WhatsApp Image 2021 04 29 at 20.19.36_950x634
David Bartrés, catedràtic de Psicologia Mèdica a la UB || CEDIDA
30/04/2021 Actualitat
David Bartrés: "En pandèmia han augmentat un 10% els casos de depressió"

Lidera el projecte ‘Barcelona Brain Health Initiative’ de l’Institut Guttmann, i la recerca europea ‘Lifebrain’ de la UB. Investiga els factors biològics i estils de vida que ens poden ajudar a  tenir cura de la salut mental

Rocío Gómez

· L’últim any ens està passant factura quant a la salut mental?
Sí, només en l’últim any, en pandèmia, han augmentat un 10% els casos de depressió. 

 

· De fet l’OMS ha identificat una nova patologia: la fatiga pandèmica. En què consisteix? 
És una sensació d’esgotament, de cansament tant físic com psicològic, que perdura en el temps, i que s’ha manifestat durant la pandèmia. Pot aparèixer amb símptomes d’ansietat, depressió, desesperació, però també amb símptomes físics com el cansament. 

 

· Hi ha algun perfil de persona més propensa a patir-la?
De pandèmies i epidèmies n’hi ha hagut moltes, però en aquesta hem recollit moltes dades. Són dades recents i estem aprenent. Tot i això, sembla que hi hauria un perfil més sensible a la fatiga pandèmica, a l’impacte negatiu del confinament en la salut mental, amb símptomes d’angoixa o depressió. Paradoxalment, s’havia sospitat que el grup d’edat avançada seria més propens, però les dades revelen que el perfil de persona que la pateix té entre 20 i 40 anys. La gent gran és molt més resilient del que ens pensàvem, i han hagut de gestionar situacions molt més complicades que el confinament. A més, la pandèmia no els ha canviat massa la seva rutina d’activitats. En canvi, per a la gent més jove, el confinament i la pandèmia ha significat reorganitzar les activitats que feien abans, en referència al treball, però també els fills o la vida familiar. Aquest ajustament obligat ha suposat molt de desgast.

 

· I entre homes i dones, qui s’ha vist més afectat?
Clarament les dones. Això està directament relacionat amb el repartiment del treball, no només quant a les cures. Les dones encara assumeixen molt de pes de la logística familiar, i la lògica ens porta a pensar que en aquesta reorganització de tasques, el desgast és més gran. Un altre dels factors de vulnerabilitat són les patologies prèvies en l’àmbit de la salut mental. En l’estudi que estem duent a terme des de l’Institut Guttmann des de 2018, en què fem un seguiment de prop de 2.500 persones, en referència als efectes de la pandèmia en la salut mental, també hem vist que quan se suma la variable d’estar per sota del llindar de la pobresa i edat avançada, aquest també és un factor de risc.

 

· La distància social també ens ha trencat els esquemes.
Les persones que se senten soles han gestionat pitjor la fatiga pandèmica. El fet de viure sol no és factor de risc, sinó sentir-te sol, visquis sol o acompanyat.


· Socialitzar és important per mantenir l’equilibri?
Socialitzar és important, però encara ho és més, per a la prevenció, fixar-se en aquestes persones que se senten soles, i també identificar la resta de col·lectius vulnerables. També cal identificar els factors protectors a través de la gent que sí que ha estat bé durant el confinament i la pandèmia, que han sabut gestionar-ho.

 

· Hi ha gent que se sent millor en pandèmia?
Sí, i és una cosa que ens ha sorprès i ens sembla molt interessant. Hi ha gent que està millor durant la pandèmia que abans. Això està relacionat en la manera com afronten l’estrès o les situacions estressants. Per exemple, en aquest context, una d’aquestes estratègies és saber que no pots controlar el problema, i decidir no informar-te constantment, i no preocupar-te. Una altra estratègia en l’àmbit emocional és assumir que tindràs moments dolents, que et sentiràs malament, però que passaran, i buscar el suport del teu entorn, compartir-ho. També hem identificat que un altre factor protector és tenir un propòsit de vida, que el teu dia a dia té una finalitat. Les estratègies d’afrontament, la resiliència i la coherència de vida, són entrenables amb l’ajuda d’un professional. És molt important la prevenció.

 

· Tres claus per vetllar per la nostra salut mental i benestar?
Mantenir una certa activitat física, socialitzar, compartir els aspectes que t’angoixen amb persones de confiança i aprendre a assumir que no podem controlar tot allò que ens passa i ni com ens sentim. És important acceptar que no pots estar bé sempre, i que és normal tenir dies bons i dolents. Assumir que aquest sentiment vindrà, que serà dolorós durant un temps, però deixar-lo passar, i prendre distància.  

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?

Responsable

 

Un defecte que no pots dominar?

Inquiet

 

Un descobriment científic?

La teoria de l’evolució de Darwin

 

Quin plat t’agrada més?

Només un? M’agrada tot! 

 

Una pel·lícula?

‘The usual suspects’

 

Un llibre?

‘Sea wolf’, de Jack London 

 

Una cançó?

‘Dreams’, de The Cranberries

 

Una ciutat?

París

 

Un viatge per fer?

Japó

 

Un racó de Castellar?

El camí del Puig de la Creu

 

Un somni?

Que les meves filles siguin felices 

Comparteix
M'agrada
Comentaris