IMG 20200915 090816_1440x961
Un dels accessos a l'escola Sant Esteve el primer dia del curs || AJ. Castellar
15/09/2020 Actualitat
L'escola reprèn la marxa amb precaució

Els onze centres educatius comencen un curs marcat per mesures de prevenció per evitar contagis de Covid-19

Rocío Gómez

15 de setembre. Tret de sortida del curs a tots els centres escolars de Castellar del Vallès. La primera jornada, que arriba després del pont de la Diada i de Festa Major, i del curs més atípic dels últims anys, ha estat marcada per controls de temperatura, la mascareta, la distància de seguretat i el gel hidroalcohòlic.

 

No s'ha registrat cap incidència per part dels onze centres educatius, tant d'infantil, primària, ESO o batxillerat, que han apujat les persianes seguint fil per randa el protocol d'higiene i prevenció de contagi que han elaborat de manera coordinada amb els departaments de Salut i Educació, i amb la col·laboració de l'Ajuntament. "Veníem de sis mesos que els nens i nenes estaven a casa. Hi havia nervis, emoció, una barreja de sentiments. Darrere de la mascareta ha estat un dia sobretot de retrobaments, molt especial", reconeix Anna Riera, directora de l'escola Joan Blanquer. "Estem molt satisfets de l'organització. El primer dia ha estat un èxit. Totes les direccions de les escoles hem unificat criteris, i l'Ajuntament ens ha acompanyat en el procés, i ens ha ajudat, per exemple, a senyalitzar els accessos. Cada escola té uns trets físics i unes casuístiques diferents, però totes hem treballat de costat", afegeix Riera.

 

En el cas de secundària, els estudiants han viscut un dia de presentacions i tutories, sense tanta càrrega lectiva però sí emocional. "És cert que els de 1r d'ESO arriben nous al centre, i són els que passen més nervis perquè estan coneixent els companys. El primer dia ha anat molt bé", explica Francesc Xavier Martín, director de l'institut Puig de la Creu. "El primer dia hem rebut la comunicació d'una persona que està en quarantena i no ha arribat a assistir a classe. La PCR ha estat negativa, però es reincorporarà en dues setmanes per precaució. Aquesta situació serà habitual", constata el director de l'institut.


Quant a l'adaptació dels estudiants al protocol per evitar contagis i la transmissió del coronavirus, Riera remarca que els més menuts, després de mig any a casa, trepitgen l'escola amb la lliçó ben apresa. "Quan ens veuen, paren les mans perquè els posem gel hidroalcohòlic. Estan acostumats i això és un avantatge. Han respectat la distància de seguretat al pati. A més, venien amb moltes ganes, i han seguit totes les mesures", apunta. "Els nens i nenes sempre ens sorprenen. Tenen una gran capacitat d'adaptació", assevera la directora.

 

LA MASCARETA NO APAGA EL SOMRIURE

La sectorialització de cada centre educatiu per assegurar que els grups estables no es barregin, les taules separades, la reorganització de les línies per complir amb la ràtio, ruixar-se les mans amb gel hidroalcohòlic o trepitjar la catifa desinfectant, és per als estudiants una nova rutina que traspassa la frontera de l'escola. "La mascareta és el tret més incòmode, perquè et manca el somriure, tot i que els ulls també diuen molt. És el més feixuc, per als infants i les mestres. A més, tenim alumnes amb sordesa i això dificulta moltíssim l'aprenentatge", detalla Riera. "L'acompanyament emocional aquests dies és essencial, és la nostra prioritat. Hi ha nens que han estat molt bé a casa, però a d'altres les parets els han caigut a sobre ", constata la docent.


Ara bé, tot i l'exhaustiu protocol que han elaborat les escoles i els instituts, els dos directors reconeixen que les jornades prèvies al tret de sortida del curs, alguns pares i mares vivien la tornada a les aules amb certa por i recel. "Ens hem trobat amb una família que no volia portar el seu fill al centre. Hem arribat a un pacte, i a partir de dilluns, quan vegin que tot funciona correctament, l'estudiant s'incorporarà", concreta Martin.

 

Per transmetre confiança i tranquil·litat als pares i mares, i també als estudiants, els centres educatius han posat en marxa una campanya de comunicació per informar amb detall tota la comunitat educativa dels protocols i mesures previstes amb motiu de la crisi sanitària de la Covid-19, però també per obrir un canal per rebre suggeriments i donar resposta als dubtes que han sorgit i sorgiran aquest curs. "Els confinaments puntuals hi seran, però estem preparats per donar continuïtat al curs amb ensenyament telemàtic", conclou Martín.

 

Recupera l'entrevista a Anna Riera i Francesc Xavier Martín al magazín Connectats.

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris