02   A7R01573_1440x961
Imatge d’un test d’antígens ràpid a la Farmàcia Catalunya  Quim Pascual
19/07/2021 Actualitat
Les farmàcies a punt per vendre test d'antígens sense recepta

A partir d'avui els infants i monitors de casals i colònies podran fer-se un test gratuït en aquests establiments

Cristina Domene

Demà dimarts el Consell de Ministres ha d’aprovar el decret llei que permetrà vendre, finalment, testos d’antígens ràpids a les farmàcies sense recepta mèdica.

 

Des del Col·legi de Farmacèutics ho reclamaven feia temps, però l'esborrany del reial decret que ha de regular la venda i publicitat d'aquests productes portava al calaix del Ministeri de Sanitat des de principis de maig. “Fa dos mesos que van anunciar que les farmàcies podrien vendre tests lliures, però l’han anat deixant, i ara ho estan accelerant davant de la saturació, de nou, del sistema sanitari”, explica Núria Carmona, titular de la Farmàcia Catalunya.

 

Els tests d’antígens ràpid se l’ha de fer la persona que el compra, els farmacèutics només poden assessorar. “Nosaltres no manipulem el test, els hi expliquem com funciona, fins i tot els podem ajudar, però per nosaltres també és un risc si toquem la mostra. Està pensat perquè la persona sigui responsable i se’l faci ell sol”.

 

El test és un mètode fàcil, ràpid, còmode de fer a casa i econòmic, oscil·len entre els 7 i els 15 euros. El resultat serveix només a títol informatiu i alguns experts recorden que no són un passaport per fer vida normal. Per això, des de la farmàcia Catalunya intenten fer educació al voltant del test i dels contagis. “Preguntem per què se la fa, si té símptomes, si ha estat amb algun contacte positiu i avisem que malgrat en el moment el resultat sigui negatiu, l’endemà podria sortir positiu. En principi si no té símptomes, no tens per què fer-te-la. És  una bona opció, ara que els CAP estan saturats, per acabar de descartar possibles contagis”.

 

Antígens gratuïts per a infants i monitors de casals i colònies

D’altra banda, avui s’ha posat en marxa el dispositiu de cribratge de monitors, treballadors de lleure i infants que participen en casals i colònies. Això vol dir que ja es poden fer tests d'antígens gratuïts a les farmàcies. “Es poden fer la prova cada 72 hores i no s’han d’esperar a tenir símptomes. Els monitors o els nens s’han d’agafar l’automostra, però l’han de fer a la farmàcia davant del farmacèutic. El sistema sanitari ens dóna les proves, nosaltres tenim un espai adequat per fer-les i després hem de comprovar el resultat i introduir-lo en el sistema de salut, tant si és negatiu com si és positiu. Si és positiu, s’activa directament tot el protocol”, detalla Carmona.

 

Aquest dispositiu de cribratge va adreçat a nens i nenes a partir dels 10 anys, i a monitors a partir dels 16 anys. Els nens i nenes de fins a 15 anys d'edat han d'anar a fer-ser el test acompanyats d'un adult.

 

El programa només es farà a farmàcies que voluntàriament s'hi apuntin i hauran de tenir un espai específic per fer-hi atenció personalitzada o fer-ho en horaris en què la farmàcia estigui tancada al públic, com al migdia, o al matí abans d'obrir. Els tests d'antígens ràpids per a infants, monitors i professionals del lleure d'estiu seran gratuïts, inclosos dins les prestacions del servei de salut públic. A Castellar del Vallès cinc farmàcies ofereixen testos d’antígens gratuïts a infants, joves i monitors que participen a les activitats d’estiu. Cal remarcar que s'ha de trucar a l’establiment escollit per reservar cita prèvia. Els horaris per fer-se els testos ràpids d’automostra són els següents:

 

-      Farmàcia Bonavista: de 8.30 a 21.30 h

-      Farmàcia Casanovas: de 16.00 a 18.00 h

-      Farmàcia Permanyer: de 8.00 a 9.00 h i de 14.00 a 15.00 h

-      Farmàcia Ros: de 8.00 a 9.00 h i de 14.00 a 15.00 h

-      Farmàcia Yangüela: de 9.00 a 20.00 h

 

Al portal Estiu amb Lleure de la Generalitat es poden consultar les instruccions que cal seguir per participar al programa de cribatge i el mapa de farmàcies adherides al programa, a més de les declaracions responsables per franges d’edat.

 

ÚLTIMA ACTUALITZACIÓ 16.36H

Comparteix
M'agrada
Comentaris