WhatsApp Image 2022 04 29 at 12.36.01 (1)_1440x961
D’esquerra a dreta, la xef Ada Parellada, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, Joan Godia, i l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, entre d’altres ponents Quim Pascual
29/04/2022 Actualitat
Estratègies per no malbaratar menjar

La Sala Blava de l’Espai Tolrà acull un debat sobre l’aprofitament alimentari i la presentació de casos d’èxit

Jordi Rius

Un dels principals  problemes de l’actual societat és la sostenibilitat alimentària. Segons estudis de l’Agència de Residus de Catalunya diuen que, de mitjana, cada any es malbaraten 35 quilos d’aliments per persona. Aquesta quantitat és “insostenible”, va explicar el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, en el decurs del Diàleg d’Alcaldes EU Municipis, circularitat i sostenibilitat alimentària: el nou impuls a la roda que es va celebrar divendres passat a la Sala Blava de l’Espai Tolrà . 


Per això, va assegurar que “experiències locals i comarcals com Recooperem estan sent pioneres en la posada en marxa d’iniciatives socials i ambientals entorn l’aprofitament alimentari”, una prova que “gent petita, en llocs petits poden canviar el món”. El Vallès Occidental treballa en aquest àmbit des del curs escolar 2015-2016, quan es va iniciar el projecte Recooperem a les escoles, una iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari i de reducció de residus, amb l’objectiu de donar una oportunitat als aliments, especialment a tots aquells aliments cuinats que són saludables i que són de qualitat. A Castellar s’ha traduït amb la participació de 8 escoles que ha fet que “hàgim estat capaços de recuperar vuit tones de material orgànic en set anys”.


La jornada, a més de Giménez, va comptar  amb la participació de la xef Ada Parellada, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Godia; la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB i Directora de l’Institut d’Investigació en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB), Rosa M. Lamuela-Raventós; la catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la UB i Directora del Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB a Santa Coloma de Gramenet, M. Carmen Vidal i Elisabet Llorens, tècnica de la Unitat d’Hoteleria de l’Hospital Germans Trias i Pujol. 


Des del govern català, Joan Godia,es va referir a la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el Malbaratament Alimentari, aprovada fa dos anys, i que ha de comportar un canvi profund en el sector de l’alimentació. La llei proposa reduir el malbaratament alimentari en un 50% d’aquí vuit anys i per això la llei “té una dimensió sostenible i transformadora”


Per la seva banda, Parellada va  explicar que els cuiners “valorem els aliments i sabem el què costen i, de fet, venim d’una generació que ja feia profitament”. El que passa és que, en un moment donat, “es va instaurar el prestigi de llençar”. La xef va canviar de xip després de saber “la dada esfereïdora que amb la meitat del que llencem podríem acabar amb la fam al món” i va introduir la cultura de l’aprofitament al seu restaurant. Parellada va advertir, però, que per molta normativa que hi hagi respecte al malbaratament “el poder el té el consumidor” i que “si no es canvia la mirada, no aconseguirem res”.


Maria Carmen Vidal, va apuntar la col·laboració entre la UB i les administracions locals per poder sensibilitzar entorn l’aprofitament alimentari. També va destacar que es considera fonamental, abans de fer mesures per reduir el malbaratament, conèixer el públic a qui ens dirigim mitjançant tècniques científiques. Una recent enquesta dins la comunitat de la UB, reflecteix que el 40% de la població no considera que malbarata. L’enquesta també constata que la majoria dels enquestats considera que evitar el malbaratament és reaprofitar el menjar sobrant i no pas, per exemple, fer una bona llista de la compra. Durant la sessió també s’ha conegut el cas de l’Hospital Trias i Pujol, que porta a terme un projecte de reaprofitament. 

LA TEORIA DE LES 4P

La xef Ada Parellada va proposar la teoria de les 4P a l’hora de fer un bon aprofitament alimentari, emulant una mica les tres R del reciclatge. La responsable del restaurant Semproniana va  dir que les quatre P serien “Patrimoni, Proximitat/pagesia, Profit i Porc -del qual se n’aprofita tot-". Maria Carmen Vidal, en canvi, era partidària de la teoria de les 5S pel que fa a la sostenibilitat alimentària: “Saludable, Segura, Social, Sostenible i Satisfactòria”


Els diferents participants al col·loqui, que van poder fer preguntes  als ponents, van poder fer un petit refrigeri amb menjar reaprofitat, maridat amb vins blanc i negre de les 5quarteres i de llimonada. 


Entre les intervencions del públic, algunes persones pertanyents a menjadors socials o de repartiment de menjar explicaven que “moltes vegades els usuaris refusen un paquet de llenties crues perquè l’han de bullir, prefereixen que siguin en llauna”. Davant d’això, poden sobrar molta quantitat de llegum que els propis usuaris no volen.


També es va explicar el cas de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell que pot reaprofitar les més de 700 dosis de menús que preparen diàriament. La representant de la Unitat d’Hoteleria de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Elisabet Llorens,  va explicar que al centre van començar a motivar-se pel malbaratament alimentari el 2010 “quan veiem que baixaven intactes les safates de menjar al túnel de rentat”. Ja aquell any van estalviar una tona de residus orgànics.

Comparteix
M'agrada
Comentaris