A7R06365_1440x961
Un moment de la lectura del manifest del Correllengua Quim Pascual
09/10/2023 Actualitat
El Correllengua demana mantenir el català i no canviar de llengua

La CAL va organitzar l'acte central el dissabte a la Sala Blava de l'Espai Tolrà, amb molta cultura popular

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) va tornar a celebrar un acte central del Correllengua reivindicatiu i ple de cultura, amb la tradicional arribada de la flama i la lectura d'un manifest comú a tot el territori català. Aquesta 19edició a Castellar va estar dedicada a homenatjar la figura de Joan Brossa, "el poeta avantguardista català més important de la segona meitat del segle XX". Va ser al llarg de dissabte a la tarda, a la Sala Blava de l'Espai Tolrà, amb la col·laboració d'entitats del municipi i, com sempre, de molts voluntaris. 

 

L'acte central del Correllengua va incloure una plantada i ballada de Gegants de l'Esbart Teatral. El Sol i la Lluna van entrar molt animats al recinte, al ritme de la gralla, i se'n van acomiadar al ritme del Passi-ho bé, de la Trinca. Però aquests no van ser els únics protagonistes musicals de la tarda, ja que l'escola Artcàdia va dur a l'escenari dos dels seus combos, sota els noms Overbooking i Walking to the bar. A més, hi van ser els Atabalats, amb els seus tabals, i la Coral Xiribec.

 

El Correllengua també va comptar amb Suport Castellar, que va llegir diferents textos de Joan Brossa. Totes aquestes activitats van facilitar que, durant la tarda, desenes i desenes de persones participassin de la festa. Després d'un sorteig de diferents productes de botigues de Castellar, el concert de l'Orchestra Fireluche va acabar de posar el llacet a la celebració.

 

Els Atabalats amenitzant l'arribada de la flama del Correlengua

Els Atabalats amenitzant l'arribada de la flama del Correlengua
 

 

El responsable de la CAL Castellar, Jordi Fusté, a mitja tarda valorava la 19a edició: "Ha tornat a anar molt bé, ha vingut molta gent i les actuacions han animat la sala. Estem molt agraïts a totes les entitats que fan possible el Correllengua". Sobre les reivindicacions de l'acte, assenyalava que "com sempre han estat llengua, cultura i llibertat". Una de les idees amb què treballa l'entitat és no canviar de llengua a l'hora d'interactuar; és a dir, mantenir el català encara que se'ns dirigeixin en castellà.

 

L'actuació de l'Orchestra Fireluche

L'actuació de l'Orchestra Fireluche

 

 

El manifest

 

Un dels moments més esperats de cada Correllengua és l'arribada simbòlica de la flama i, posteriorment, la lectura d'un manifest reivindicatiu. Aquest any, estava escrit per l'actriu i activista Carme Sansa. 

 

El manifest comença amb un poema de Joan Brossa, de qui aquest 2023 fa 25 anys de la seva mort: "Poble, treu-te aquest gep. Alçat i salva't / d'una saliva d'una llengua estranya. / Al bat del sol tu sol dona la mida / de les espigues". 

 

"No podem permetre que el català vagi perdent presència en llocs on abans era habitual", diu el text. "Els Països Catalans hem d'anar plegats perquè tindrem més força", insta el manifest. "El mal costum dels catalanoparlants de canviar de llengua no facilita l'aprenentatge del català a les persones que han vingut d'altres països". 

 

El Correllengua continua

 

Les activitats del Correllengua continuaran uns dies més.  Diumenge, 15 d’octubre, s’ha previst una projecció a les 12 h i a les 16.30 h de la pel·lícula Elemental, doblada al català. Aquest és el títol escollit per a la  programació de cinema familiar que un cop al mes s’inclou dins el Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) impulsat per la Generalitat. La cinta explica que, a la Ciutat Element, els habitants del foc, l’aigua, la terra i l’aire conviuen junts. Però han de complir una norma: no poden barrejar-se entre si. Tanmateix, una noia de foc i un noi d’aigua descobriran que tenen molt més en comú del que es pensen.

 

Del 7 al 16 d’octubre també es podrà visitar, al Mercat Municipal, l’exposició de treballs elaborats per l’Institut Escola Sant Esteve i el Col·legi El Casal basat en el Correllengua.

Comparteix
M'agrada
Comentaris