Seguiment de la vaga a l'escola Emili Carles-Tolrà_617x412
Imatge d'arxiu d'una vaga d'ensenyament a Castellar- Jordi Rius
14/03/2022 Actualitat
Convocatòria de cinc dies de vaga a l’ensenyament

Els sindicats protesten per l’avançament de l’inici de curs 2022-2023

Jordi Rius

El món educatiu s’enfronta a una convocatòria de cinc dies de vaga per al 15, 16, 17, 29 i 30 de març com a protesta per la falta de negociació per part de la conselleria, sobre les polítiques educatives, segons els sindicats convocants: Unió de Sindicats de Treballadors de L’Ensenyament de Catalunya (USTEC), CCOO, la Intersindical, Professors de Secundària (Aspepc-sps), UGT,  CGT i la Federació d’Ensenyament de la USOC. 


La gota que ha fet vessar el got ha estat l’avançament de l’inici de curs el 5 de setembre, “que s’ha imposat des de la conselleria sense pactar-ho ni tan sols parlar-ho amb els sindicats”, apunta el president de la junta de personal no docent universitari al Vallès, Manel Vázquez, que ostenta aquest càrrec al ser membre d’USTEC, sindicat majoritari a l’educació.  Però, la realitat és que hi ha moltes més reclamacions “que venim arrossegant des de les retallades del 2009 i que encara no s’han revertit”, assegura el portaveu sindical. Entre aquestes queixes hi ha la retirada del nou currículum, la supressió del decret de plantilles, l’assumpció de la responsabilitat de la conselleria en la defensa de la immersió lingüística, recuperar antics horaris lectius i l’estabilització del personal interí i laboral.


“El Departament d’Educació vol vendre que els mestres fan vaga perquè no volem començar el 5 de  setembre i això és simplificar molt la realitat”, apunta Vázquez.  En realitat, al darrere de tot això, “tenim una llei d’educació de Catalunya que data del 2009 que parla que s’ha de destinar un 6% del PIB a Educació, quan en realitat és del 3,5%”. Vázquez considera que començar el curs el 5 de setembre suposa “tenir els nomenaments a principis de juliol, i dubtem molt que sigui possible tenint en compte com s’ha fet aquests darrers anys”.

El departament d'Empresa i Treball  ha dictat els serveis mínims per a la vaga. Per a l'ensenyament infantil, primària i secundària caldrà un docent per cada tres aules. Per a l'educació especial i les llars d'infants, el 50% de les plantilles. També haurà de treballar la meitat del personal del menjador, servei d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats especials. L'ordre emesa per la conselleria també diu que hi ha d'haver una persona de l'equip directiu per cada centre, que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis o el secretari. En el cas de les escoles bressol, ha de treballar un membre del claustre.


PREVISIÓ D'UN GRAN SEGUIMENT
La previsió dels sindicats és que la vaga sigui àmpliament seguida als centres de primària i secundària. “Tothom té una hipoteca, el preu de l’energia està com està, tenim una guerra a Europa però pensem que els primers dies el seguiment serà potent”, constata Vázquez, que creu que el Departament d’Educació “ha de moure fitxa”.   


La directora de l’Institut Escola Sant Esteve, Mònica Díaz, ha  precisat que  en una reunió que es va mantenir amb els mestres del centre “van estar  d’acord  amb els motius de la vaga”, però van manifestar que “són cinc dies i  el tema econòmic pesa molt”. Altres professors, tot i manifestar està d’acord amb la vaga, van dir “que no és moment, ja que venim d’una pandèmia i molts cursos han tingut poca continuïtat”. Al final, potser concentraran la protesta en un o dos dies. 

 

COMUNICAT CONJUNT DEL CLAUSTRE DE PROFESSORS DELS DOS INSTITUTS

El claustre de professors i professores de l’Institut Castellar i Puig de la Creu han emès un comunicat on es fa palès que "tota la polèmica dels canvis en l’àmbit de l’Ensenyament ha vingut servida amb una cortina de fum en forma d’avançament de  curs. Si bé és cert que aquesta imposició sense consens ens ha vingut de nou i ens sobta, no és el que més ens preocupa de totes les modificacions que s’han presentat". Amb aquest canvi de calendari, constaten els professors, "no són les vacances dels mestres el que està en joc, és el futur dels nostres nens, dels nostres adolescents i, per conseqüència, de la nostra societat". El comunicat també aprofundeix en el fet que "s’està  limitant la presència de professorat especialista,  que és qui  millor pot guiar als alumnes en la seva descoberta, aprenentatge i estima en un ensenyament secundari". Amb la proposta del nou currículum, "limitarà el nombre de professorat que impartirà classes en els primers anys de la Secundària, la qual cosa significa dedicar menys recursos  a la formació dels nostres alumnes. Amb el nou currículum la qualitat de l’ensenyament ni es manté, ni s’augmenta el pressupost dedicat a educació".

El comunicat finalitza dient que "no volem un canvi de currículum, no volem que se'ns imposin canvis que no hem demanat mai. Volem treballar a l'aula fent la feina que més ens agrada i precisament per això, si cal avançar el curs, no hi posarem cap entrebanc".  En tot cas però, "voldríem parlar-ne i que se'ns demani opinió, voldríem poder-la defensar i, si no és demanar massa, que més enllà del "teniu moltes vacances" se'ns valori per la feina que fem; que ens agrada i n'estem orgullosos".

Comparteix
M'agrada
Comentaris