IMG 2878 333_1440x961
Presentació de la conferència Grans mentides de la història de la Roma antiga || Jaume Clapés
30/01/2024 Actualitat
Desmuntant la Roma antiga

A la xerrada, el conferenciant Jordi Pisa s'ha dedicat a desmuntar imatges de l'imaginari col·lectiu de l'antiga Roma

Jaume Clapés Solé

“Viatjarem en el temps i parlarem de fets que tots coneixem”, ha dit el conferenciant Jordi Pisa, llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (UB) i especialitzat en Història antiga i antiguitat tardana. I ha precisat, deixant veure la temàtica de la xerrada, “la història és la política del passat”. Així ha obert la seva ponència Grans mentides de la història de la Roma antiga a l’Aula d’Extensió Universitària per a Gent Gran que s’ha dut a terme avui, dimarts 30 de gener, a l’Auditori.

 

L’incendi de Roma per part de l’emperador Neró, els gladiadors, les termes i la higiene dels romans i, en últim lloc, com era l’autèntica Cleòpatra, han sigut les quatre grans temàtiques que ha abordat. “La imatge que en tenim ve condicionada per la ficció i els mitjans, sobretot els audiovisuals. Aquests poden defensar els seus propis interessos, alterar els fets per guanyar dramatisme o poden cometre errors”, ha dit Pisa.

 

Ha defensat la innocència de Neró en l’incendi que va destruir gran part de Roma l’any 64: “Ell no era a Roma quan es va declarar l’incendi i hi va anar tan aviat com va poder per dirigir les tasques d’extinció i ajudar i socorre les víctimes”. Molt probablement, les causes van ser fortuïtes, ja que els incendis eren freqüents a la ciutat degut a l’ús de la fusta en les construccions i a l’ús del foc per il·luminar-se i escalfar-se dels romans de l’època, aclaria Jordi Paisa. Però els rumors, segurament promoguts per gent amb poder contrària a l’emperador, es van estendre amb rapidesa.  

 

També ha desmentit l’alta mortalitat de les lluites de gladiadors. “Contrari a la imatge que en tenim, els combats eren d’un conta un i hi havia un arbitra”, ha dit l’historiador. Aquest fet, sumat a la gran inversió de diners que suposaven, feia que “la mort no fos un bon negoci i per això hi havia poca mortalitat” ha dit Pisa. I ha afegit com a prova la gran quantitat de tombes de gladiadors trobades on consten el nombre de victòries, però també el de derrotes dels combatents, provant, així, que les baralles no eren mortals.

Comparteix
M'agrada
Comentaris