aigua_950x634
Tancar l'aixeta mentre ens ensabonem les mans, pot reduir el consum fins a 10 litres en cada rentada - iStock
05/06/2023 Actualitat
Consells per estalviar aigua a casa

L'estat de les reserves d'aigua dels embassaments és a hores d'ara del 27%, 30 punts per sota que a principis de 2022, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua

R.Gómez

L'estat de les reserves d'aigua dels embassaments és a hores d'ara del 27%, 30 punts per sota que a principis de 2022, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Tot plegat, a causa de la sequera que arrosseguem des de 2021. Juntament amb 2007-2008, són les dues sequeres més extremes que Catalunya ha patit en els darrers anys. Les restriccions d'aigua en els usos urbans per a municipis en estat d'excepcionalitat - com Castellar - aprovades per la Generalitat, s'han concretat en diverses mesures com la prohibició de regar zones enjardinades, i també d'omplir piscines, a excepció de les piscines desmuntables dels centres educatius. A més, es restringeix a 230 litres de volum màxim d'aigua per habitant i dia, incloent-hi activitats econòmiques i comercials.


Davant d'aquest escenari tan preocupant, l'ACA ha publicat una guia amb consells per evitar el malbaratament d'aigua en l'àmbit domèstic. Per exemple, una aixeta oberta gasta 10 litres cada minut. Per tant, és de vital importància tancar-la mentre ens rentem les dents o ens ensabonem les mans. La instal·lació d'un reductor de cabal, que s'enrosca a l'aixeta, pot deduir el consum a la meitat. Un altre dels consells bàsics és triar la dutxa en lloc de bany. Segons l'ACA, la dutxa és fins a sis vegades més eficient que la banyera, on el consum es pot disparar fins als 300 litres. Tenir una galleda al plat de dutxa per recollir l'aigua que deixem córrer perquè surt freda, pot ajudar-nos a acumular aigua per regar les plantes. L'aigua d'haver bullit o rentat verdures també es pot reaprofitar per regar les plantes de casa.


Quant al rentaplats i la rentadora, triar un model eficient, i apostar pel rentat ecològic i sobretot, una càrrega completa, també marcarà la diferència, pot reduir el consum a una quarta part. Sempre que es pugui, cal triar la descàrrega mínima al vàter, que no s'ha de fer servir com una paperera. Cada vegada que es tira la cadena podem estalviar fins a tres litres.

Comparteix
M'agrada
Comentaris