15 arxiu_1440x961
Mar Hernández lliura la troballa a l’arxivera municipal, Sílvia Sáez / C. D.
29/05/2020 Actualitat
Donació de les restes d’una granada de mà de la Guerra Civil

La castellarenca Mar Hernández va trobar l’element mentre feia esport

Cristina Domene

Fem un exercici de recreació i imaginem-nos en el Castellar del Vallès de fa 82 anys. Estem al sud del Pla de la Bruguera, entre la Torre Turull i el camp d’aviació acabat de construir en un temps rècord de 12 dies. Suposem que dos tècnics soviètics adscrits al Servicio Aeronáutico de Fábricas, el conegut popularment com a SAF-16, estan fent recompte de l’armament de què disposen. O potser no són dos, són vuit i estan fent pràctiques militars per saber com funcionen les granades de mà. Seguim recreant l’escena i ara imaginem que un tros d’una de les granades que ha explotat, s’ha quedat mig enterrat i que 82 anys després, en la fase 1 de la desescalada d’una pandèmia, una castellarenca que està fent esport, la troba i la recull.


“Estava corrent pels voltants de la Torre Turull i em va estranyar molt veure un tros de ferro. Sempre que surto a caminar, a córrer i en bici m’agrada anar mirant per terra perquè sóc apassionada dels fòssils i de les pedres. Vaig pensar que era una resta d’obres que haguessin fet a la casa i que fos més aviat un element d’una porta o d’una frontissa”, explica Mar Hernández, qui va fer la troballa. Se la va endur a casa, la va netejar sota l’aigua amb un raspall i de seguida va sospitar que era element de la Guerra Civil. Va decidir donar-la a l’Arxiu Municipal, ja que aquesta peça es considera cultura material de la guerra. “Els aviadors soviètics estaven hostatjats a la Torre Turull. Fins i tot els forners els hi anaven a fer el pa blanc, allà, exclusivament per a ells”, assegura l’arxivera municipal Sílvia Sáez. És la primera vegada que l’arxiu compta amb material de la Guerra Civil. Té un gran valor històric, perquè a banda del refugi antiaeri, aquests petits vestigis constaten que la Guerra Civil va ser present a la vila. “Allà es va fer ensinistrament de tropes. És una mostra de com el conflicte bèl·lic va arribar fins aquí. Una zona que va viure el conflicte de la guerra civil en primera persona”.

 

Detall de les restes d’una granada de mà de la Guerra Civil / C. D. Detall de les restes d’una granada de mà de la Guerra Civil / C. D. 

 

Sàez, com es fa sempre que algú fa una donació a l’arxiu va lliurar un certificat a Hernández: “He vingut a deixar-la com a element del patrimoni municipal, que és el que hauria de fer tothom que hi trobés coses. És un element curiós i s’ha de quedar aquí”, diu Hernández. 


Després de passar el període de quarantena, la granada de mà de la Guerra Civil quedarà exposada a l’Arxiu Municipal. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris