IMG 1987_1440x961
Pepa Lavilla durant la representació a la Sala de Petit Format de l'Ateneu | J. Clapés 
24/11/2023 Actualitat
‘Estimar sense morir’ va iniciar els actes d'aquest 25N

El monòleg representat dijous a l'Ateneu per Pepa Lavilla escenifica una situació de maltractament dins el matrimoni amb prosa de Dulce Chacón

Jaume Clapés Solé

La regidora de Feminismes i LGTBIQ+, Àngela Bailén, va pujar a l’escenari de la Sala de Petit Format de l’Ateneu per donar el tret de sortida als actes en commemoració al Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones: “Les xifres són aclaparadores, hem de visibilitzar la violència masclista” i va deixar pas al monòleg Estimar sense morir.

 

L’espectacle va ser el primer dels actes programats al voltant de la cita que es commemora arreu del món cada 25 de novembre. La proposta teatral, protagonitzada per Pepa Lavilla, és l'adaptació de la novel·la Algún amor que no mate, de Dulce Chacón. L’espectacle planteja una reflexió sobre la violència de gènere, a partir d’una dona que es va adonant que està essent maltractada.

 

Narrada en primera persona per l’actriu, la història comença plàcidament, com qualsevol vida quotidiana conjugal. A poc a poc, a través de petits canvis del marit, es va albirant que alguna cosa va malament, i, potser, ens n’adonem abans el públic que la mateixa protagonista. Canvis de costums, esbroncades per no fer les feines domèstiques, menyspreus, no deixar-la treballar. I un accident trenca una cama a la protagonista i la reclou a casa.

 

Aquesta situació precipita un relat que malauradament sembla universal. “El nostre amor depenia de la dominació”, sentencia la protagonista i llavors apareix el maltractament físic i les violacions. I el text interpretat per Lavilla reflecteix perfectament l’aïllament d’amics i familiars en el qual l’ha anat sumint el marit: “La gent fuig dels que estan tristos per por que se’ls encomani la tristesa. [...] Quanta foscor, em sento perduda, si trobes una mà per agafar-me... [...] Estic tancada en un forat sense sortida. [...] Els meus peus estan clavats a terra i el meu desig de ser jo mateixa petrificat”

 

Els actes del 25N continuen aquest divendres:  a partir de les 18.30 hores tindrà lloc la lectura del manifest institucional i l’encesa d’espelmes a la plaça d’El Mirador. Mitja hora més tard, començarà des de la mateixa plaça la caminada nocturna Petjades contra la violència masclista.

Comparteix
M'agrada
Comentaris