01 Portada_1440x961
Dolors Alcaraz, aquest dimecres les instal·lacions de Sant Fèlix a Sabadell, es treu un instant la mascareta per ser retratada. L’equip de la castellarenca ja ha administrat més de 10.000 vacunes a la comarca.   || Q. Pascual
15/01/2021 Actualitat
Dolors Alcaraz: "A les residències ens reben amb emoció"

La castellarenca Dolors Alcaraz, infermera del CAP de la vila, és la coordinadora de l’equip de vacunació del Vallès Occidental de la Covid-19. Segons explica en una entrevista concedida a L'ACTUAL s'aconseguirà augmentar el ritme de vacunació

· Com va entrar a l’equip de vacunació de la comarca com a coordinadora? 
Des de la direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord (ICS) se’m va proposar participar en aquest projecte per l’ experiència  i formació  com a referent de vacunes i referent de qualitat i seguretat del pacient.  He participat en un grup de treball en l’elaboració dels procediments de vacunes de l’ICS. 

 

· Quina formació han rebut abans de començar la vacunació?
El Departament de Salut ens va convocar a totes les coordinadores a la seu de l’Agència de Salut Pública a Barcelona, per presentar-nos el projecte i rebre formació específica sobre la vacunació COVID. Després ens van fer diverses sessions formatives online. 

 

·Com a professional sanitària ha viscut mai alguna operació de la magnitud d’aquesta vacunació contra la Covid-19?
Mai, és la primera vegada. Em vaig col·legiar l’any 1989, i ens ha agafat a tots i totes per sorpresa.

 

·Té similituds a la campanya de vacunació contra la grip?
La vacuna COVID que disposem en aquest moment és la Pfizer. Aquesta vacuna a diferència de la grip s’ha de preparar. La preparació és diferent a les vacunes que estem acostumades a utilitzar del calendari sistemàtic. S’ha de reconstituir, tenint en compte que no es pot sacsejar, i per cada vial podem preparar 5 dosis.  Segons la seva fitxa tècnica, un cop reconstituïdes, no es poden mobilitzar i tenen una durada de 6 hores. Per tant, per tal de no rebutjar cap dosi, s’ha de fer una previsió prèvia, de quantes necessitarem en aquella residència. També cal tenir en compte que una vegada estan descongelades, s’han d’utilitzar màxim en 5 dies. Són necessàries dues dosis separades amb un interval mínim de 21 dies. 

 

· La falta de neveres i els festius nadalencs han frenat el ritme de vacunació previst. Com va la vacunació aquesta setmana al Vallès i, en concret a Castellar del Vallès? Tenen prou personal?
A la zona del Vallès Occidental vam iniciar la vacunació el diumenge 27 de desembre. La tasca realitzada fins ara es valora positivament, estem vacunant segons la priorització marcada. Durant les properes setmanes, anirem vacunant la resta de residències. Per poder vacunar cal que sigui una residència verda, que vol dir que no hi ha residents COVID positius.  Des del Sistema de Salut de Catalunya s’ha fet una crida, i la veritat és que els sanitaris han respost positivament. En aquest moment disposo d’un equip de 10 infermeres de torn de matí i 10 infermeres de torn de tarda.

 

La infermera del CAP de Castellar, Dolors Alcaraz, de l'equip encarregat de la vacunació a la comarca, ha estat l'encarregada d'administrar la primera dosiLa infermera del CAP de Castellar, Dolors Alcaraz, de l'equip encarregat de la vacunació a la comarca, va ser l'encarregada d'administrar la primera dosi el passat 27 de desembre a la residència Sabadell Gent Gran || Cedida

 

· Es podrà recuperar el ritme de vacunació previst inicialment per la Generalitat?
Disposem de neveres adients, maletins d’urgències i bombones d’oxigen per cada equip mòbil. Cada vegada tenim més infermers i infermeres formats -requisit previ- per poder col·laborar en aquest projecte, i per tant podrem augmentar les dosis de vacunes setmanals. Podem fer comandes de vacunes dos cops per setmana. I des de la setmana passada tenim en marxa punts de vacunació de professionals sanitaris. Per tant segur que augmentarem el ritme de la vacunació.

 

· Ens pot explicar com funciona el seu equip de vacunació donada la complexitat de l’administració d’una vacuna amb els requeriments que imposa de cara a la seva administració? Com és el seu dia a dia quan es desplaça a una residència?
Primer em poso em contacte amb el director o directora o referent higienicosanitari de la residència. Recollim els consentiments dels residents a la vacunació COVID i la dels professionals sanitaris i no sanitaris que rebutgen la vacunació. Segons el total de residents i professionals a vacunar planifico un, dos o tres equips mòbils, amb 4 o més infermers segons el volum.  Abans de sortir del centre, revisem totes les autoritzacions i recordem tots els passos que s’han de seguir des que arribem a la residència, la preparació de la vacuna, la informació que cal donar sobre els efectes adversos, i les seves contraindicacions.  Un cop finalitzada la vacunació, hi ha una part molt important que és el registre de la vacunació en la història clínica de cada usuari, i de la notificació dels rebutjos. 

 

· Com estan reaccionant les persones de les residències (gent gran i personal) que estan sent vacunats? Es veuen predisposats a posar-se-la? Els seus familiars ho valoren positivament?
Quan arribem a les residències, ens reben molt carinyosament i també molt emocionats, tant els residents com els professionals. Les residències van patir molt durant la primera onada de la pandèmia, i ara que disposem d’una vacuna, és una esperança  que superarem tots junts aquesta situació tant complicada i dolorosa. Hi ha pocs usuaris que rebutgin la vacunació. La majoria dels familiars estan d’acord amb la vacunació.

 

· Vostè mateixa ja ha estat vacunada. Què diria a la població que se l’haurà de posar d’aquí uns mesos de forma voluntària?
La setmana passada una companya me la va administrar. No he tingut cap reacció adversa, l’endemà de la vacunació tenia un lleu dolor a la zona de punció, semblant a la vacuna de la grip. Animo a tothom que se la posi. Segons els estudis que s’han realitzat abans de sortir al mercat, la vacuna és segura i amb una efectivitat molt alta.  Si volem sortir d’aquesta situació i evitar més morts, cal que ens vacunem.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris