impresora3dacasa_1440x961
L’enginyer Simone Rullo fabricant viseres a la seva impressora 3D / CEDIDA
26/03/2020 Actualitat
Els ‘coronavirus makers’ es mobilitzen per imprimir en 3D material de protecció

A Castellar, fins a quaranta impressores 3D, incloses les del LAB Castellar d’EL Mirador, fabricaran peces per a personal sanitari

Cristina Domene

Seguint el moviment ‘coronavirus makers’ l’Ajuntament ha fet a una crida a empreses, entitats, centres educatius i ciutadania per mobilitzar eines de fabricació digital com  impressores 3D i talladores làser que es puguin posar a disposició per a la producció de material sanitari. Es va posar en marxa un registre a la pàgina web per tal de centralitzar quins recursos estarien disponibles i la crida ha funcionat molt bé: En 24 hores, una quarantena d’oferiments. “Com que tenim el LAB Castellar vam pensar que podríem afegir-nos al moviment i vam fer una crida. Ha anat molt bé perquè en 24 hores ha respost més de 40 persones. Això vol dir que la gent està sensibilitzada i posa a disposició el material que té i la seva impressora”, ha explicat la regidora d’Activitat Econòmica, Anna Màrmol. Per ara, ja s’està en disposició de fabricar a partir de diversos prototips com viseres per a personal sanitari i panys de porta, a l’espera que es pugui homologar altre material com respiradors. “Els enviem els dissenys perquè tothom els faci igual. El material, de moment, cadascú aporta el que té i, des del LAB, també estem intentant fer comanda per adquirir-hi”.

 

A la crida han respost empreses castellarenques i veïns particulars, però també centres docents: “Tothom s’ha solidaritzat. L’Institut Puig de la Creu, amb dues impressores, l’escola El Sol i La Lluna, amb una, i l’escola-institut Sant Esteve, amb una altra. El LAB Castellar disposa de 4 impressores 3D, més una fresadora i una talladora làser”, detalla Màrmol. 

  

Des del LAB Castellar d’El Mirador s’ha establert contacte amb diverses plataformes de makers i amb el Laboratori 3D del Parc Taulí per coordinar la fabricació i distribució d’aquest material. “De moment estem fent viseres i panys. De viseres tenim dos dissenys, un més senzill, que la visera no és movible, es fixa, i un altre més complex. Per coordinar-nos volem que el LAB sigui el centre de distribució”.

 

Un d’aquest ‘coronavirus makers’ solidaris és el Simone Rullo,  enginyer del Departament I+D de l’empresa castellarenca Sistel Group. Des de casa, també s’ha posat a fabricar viseres. Ell aporta la seva impressora 3D i li facilita el material Sistel Group, concretament rotllos de plàstic PLA. “Segueixo un grup de Telegram de makers i faig el que la comunitat explica que es necessita més, darrerament ens han demanat viseres amb pantalla pels sanitaris”. Rullo triga unes dues hores i mitja aproximadament en fer una visera, però cada impressora és diferent. “Amb el material que tinc, en podré fer una cinquantena”. La mateixa comunitat ha creat la figura del ‘nodo’ que s’encarrega de la recollida i l’enviament als hospitals: “Em reconforta poder ajudar des de casa perquè és frustrant veure com hi ha gent que està patint i passant-ho malament als hospitals, tant els malalts com els sanitaris, i crec que és una manera d’ajudar-los”, conclou l’enginyer. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris