IMG 20191203 121635_617x412
Foto de família de les persones que han assistit a la lectura del manifest
03/12/2019 Actualitat
Evitar la solitud de les persones amb diversitat funcional

Avui se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional reivindicant acabar amb la sol·litud del col·lectiu

Una cinquantena de persones s'han donat cita aquest migdia davant del Punt d'Informació per a Persones amb Discapacitat (PIPAD) per escoltar el manifest unitari amb motiu del Dia Internacional per a Persones amb Diversitat Funcional que se celebra aquest 3 de desembre. La regidora de Diversitat i Polítiques Inclusives, Anna Margalef, Pilar Mayor i Isabel Mach han llegit el manifest.

A l'escrit s'ha parlat de la solitud no desitjada, "una de les xacres de les societats denominades a sí mateixes avançades. Les dones i homes amb diversitat funcional s’enfronten en el seu dia a dia a situacions d’aïllament social, de separació de la vida en comunitat, que provoquen majors dosis de solitud forçosa". El manifest aprofundeix en les causes: "la falta d’accessibilitat dels entorns, productes o serveis; la impossibilitat o dificultat extrema d’exercir els drets fonamentals; la inactivitat obligada: l’absència de recolzament per a una autonomia personal efectiva; residir en medis amb manca de recursos; les actituds reticents i negatives sobre el valor de les persones amb diversitat funcional, etc".

Segons els estudis sociològics disponibles, més d’un 20 per cent de les persones amb diversitat funcional viuen soles i un 38 per cent d’aquestes persones viuen en una solitud no desitjada. El 74 per cent de les persones amb diversitat funcional  que viuen soles són dones.

La Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Diversitat Funcional obliga a eliminar estereotips desfavorables cap a aquest grup social. "Hem de fer una presa de consciència sobre el valor intrínsec de les persones amb diversitat funcional i de la seva contribució a la societat.  Hi ha dos valors irrenunciables: la inclusió i la vida en comunitat, les eines més poderoses per mitigar l’aïllament i la solitud no desitjada per a persones amb diversitat funcional"

Margalef ha acabat el manifest dient  que Castellar del Vallès "vetllarà perquè tots els serveis oferts des del nostre municipi puguin ser accessibles i inclusius, així com promourà que totes les persones que presentem alguna discapacitat puguem fer vida en comunitat, sense restriccions, fent realitat la inclusió, fet que produirà una enorme millora personal i col·lectiva.Per un Castellar Inclusiu!".

Els actes per a celebrar el Dia Internacional per a Persones amb Diversitat Funcional continuaran dimecres 4 de desembre amb la sortida matinal del cicle Camina i Fes Salut, que començarà a les 9.30 hores des de la porta del CAP, s’ha titulat “Caminem per la inclusió”.

D’altra banda, els dies 9, 11, 12, 13 i 14 de desembre es duran a terme diferents tastets: els dies 9 i 11 (de 15.45 a 16.45 i de 17 a 18 h respectivament, a la Sala Blva de l’Espai Tolrà) un tastet de swing a càrrec de SonaSwing; el dia 12, serà un tastet d’atletisme, a les pistes municipals d’atletisme, de 18 a 19 h, a càrrec de les seccions esportives del TEB Castellar, que també faran un tastet de futbol sala divendres 13 de desembre al pavelló de Joaquim Blume (de 16 a 17 h). Finament, el dijous 12 de desembre, de 18 a 19.30 h, s’ha programat un tastet de bàsquet, a càrrec del Club Bàsquet Castellar, a l’Espai Tolrà.

La programació d’activitats inclou també dues obres de teatre: El castillo del descanso eterno, dissabte 14 de desembre, a les 18 h, a la Sala de Petit Format de l’Ateneu, de taquilla inversa que es destinarà a La Marató de TV3, i Aladdin, a càrrec del TEB Castellar, que tindrà un preu de 2 €. En aquest cas, les entrades es poden reservar al telèfon 93 714 33 90. A més, diumenge 15 de desembre, a les 12 h, s’ha programat un vermut swing a la plaça de Cal Calissó.

Finalment, la Biblioteca Municipal Antoni Tort oferirà entre el 3 i el 14 de desembre un recull bibliogràfic en l’àmbit de la discapacitat.

També cal destacar que, a partir del dia 3 de desembre i durant tota la setmana, les lletres de Castellar del Vallès que donen la benvinguda al municipi a la rotonda situada a l’entrada per la B-124 s’il·luminaran amb diferents colors en suport a la diversitat funcional.

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris