03   25N A7302859_1440x961
Lectura del manifest del 25N per part de les regidores de l’Ajuntament a la Sala de Petit Format de l’Ateneu. || Q. Pascual
25/11/2021 Actualitat
Contra totes les violències masclistes

La lectura del manifest institucional protagonitzat per les 10 regidores que formen part del consistori ha estat un clam per trencar amb el masclisme estructural 

Rocío Gómez

La Sala de Petit Format de l’Ateneu ha estat un dels centres neuràlgics del 25N, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Abans de la conferència de l’activista afganesa Nadia Ghulam, va tenir lloc la lectura del manifest unitari de la Generalitat, les diputacions i els ens locals. Totes les regidores del consistori, tant de l’equip de Govern com de l’oposició, van llegir el manifest. Així, Yolanda Rivero, Núria Raspall, Joana Borrego, Anna Margalef, Anna Màrmol, Esther Font, Carol Gómez, Dolors Ruiz, Marga Oncins i Àngela Bailén, aquesta última regidora de Feminisme, van sumar esforços i alçar la veu tot remarcant que “la lluita per una vida lliure de violències és cada dia”.   


Enguany, al manifest es recorda que la reforma 17/2020 de 22 de desembre modifica i amplia la llei 5/2008 del 24 d’abril, de dret de les dones a l’erradicació de les violències masclistes.  Aquesta reforma reconeix noves formes de violència i nous àmbits com són la violència obstètrica i la vulneració de drets sexuals i reproductius, la violència de segon ordre, és a dir, física o psicològica, la violència vicària, la violència digital, la violència en l’àmbit de la vida política i l’esfera pública, la violència en l’àmbit institucional o les violències sexuals, entre d’altres.  


Tanmateix, tot i avançar en la identificació i visibilització de totes les violències masclistes “queda un llarg camí en la conscienciació social d’aquestes, perquè dins el ventall de reaccions, la negació i l’actitud defensiva continua sent la més habitual per part dels homes”, s’assevera en el text. En aquest sentit, el manifest recull la necessitat “d’actuar de forma estructural, preventiva i tenint en compte tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, a qualsevol dels espais i àmbits ha de ser l’eix de qualsevol societat democràtica”. De fet, al text també es parla d’eines i recursos que ha d’articular l’administració pública com el nou protocol marc d’abordatge de les violències masclistes a Catalunya, però també es remarca la importància que la societat, en el seu conjunt, homes i dones, “de forma individual i col·lectiva assenyalin i s’allunyin de les conductes i actituds masclistes”. Cal teixir aliances i complicitats en l’àmbit comunitari, tal com van assegurar les regidores a la Sala de Petit Format de l’Ateneu, “desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant”.


Lectures contra el masclisme 
Activitats esportives, cinema i teatre, o música completen la programació d’activitats amb motiu del 25N. Com és habitual, l’Escola Municipal d’Adults se suma a la reivindicació amb diverses propostes com una exposició elaborada per les alumnes de l’escola reflexionant sobre la violència i sobre el cos, un vídeo sobre el 25N, i la lectura del manifest a la biblioteca per part dels estudiants, just abans de l’activitat  Lectures contra la violència masclista. Les actrius Àngels Castro, Olga Torrents i la Bet Tena llegiran textos de la Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Maite Carranza i Roddy Doyle. D’altra banda, l’Escuderia T3 i la Regidoria de Feminisme organitzen la rodada en contra de la violència masclista diumenge al matí a l’espai del carrer Berguerdà, i Les Carnera i l’Ajuntament organitzen la presentació del llibre d’Amparo Sánchez La niña y el lobo, a l’Ateneu. 
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris