25n FOTO angela_1440x961
La regidora de Feminismes i LGTBIQ+, Àngela Bailén, donant pas al manifest / C. Díaz  
24/11/2023 Actualitat
Contra la violència vers les dones, una lluita col·lectiva

Un centenar de persones participen en els actes centrals del 25N

Cristina Domene

52 espelmes sobre l’escenari. Una per cada dona que ha estat assassinada en el que portem d’any a causa de la violència masclista. Assassinades per ser dona. Un nom, una història, una vida darrera de cadascuna d’elles.

 

El mínim que la societat pot fer per no oblidar-les i per lluitar per les dones que encara avui dia pateixen alguna agressió masclista - sigui micro, macro o mortal- és alçar la veu en jornades com la del 25N, la diada que se celebra arreu del món per l’Erradicació de la Violència vers les Dones.

 

Aquesta tarda del 24 de novembre, cinc dones castellarenques, de diferents col·lectius, han pujat a l’escenari de la plaça d’El Mirador i davant d’un centenar de persones han llegit el manifest d’enguany. “Aquesta és una lluita col·lectiva, que necessita de tota la societat, perquè les violències masclistes no són un fet aïllat i privat, perquè les violències masclistes són un dels principals problemes de seguretat pública que té el país”.

 

En el text d’enguany s’ha recordat que gràcies a una intensa lluita feminista s’ha produït un canvi en part de la societat i cada vegada s’identifiquen més ràpidament les agressions masclistes, siguin en l’àmbit que siguin. “Aquest estiu tothom ha pogut veure com un fet que ocorria davant de les càmeres (el petó de Rubiales) no era suficient per obtenir en un primer moment una repressió àgil a la violència viscuda, perquè això passés, ha estat necessari un clam social d’indignació davant de la manca de diligència de qui tenia la possibilitat d’actuar”.

 

La regidora de Feminismes i LGTBIQ, Àngela Bailén ha dit que les xifres són incontestables. “Malauradament, cada any, hem de continuar commemorant aquest dia, mentre hi hagi víctimes i mentre hagi negacionisme hem de seguint combatent aquest violència i denunciant-la”.

 

Una vegada finalitzada la lectura del manifest, s’ha iniciat la caminada nocturna “Petjades contra la violència masclista”. Un centenar de persones han realitzat, amb la col·laboració Centre Excursionista de Castellar i de la Regidoria d’Esports, una ruta urbana per diferents carrers de la vila per visibilitzar aquesta xacra.

 

La regidora de Feminismes i LGTBIQ+, Àngela Bailén, donant pas al manifest / C. Díaz

La ruta nocturna "Petjades contra la violència masclista" al seu pas pel carrer Major / C. Domene
 

Les activitats al voltant del 25N continuen demà. De 10 a 12 h a la terrassa d’El Mirador tindrà lloc un taller de defensa personal per a dones i persones no binàries, a càrrec de David Dalmau. A les 12.30 h, es farà una exhibició de defensa personal a la plaça d’El Mirador.

 

Entre les 11 i les 13 h s’instal·larà a la plaça d’El Mirador una Carpa Lila amb informació dels serveis d’atenció a les dones. Les persones que s’hi apropin i que participin a la proposta “Dona’t veu contra la violència” podran aconseguir una bossa amb el missatge “Empoderem-nos”.

 

A les 11.30 hores la Biblioteca Municipal Antoni Tort ha programat  contes amb perspectiva de gènere adreçats a infants a partir dels 3 anys: Una aventura al bosc, a càrrec de Gabi Ruiz.

 

I a les 17 hores, a les pistes d’atletisme tindrà lloc la proposta “L’esport femení també existeix”, activitat pensada per La Fàbrica adreçada als adolescents i joves que participen als esplais del municipi, que té per objectiu descobrir el rol esportiu que té la dona a Castellar.

Comparteix
M'agrada
Comentaris