Captura de pantalla 2021 04 08 a les 11.33.16_950x634
Una vista aèria de la coberta de l’Espai Tolrà on s’instal·laran 360 mòduls fotovoltaics en 600 m2 de superfície. || Ajuntament
10/06/2021 Actualitat
L’energia solar fa un salt endavant

L’Ajuntament encarrega un estudi per veure el potencial fotovoltaic, i a l’Espai Tolrà i a El Mirador s’hi posaran plaques

Jordi Rius

La Regidoria de Transició Ecològica encarregarà aviat un estudi per determinar el potencial fotovoltaic de Castellar. Aquest document, que anirà a càrrec d’una consultora local especialitzada, permetrà disposar d’un pla estratègic de transició energètica local que fixarà la viabilitat d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes d’equipaments municipals, naus industrials i edificis residencials del municipi, així com a altres possibles emplaçaments.
L’objectiu és disposar d’un full de ruta en l’horitzó temporal de l’any 2030 que faci possible avançar la vila en matèria d’eficiència i transició energètiques i d’implementació d’energies renovables. “Arran del canvi de política a nivell europeu i espanyol en relació al tema energètic, a la rendibilitat i a la possibilitat que instal·lar unes plaques tinguin ajuts ens vam plantejar  saber exactament quin potencial fotovoltaic té la vila”, explica el regidor de Transició Ecològica, Pepe González.


Cobertes municipals
Pel que fa als equipaments municipals, s’analitzaran tots els punts potencials d’autoconsum i el nivell d’autosuficiència energètica que poden arribar a assolir. Segons un primer estudi realitzat pels serveis tècnics municipals, la instal·lació de plaques solars en una trentena d’edificis públics i en una superfície total de coberta d’uns 8.500 metres quadrats possibilitaria una producció anual del voltant d’1.840.000 kWh. En funció de cada instal·lació, la generació d’electricitat permetria l’autoconsum de l’edifici al 100% i la venda de l’excedent o l’autoconsum en xarxa del mateix edifici i d’altres equipaments situats a menys de 500 m2. En tot cas, es preveu que la inversió rondaria els 1,1 milions d’euros i que quedaria amortitzada en set anys d’estalvis en la factura elèctrica.


L’estudi, que derivarà en un Pla Municipal de Cobertes Fotovoltaiques, serà una eina de planificació estratègica que establirà les prioritats per part de l’Ajuntament. A més de les cobertes, també s’analitzaran altres opcions on instal·lar plaques solars, com són horts i solars municipals, i també pèrgoles. Al mateix temps, el pla possibilitarà l’optimització de les potències elèctriques i dels contractes dels equipaments municipals, d’acord amb la nova realitat tarifària, per reduir els costos energètics al mínim. “Per nosaltres, l’aposta fonamental en la línia d’estalvi energètic és l’energia fotovoltaica i volem fer càlculs perquè, a part de l’estalvi econòmic, volem saber la quantitat de tones de C02 que deixem de generar”, sosté González.


Sostres industrials i residencials
L’estudi també incidirà en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en cobertes de titularitat privada: d’una banda, s’analitzarà la totalitat de polígons industrials, atenent el seu consum energètic i tenint en compte la superfície disponible de teulades de naus i d’aparcament. Aquest estudi inclourà un apartat amb mesures d’incentivació i també inclourà un altre apartat que permeti determinar el potencial d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques al sector residencial a Castellar tenint en compte la superfície disponible, i les instal·lacions que ja existeixen. També s’incorporaran mesures que permetin fomentar la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques als habitatges i  l’anàlisi i revisió de les ordenances fiscals o activitats que promoguin i divulguin l’energia solar fotovoltaica.


Plaques a l’Espai Tolrà i a El Mirador
L’Ajuntament ja farà aquest mateix 2021 una primera aposta per l’energia solar fotovoltaica a les cobertes de l’Espai Tolrà i d’El Mirador. Això permetrà millorar l’eficiència energètica d’aquests equipaments, ja que compensaran el seu consum elèctric i el d’altres equipaments associats amb el que s’injecti a la xarxa.


A l’Espai Tolrà, primer es retirarà el fibrociment i es renovarà la teulada. Després, s’hi instal·laran 360 mòduls fotovoltaics en 600 m2  de superfície que faran possible la injecció a xarxa de l’energia equivalent als consums de l’Espai Tolrà i també d’una part de l’Escola Municipal d’Adults i de l’escola Joan Blanquer. La producció anual serà de 178.613 kW/h/any (equivalent a un estalvi anual de 55.000 tones de CO2). El conjunt de la inversió (coberta més plaques) serà de 418.000 euros.


A El Mirador, es col·locaran 65 mòduls fotovoltaics en una superfície de 110 metres quadrats, que produiran anualment 31.422,6 kWh, amb un estalvi anual proper a les 10.000 tones de CO2  anuals. Les plaques estaran situades a la teulada del Centre Excursionista i de la banda que correspon a l’antic mercat i abastiran l’equivalent a una part del consum elèctric del propi d’El Mirador. La inversió en aquest cas serà de 25.000 euros.

 

92 plaques instal·lades en tres equipaments municipals

Cal recordar que les cobertes de tres equipaments més, la nau de Via Pública, el Parc de Bombers i el Pavelló de Puigverd, disposen des de l’any 2012 d’un total de 92 plaques solars fotovoltaiques. Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament i gestionada per una empresa privada, va possibilitar que per primera vegada s’utilitzessin terrats d’edificis municipals per a la injecció d’energia solar fotovoltaica a la xarxa elèctrica. Una altra de les accions per reduir les emissions de CO2 se centra a afavorir la mobilitat dels vehicles elèctrics. Per això, l’Ajuntament instal·larà dos punts d’ús públic de recàrrega semiràpida d’aquest tipus de vehicles. Un d’ells substituirà i millorarà el ja existent al carrer de Portugal, mentre que l’altre estarà ubicat a l’aparcament del carrer de Catalunya situat al davant del Pavelló de Puigverd. En tots dos casos seran punts de càrrega doble de 44 kW, amb la qual cosa podran alimentar fins a quatre vehicles al mateix temps. La inversió suma 27.500 euros. L’Ajuntament també vol renovar la flota municipal amb vehicles elèctrics i híbrids i hi invertirà uns 200.000 euros.

Comparteix
M'agrada
Comentaris