21 docu celianovis_950x634
Detall del cartell promocional del documental ‘Once upon a place’  - CEDIDA
07/04/2021 Actualitat
Estrena del documental ‘Once upon a place’

La cineasta castellarenca Cèlia Novis presentarà el llargmetratge sobre La Nacional a IMPACTE!, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya

Rocío Gómez

Once upon a place, documental que signa la cineasta castellarenca Cèlia Novis, s’estrena aquest dissabte a IMPACTE!, el Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. El documental també ha estat seleccionat per al Manhattan Film Festival i el Festival Cine por Mujeres de Madrid.


El llargmetratge narra la història de La Nacional, un edifici centenari de Nova York. A través de la cronologia d’aquest edifici, Novis dona veu al testimoni de milers d’immigrants espanyols que van refer la seva vida al barri Little Spain, a la ciutat dels gratacels.


Concretament, el 2013 la directora, que vivia a Nova York, es va topar  amb l’edifici, i quan va començar a investigar-ne l’origen, es va adonar que la seva història no havia estat mai explicada. “És l’últim testimoni del Little Spain. El nom sencer és La Nacional Spanish Benevolent Society. És una societat que ajudava els immigrants espanyols que arribaven a Nova York , molts d’ells molt desesperats, que no sabien per on començar en aquella jungla”, explica Novis. La Nacional està situada al carrer 14, a l’oest de la ciutat, a tocar de Manhattan “i ara viu una segona edat d’or com a centre cultural”.


Així, la castellarenca es va capbussar en tota la documentació disponible del local, i va entrevistar tant als actuals responsables com als descendents d’alguns dels socis que van passar per l’edifici. “Em va sobtar descobrir algunes històries que no sabem si són certes o no, però que han passat de generació en generació. Per exemple, que Lorca va fer-hi estada, o que un quadre de Sorolla que estava en una de les parets, va desaparèixer”, detalla.


Val a dir que l’estrena del documental serà en línia però també presencial als cinemes Girona de Barcelona,i a sales de Lleida, Girona o Sant Feliu de Llobregat. Tanmateix, s’ha previst per demà a partir de les 22 hores una sessió cinefòrum en línia que comptarà amb Cèlia Novis, el codirector del Festival, Oriol Porta, i la directora de Sense Ficció de TV3, Montse Armengou, per presentar Once upon a place. Les entrades es poden comprar a impactefilmfest.cat.

 

Recupera l'entrevista a Cèlia Novis al Connectats

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris