A7 7971 1_1440x961
Una dona deixa una flor davant de Cal Targa on diversos ciutadans, entitats i partits han fet una ofrena molt esglaonada || Q. Pascual
11/09/2020 Actualitat
Diada de mínims a causa de la pandèmia

Ofrenes florals individuals a Cal Targa i un acte amb distàncies a la plaça Lluís Companys marquen una Diada diferent

Al carrer de les Roques, a Cal Targa, des de primera hora del matí s'hi van acostar desenes de veïns, a títol individual, a deixar flors a la placa de Lluís Companys en aquesta Diada Nacional tan peculiar, pràcticament de mínims a causa de les lògiques restriccions imposades per la pandèmia de coronavirus. Amb ordre i cura, els veïns s'hi apropaven d'un en un i sense aglomerar-se per recordar el president de la Generalitat afusellat pel franquisme, qui havia estiuejat en aquesta casa del carrer de Les Roques. Després d’unes ofrenes evitant aglomeracions, i on també hi van participar les entitats d’ANC i CAL, s’ha desenvolupat a la plaça Lluís Companys, a prop de Cal Targa, un acte independentista on han participat representants de la d’ERC, Junts per Castellar i CUP i per on han passat prop d’un centenar de persones.

 

ERC

La presidenta local d’ERC, Sílvia Nicolàs, va ser l’encarregada d’obrir els parlaments i va començar subratllant el fet insòlit de commemorar la Diada a la plaça Lluís Companys i no al carrer de Les Roques, a Cal Targa. Tot i la “pèrdua de caliu humà” que comporten les mesures de precaució contra els possibles contagis per Covid-19, Nicolàs va dir que “els valors del catalanisme que reivindiquem en la Diada no es poden cancel·lar”, motiu pel qual s’ha canviat el format de l’acte però no s’ha renunciat a fer-lo.

 

Membres d'ERC i del grup municipal després de l'ofrena floral a Cal Targa || Q. PascualMembres d'ERC i del seu grup municipal després de l'ofrena floral a Cal Targa || Q. Pascual

 

Sílvia Nicolàs va voler fer un recordatori “a aquells que deixaren la vida per la llibertat, aquells que tenim empresonats o a l’exili o els que pateixen qualsevol forma de repressió”. “És per ells que tenim l’obligació de seguir lluitant i de donar-hi força”, va dir. La responsable local dels republicans va esperonar els presents recordant-los que la causa independentista ha arribat més lluny que mai abans. “Som més i més forts del que mai havíem estat”, va dir.

 

“La independència ja no és avui la causa d’uns quants. Hem situat la independència al centre de la política catalana, desplaçant el vell autonomisme a una pàgina superada de la història”. Per a Nicolàs, la independència és inevitable perquè “la República Catalana és la millor eina per fer de Catalunya un país més just i pròsper”. I el camí que s’ha de seguir per aconseguir aquest objectiu és, a parer de la republicana, “seguir creixent, hem de seguir assemblant-nos cada dia més al conjunt del país, per representar-lo en tota la seva pluralitat, per ser-li cada vegada més útil”. D’aquesta manera, s’arribarà al moment en què “la majoria favorable a la independència de Catalunya sigui immensa, inqüestionable”.

 

Junts per Castellar

La intervenció de Junts per Castellar va ser protagonitzada pel seu portaveu, Pau Castellví, qui, com ja és tradició en els seus discursos, va voler donar una pinzellada històrica per recordar que, en el moment actual, els catalans “som hereus d’un somni que connecta els grans moments de la història del nostre país. Aquest somni que ens fa catalans és l’anhel de llibertat”. Va recordar el moment clau que es va viure en la mort de Pau Claris l’any 1641 en circumstàncies poc clares. Segons Castellví, “mataven Claris per haver guiat Catalunya cap a la seva separació legítima i sostenible d’Espanya i es pensaven que escapçant el cap de l’executiu català posarien fi a l’anhel de llibertat que ens fa catalans. Us sona?”. “Evidentment, no ho entenien i no se’n sortirien. Avui en dia, encara tampoc ho entenen”, va dir el portaveu de Junts a Castellar.

 

La formació de Junts per Castellar al carrer de Les Roques || Q. PascualLa formació de Junts per Castellar al carrer de Les Roques || Q. Pascual

 

Després de fer referència també als fets de 1714 i a “la repressió castellana” i de citar Joan Prim en un discurs en què aflorava el caràcter indòmit dels catalans, el regidor va recordar que l’11-S  es reivindica “l’esperit de les generacions de catalans que han optat per la defensa a ultrança de les seves llibertats i institucions. Molts són els màrtirs del 1714; Villarroel, Moragas, Casanova, i molts d’altres dels represaliats”. Per això, segons Castellví, no es pot evitar “pensar també en els represaliats de la nostra pròpia generació: els nostres presos polítics i exiliats, perseguits per fer una cosa tan catalana com defensar l’expressió de la nostra llibertat col·lectiva”.

 

Finalment, també va assenyalar la circumstàncies de la pandèmia com a nou obstacle i que va obligar a un acte guardant distàncies i amb mascareta: “Ens toca viure en un temps en el que caldrà que aquest respecte l’exportem en tots els àmbits de la vida pública. El respecte que fa possible les llibertats”.

 

CUP

La intervenció de la CUP ha estat protagonitzada per Aina Muñoz i Cèlia Castella, les quals s’han repartit la lectura d’un manifest centrat en quatre eixos: independència, socialisme, feminisme i Països Catalans. Segons defensa la CUP, “les condicions amb què s’ha hagut d’afrontar la pandèmia han estat nefastes a causa de retallades, privatitzacions, retrocés de drets laborals i inacció davant la violència masclista i l’emergència ecològica”. Un context en què, al seu parer, l’actual govern espanyol “ha tingut un paper protagonista en l’intent de reforçament d’un estat i un règim que estan en crisi, mitjançant la recentralització, la suspensió constant de les autonomies i les seves competències. Tot això mentre continua la falsedat de la Transició: el rei posat a dit per Franco marxa impunement després de robar milions a la població”.

 

Les representants de la CUP que han participat en l'ofrena a Cal Targa || Q. PascualLes representants de la CUP que han participat en l'ofrena a Cal Targa  || Q. Pascual

 

Segons la formació cupaire, “només al marge dels estats espanyols i francès i dels mandats de la Unió Europea podrem plantejar i construir, en el dia a dia, des de la lluita i el compromís col·lectiu amb el nostre poble i amb tots els pobles del món, uns Països Catalans lliures en un món de nacions lliures. Lliures de lleis racistes i de CIE, lliures d’especulació, lliures de violència masclista, lliures d’explotació. Uns Països Catalans governats per la gent i per a la gent”.

 

Som de Castellar-PSC

D'altra banda, Som de Castellar-PSC, al marge de l’ofrena institucional de la plaça Catalunya, també va fer ofrena floral al carrer de Les Roques “però en una comitiva reduïdíssima”, va dir el seu portaveu, Joan Creus. Segons Creus, “el grau polític que normalment té l’11 de setembre ha passat a un segon pla en els darrers mesos. És evident que les prioritats com a país han de seguir sent la reactivació econòmica i l'entesa; la recerca del consens polític perquè segurament la pandèmia també ens ha donat una lliçó de quines són les prioritats que hem de preservar i què hem de fer pel bé comunitari”, va assenyalar Creus.

 

El portaveu de Som de Castellar-PSC va lamentar que els condicionants que la pandèmia imposen hagin obligat a  modificar els actes previstos. “És una llàstima perquè en els darrers anys s’havia incrementat la participació ciutadana amb el format de la plaça de Catalunya. Aquest any no podrem gaudir dels joves cantant l’himne, ni dels parlaments dels representants polítics, ni compartir amb els veïns i veïnes una diada tan important per a tots nosaltres”, va dir

 

PP i Ciutadans, absents en les dues ofrenes

Com ja es va fer públic fa uns dies, Ciutadans de Castellar s’ha desmarcat de la celebració de la Diada i ja va anunciar que no participaria en l’ofrena institucional de la plaça Catalunya. “Són actes que exclouen més de la meitat dels catalans”,  ha remarcat el portaveu de Cs, el seu regidor Matías de la Guardia. “Tot i l’actual situació de pandèmia arran la Covid-19, la Diada segueix pensada com un dia de confrontació en què els partits separatistes s’han apropiat d’aquesta festa”, explica. En aquest sentit, des de la formació taronja reivindiquen una celebració de l’Onze de Setembre que sigui “representativa de tots els catalans i no instrumentalitzada al servei d’una ideologia”, i que es realitzi amb totes les mesures de seguretat, higiene i prevenció, en aquest context de pandèmia. “Des de Ciutadans sempre s’ha proposat com a festivitat de Catalunya la Diada de Sant Jordi”, puntualitza Matías de la Guàrdia.  

 

El PP de Castellar tampoc s’ha deixat veure públicament aquest 11 de setembre a Castellar del Vallès. “Tots els anys els populars hem estat presents, però enguany no participarem de l’acte de la diada. Hem decidit no estar presents, en primer lloc, per un tema polític. Creiem que any rere any el discurs ha estat polititzat i no és un discurs per a tots els catalans i catalanes, els que no som independentistes ens sentim exclosos”, argumenta la presidenta local, Alícia Garcia. En segon lloc també recorden que  amb la presència amenaçadora de la Covid, “s’ha d’evitar aglomeracions”. “La junta que formem el PP i el partit, intentarem com sempre, veure’ns i celebrar-lo, sobretot, en família”, explica Garcia.

 

L'acte independentista de la plaça Lluís Companys va comptar amb música en directe. Els assistents es podien ubicar a cadires per mantenir distàncies || Q. PascualL'acte independentista de la plaça Lluís Companys va comptar amb música en directe. Els assistents es podien ubicar a cadires per mantenir distàncies || Q. Pascual

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris