipal de Persones Adultes Les Teixidores - que va adoptar aquest nom a principis del curs- van llegir el manifest. Rosa Marcet, Manoli Perez, Olga Andreu, Ángela Fernández i Maria Fernández van posar veu a un text que va recordar les dones que han estat un pal de paller i una peça essencial en la transformació de la societat. “Dones generoses que ens han precedit, dones que van desplegar els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió civilitzatòria”, deia el manifest.
Entre altres qüestions, el text també va apuntar el 8M és un dia “de lluita pels drets, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia” i va subratllar que ha de ser una lluita transversal, “conjunta de dones i homes. Les reivindicacions d’aquest dia són les de cada dia”.
Actuació de la coral Atzamares durant l'acte institucional del 8M a la Sala de Petit Format de l'Ateneu - Q. PASCUAL
També van destacar la necessitat d’una “mirada feminista” per assolir algunes de les fites de l’Agenda 2030 de Nacions Unides relacionades amb la igualtat entre gèneres i l’apoderament de les dones, però també dels Objectius de Desenvolupament Sostenible quant a la bretxa salarial o les tasques de cures. “No podem assolir salut i benestar sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones”, es concretava. De fet, les estudiants de Les Teixidores van recordar que “encara el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d’un tercer són dones; encara la bretxa salarial entre homes i dones al nostre país se situa en el 20,9%”. I van afegir que “encara l’any 2022 van ser assassinades 49 dones a mans de les seves parelles o exparelles i van créixer les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual”.
Finalment, tolerància zero amb la violència masclista, coeducació, conciliació i corresponsabilitat, són alguns dels conceptes que també queden recollits en el document. Un text que demana el compromís dels governs municipals però també dels agents econòmics i socials, i del conjunt de la ciutadania per a una igualtat efectiva i real.