Votació unàmine d'un punt del ple d'octubre_617x412
Votació unàmine d'un punt del ple d'octubre - Q. Pascual
25/10/2017 Actualitat
El govern aprova en solitari el pressupost municipal
El ple d'octubre també va aprovar mocions relacionades amb la crisi institucional catalana per rebutjar l'article 155 i "assumir" el resultat de l'1-0
J.G.
La majoria absoluta va facilitar l'equip de govern l'aprovació dels pressupostos municipals ja que, en aquesta ocasió, els tres grups de l'oposició van votar en contra dels comptes. Segons el tinent d'alcalde de Finances, Joan Creus, "la reducció de l'endeutament i l'estabilitat de l'exercici econòmic de 2018, permeten avançar en inversió social i també en inversions en equipaments i via pública". En concret, els comptes seran de 23,7 milions i comporten un desplegament d'inversions per valor de 5,1 milions.

Creus també va subratllar que, pel que fa a taxes i impostos, el pressupost aposta "per una fiscalitat per sota de la inflació prevista", tot apunta que es tancarà l'any amb un IPC de l'1,7%. A grans trets, el més rellevant és que s'incrementa el tipus impositiu de l'IBI un 2 %, però serà de l'1 % per a qui tingui domiciliat el pagament de l'impost o el domiciliï; es congelen les taxes per subministrament d'aigua i pel servei de clavegueram i l'impost de vehicles es congela i la pujada de la taxa per recollida de residus és de l'1'5%.

El tinent d'alcalde va donar algunes pinzellades sobre els grans números dels pressupostos informant que l'àrea social "creix un 17,6%" i l'endeutament "es redueix un 21.8%". En aquest sentit, va recordar que entre els anys 13 i 18, el deute municipal s'haurà retallat en 17 milions d'euros: "Al finalitzar l'any 2018 el deute viu per préstecs a llarg termini s'haurà reduït un 21,84 %, passant de 10,7 milions d'euros a 8,4 milions d'euros". "Es presenten uns pressupostos orientats al benestar de les persones i a la millora dels serveis públics, i la seva elaboració s'ha dut a terme amb rigor, confiança, creixement econòmic, sostenibilitat i la liquiditat financera".

Rafa Homet, portaveu d'ERC, principal grup de l'oposició, va argumentar el vot contrari als comptes presentats per tres raons: "Per l'incompliment dels compromisos adquirits en el pressupost del 2017, per la inexistència d'un projecte polític darrere dels comptes i perquè no podem donar suport institucionalment a una alcaldia del PSC". Homet va criticar amb duresa uns comptes que considera que, "a mig termini, comporten conseqüències negatives" i també va assegurar que "té mancances importants". En aquest sentit, i en referència als 5,1 milions destinats a inversions, va titllar de paradoxa que "els primers pressupostos postcrisi es dediquin a pintar la façana [en referència als diners que es destinaran a actuacions de manteniment d'equipaments i espais públics] en comptes de preparar-nos per al futur". "Invertir només en totxo és repetir les errades del passat", va reblar Homet. En aquest sentit, va posar com a exemple de projectes estratègics que no troben resposta en aquests comptes "la millora de la mobilitat o la manca de referències a l'àrea forestal, el 83% del terme municipal".

Finalment va dir que tampoc podien donar suport a un pressupost presentar pel PSC després de la complicitat del PSOE amb l'aplicació de l'article 155.

Xavi Alavedra, de Decidim, va fer una esmena a la totalitat dels comptes municipals i, com en anys anteriors, van criticar que "es doni prioritat al pagament del deute i als asfaltats". Alavedra va titllar l'Ajuntament de "mera empresa de manteniment dels seus edificis" i va qualificar de "falses veritats" que s'augmenti la despesa en polítiques a les persones quan parlem de millores d'equipaments. Segons va opinar el regidor de Decidim, als pressupostos no s'hi reflecteix "tasca social". En aquest sentit, la seva companya Bet Tena va afirmar que el pressupost no inclou "ni un euro en habitatge públic" i que "no aprofita l'ànima dels nostres equipaments" per promoure més activitats.

Alavedra va reiterar que no s'havia donat cap resposta a la seva denúncia contra la taxa de l'aigua que ja van fer a finals de l'any passat perquè consideren "un abús" que sigui l'empresa adjudicatària del servei qui emeti els rebuts. Finalment, també van argumentar el seu vot contrari al pressupost "per l'augment de la pressió fiscal que s'ha previst".

Bea Garcia, del PDeCAT, va seguir la línia argumental d'ERC i va opinar que l'equip de govern "no treballa sobre projectes a mig o llarg termini". Segons la portaveu, es parla d'inversions "sense cap planificació al darrere, com l'Espai Tolrà". Garcia també va insistir, com en intervencions en debats de pressupostos anteriors, que el seu grup polític "no pot donar suport a propostes que incloguin augment de la pressió fiscal". "El pressupost defineix el tarannà de l'equip de govern, molt allunyat del nostre tarannà", va dir per apuntalar el seu vot contrari als comptes.

En el torn de rèplica, el tinent d'alcalde de Finances va retreure a l'oposició que durant les reunions prèvies a l'aprovació dels comptes havien fet "un total de zero propostes".

El ple rebutja el 155 i "assumeix" el resultat de l'1-0

El nom de Carles Puigdemont va planar durant bona part de l'extens debat de mocions que va tenir el ple centrat en els dies de tensió que estan vivint Catalunya i Espanya. Segurament, el moment culminant va ser el debat i posterior votació d'una moció presentada pels grups de l'oposició (ERC, Decidim i PDeCAT) que demanava que l'Ajuntament validés el resultat del referèndum de l'1 d'octubre. El portaveu de Som de Castellar-PSC, Aleix Canalís, tot i recordar que "l'administració local no és la responsable de l'organització del referèndum -i, per tant, no el pot validar-", va demanar a l'oposició que si es canviava l'expressió 'validar' per 'assumir' votarien a favor de la moció. Canalís va recordar que ni el president Puigdemont, ni el Parlament havien validat l'1-0: "Vostès demanen més del que ha fet el propi president de la Generalitat", va comentar a l'oposició el portaveu de l'equip de govern. Finalment, va ser acceptada l'esmena i la moció va prosperar.

Abans s'havia votat també per unanimitat una moció en defensa de l'escola catalana que, segons tots els grups municipals del ple, està patint diverses agressions en els darrers temps. Tal i com va dir la ponent de la moció, Núria Raspall (ERC), l'Ajuntament "dona suport als docents que vetllen, amb estima i passió pel desenvolupament integral dels nostres infants i joves, agrair-los la seva dedicació i encoratjar-los a seguir realitzant la seva tasca amb la mateixa determinació de sempre". També es va demanar la rectificació dels ministres Dastis i Méndez de Vigo i "la disculpa pública d'aquells dirigents polítics i mitjans de comunicació que han mentit deliberadament".

El debat es va tornar més agre durant la discussió de dues mocions sobre la imminència de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i una altra sobre la declaració d'independència. L'oposició havia entrat una resolució per, segons va explicar el regidor d'ERC, Josep Maria Calaf, "manifestar el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'octubre". Calaf també va recordar que la participació de l'1-0 va ser superior al referèndum de l'Estatut i el suport al 'sí' va superar el 90%. Som de Castellar-PSC no va donar-hi suport. El seu portaveu va reiterar que l'equip de govern sempre ha mostrat "lleialtat al Parlament i ara no serà una excepció". En aquest sentit, va recordar que ni el Parlament ni el propi Puigdemont ha proclamat la independència "tal i com li va expressar a Rajoy en la darrera carta enviada el president de la Generalitat".

La torna d'aquesta moció va ser una altra presentada per l'equip de govern de rebuig al 155 però que demanava a Puigdemont que es renunciés a la DUI i es cerqués una solució dialogada amb el govern d'Espanya. Per part d'ERC, Rafa Homet va assegurar que "no hi ha un conflicte amb el PP, és amb l'Estat i el seu rei al capdavant, un Estat amb una separació de poders que sembla una broma". Per part de Decidim, Bet Tena, es va mostrar bel·ligerant amb els moviments polítics que ha fet en els darrers temps l'alcalde i l'equip de govern -que va titllar de "política de façana"- i va establir un símil entre Som de Castellar-PSC i el títol de la cèlebre novel·la de terror gòtic 'Doctor Jekyll i Mr Hyde', de Robert L. Stevenson. També va dir als membres de l'equip de govern que "ser neutral és posar-se del cantó de l'opressor, de qui amaga els 1.000 ferits de l'1-0 i té dos presos polítics". Finalment, Tena va encoratjar els regidors de Som de Castellar-PSC a fer un pas endavant. "Si trenquen amb el PSC tindran tot el nostre suport", va dir. Per visibilitzar aquest posicionament crític amb el PSC, els quatre regidors de Decidim van penjar abans del ple cartells on es podia llegir 'PSC=còmplices'. Van retirar-los davant la petició de l'alcalde.

Bea Garcia, del PDeCAT, també va apuntar que per coherència política no podien votar a favor d'una moció que demana renunciar a la DUI. La majoria absoluta de l'equip de govern va permetre tirar endavant aquesta proposta.

Com era d'esperar, dins del debat sobre la situació catalana, tampoc va prosperar la moció de l'oposició de suport a la declaració d'independència signada el dia 10 d'octubre per JxS i la CUP en una sala adjacent al Parlament. L'alcalde Ignasi Giménez va expressar la voluntat del seu grup d'apostar, "fins l'últim minut, pel diàleg com està fent el president Puigdemont". Tanmateix, va dir que han intentat "recollir tot el rebuig que sentim contra la suspensió de l'autonomia i no tenim cap inconvenient a dir-ho amb claredat".

Horts
Abans de tot aquest debat, el ple va aprovar per unanimitat una moció de Decidim per a la promoció dels horts urbans i perifèrics comunitaris. Segons Ita Espinosa, cal donar valor a l'activitat d'horta que existeix a la vila.
Comparteix
M'agrada
Comentaris