WhatsApp Image 2020 12 26 at 11.06.27_1440x961
L'Estevet, a la plaça Calissó / M. ATNÚNEZ
26/12/2020 Actualitat
L'Estevet torna a Castellar 20 anys després

Coincidint amb el dia de Sant Esteve, s'ha recuperat l'emblema que va estar instal·lat durant 30 anys a Castellar, una obra de Mar Hernández

M.A / G.P

És de bronze, té una pilota entre les mans i es diu Estevet. Aquest dissabte, dia de Sant Esteve, patró de Castellar, ha arribat a la vila un antic conegut, un símbol de la infància que sonarà a moltes persones. A la plaça Calissó, s'hi ha instal·lat una obra de Mar Hernández Plana, una escultura que versiona la figura que es va col·locar l'any 1969 just davant de la parada de bus del desaparegut cafè de la Rabassada, i que es va convertir en un emblema del poble durant 30 anys. Fins que va desaparèixer sobtadament cap a finals dels anys 90 arran d’unes obres de remodelació de l’antiga rotonda de La Vallesana.

 

"Era una figura decorativa, de pedra artificial, de l'època, però que tenia un significat per la població. Ha estat qüestió de recuperar l'element que ja havia estat aquí, però donant-hi una relectura", explica l'autora de l'obra. El primer Estevet va anar a parar en un contenidor, però un castellarenc, Pep Boadella, en va recuperar una part, el cap, ja que la resta havia quedat destrossat. El va guardar durant un temps i el va acabar entregant a l'artista Mar Hernández perquè el custodiés. "Era de justícia que es tornés a posar aquesta figureta", considera l'artista. 

 

IMG 20201226 WA0004L'artista, Mar Hernández, amb l'escultura - M. Antúnez

 

Ara, l'Estevet, ha tornat a Castellar, com a regal inesperat en un any difícil. Ha estat col·locada sobre un bloc de pedra amb bancs prefabricats al costat. Hernández ha creat una figura semblant, malgrat que l'infant representat, respecte a l’original, compta amb una edat més avançada. Ara bé, conserva la mateixa posició anatòmica i una pilota entre les mans.

 

El procés de creació artística va començar el 2019 i va dividir-se en quatre fases. Va començar a partir d'una maqueta prenent de referent un nen de 10 anys com a model. A continuació es va procedir al modelat en fang de la peça a mida real, de la qual es va extreure un motlle de silicona. I finalment, amb aquest motlle es va fer la fosa en bronze en una foneria.

 

El primer Estevet era un amoret o putti (un infant nu que simbolitza l’amor humà), un element molt típic de l’ornamentació dels jardins d'aquells anys. El nom va ser posat popularment, amb certa sorna, ja que la seva instal·lació va generar part de rebuig. Amb el pas dels anys, però, l'Estevet es va convertir en un símbol de Castellar i, curiosament, la gent s'hi reunia per celebrar les victòries del Barça.

 

Ha tornat l'Estevet, de bronze, molt més treballat artísticament i en un espai que ha canviat totalment, però amb el mateix objectiu de convertir-se en un emblema estimat de Castellar. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris