A7 5944 2_617x412
Cantant del grup castellarenc Lòxias lluint una samarreta de La Incorrecta Quim Pascual
07/10/2019 Actualitat
El Correllengua més multitudinari dels darrers anys, un acte per defensar la cultura i la llibertat

Diverses entitats de la vila van participar en la festa organitzada per la CAL, encapçalada per un manifest escrit per Jordi Cuixart

G.Plans

“Lluitar per la llibertat és el més bonic que podem fer a la vida, i sense cultura no hi ha llibertat possible”, arrenca contundentment el manifest del Correllengua d’enguany, escrit per Jordi Cuixart des de la cel·la 112 del mòdul 10 de la presó de Soto del Real. “Convidem-nos a celebrar plegats i sense complexos aquest acte d’amor a la vida i la tendresa”, esperona. La lectura de les paraules de l’activista i president d’Òmnium Cultural, per part de l’escriptora Josefina Llauradó, va ser un dels moments més especials, i alhora reivindicatius, de l’acte organitzat per la secció castellarenca de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua.

 

El Correllengua va tornar a aterrar a Castellar, un any més, per promoure la difusió i l’ús del català. Ho va fer amb un seguit d’activitats lúdiques i festives en què van participar moltes entitats de la vila. L'esdeveniment va atraure centenars de persones a la plaça del Mirador. De fet, va ser una de les edicions més multitudinàries, tal com reconeix l'organització. I, com cada any, abans de la lectura del manifest, va arribar la Flama acompanyada de tabals i de quatre torxes, en representació dels quatre punts cardinals dels Països Catalans: de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. "Representen on viu la llengua catalana, per això fem el Correllengua", resumeix Jordi Fusté, responsable de la CAL Castellar.

 

 A7 5871

El Ball de Gitanes va participar al Correllengua 2019 amb una actuació - Q.Pascual

 A7 5484

L'edició d'enguany va ser una de les més multitudinàries - Q.Pascual

 

El Correllengua homenatja cada any la vida d’escriptors, artistes i activistes. Aquesta edició, va ser Pere Calders, qui ha esdevingut un referent de la literatura catalana gràcies a, sobretot, la imaginació que desbordaven els seus contes. “L’essència màgica de les coses”, destaca de l’escriptor el Correllengua d’aquest any.  Aquest any, es complien 25 anys de la seva mort. 

 

L’esplai Sargantana va participar en el Correllengua per celebrar l'inici del curs. També van fer-ho el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons i els Gegantons del grup Atabalats de l’IES Sant Esteve, oferint una batucada i ball. L’Artcàdia, la Coral Xiribec i, per acabar, el grup jove Lòxias van encarregar-se d’ambientar musicalment la festa. A més, durant la tarda, va haver-hi tallers de maquillatge i de xapes artesanals.

 

 7R 8668

Moment en què es pren la Flama amb les torxes dels quatre punts cardinals - Q.Pascual

 

 7R 8716

L'esplai Xiribec va acompanyar l'arribada de la Flama - Q.Pascual

 

"Encara que es pugui pensar que només són tres actes, o tres dies, el Correllengua porta molta feinada tot l'any", admetia Fusté. Sobre l'edició d'enguany, el balanç és molt positiu: "Hi ha hagut molta gent, tant mainada com gent gran. Els actes han agradat molt i la gent s'ha quedat fins al final. Ha estat la més multitudinària dels últims anys".

 

Encara que l’acte central del Correllengua a Castellar va ser aquest dissabte a la Plaça Calissó, l'edició de la festa va arrencar el divendres amb un concert dels Collons del pare Rababa. A més, s’estendrà durant l’octubre amb diversos actes, com una exposició de les escoles Sant Esteve, El Sol i la Lluna, Emili Carles Tolrà i El Casal o la projecció de la pel·lícula La vida sense la Sara Amat, dirigida per Laura Jou.

 

 

 7R 8698

Josefina Llauradó va ser l'encarregada de llegir el manifest de Jordi Cuixart - Q.Pascual

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris