A7305464_1440x961
 Presa situada a l’alçada de la font de la Riera al riu Ripoll,  una de les zones properes a les actuacions que s’estan duent a terme per crear un camí que tindrà una continuïtat de 8 quilòmetres.  || Q. Pascual
23/05/2022 Actualitat
El Consell Comarcal demana 1,5 milions del Next Generation per crear un producte turístic al Ripoll

El projecte 'El riu, teixint fils de vida' vol vincular els entorns naturals i el patrimoni industrial per on transcorre el riu

Redacció

El Consell Comarcal ha presentat davant el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme un projecte per optar als fons Next Generation que ha d’atorgar la Secretaría de Estado de Turismo. Es tracta del projecte “El riu, teixint fils de vida” que amb un pressupost d’1’5 milions d’euros permetria la creació d’un producte turístic associat al camí del riu Ripoll i al patrimoni industrial del Vallès Occidental. Aquest projecte vol explotar les potencialitats del patrimoni natural i cultural de la comarca i posar en valor la història i els trets identitaris del Vallès Occidental mitjançant un producte turístic singular que permeti el desenvolupament turístic sostenible del territori.

“El riu, teixint fils de vida” és un projecte turístic on els entorns naturals per on transcorre el riu Ripoll serveixen de connexió del patrimoni industrial i modernista de la comarca. El projecte afecta directament uns 40 quilòmetres de camins que discorren per sis municipis del Vallès Occidental: Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà del Vallès, Sabadell, Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. La iniciativa, però, permetrà crear sinergies amb la totalitat de municipis de la comarca a través de les connexions d’aquest camí fluvial amb la xarxa de camins comarcal i al fet que tots els municipis del Vallès Occidental disposen de recursos patrimonials de turisme industrial.

A nivell de patrimoni natural, el projecte inclou l’adequació del camí del riu Ripoll per als usos senderista i ciclista, creant d’aquesta manera una infraestructura verda que permeti la connexió dels dos grans espais naturals de la comarca, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de Collserola. També ha de permetre la connexió de la comarca amb la ciutat de Barcelona a través de la unió de la conca del Ripoll amb la del Besòs al municipi de Montcada i Reixac.

A nivell cultural, el projecte permet fer un recorregut per la comarca a nivell històric gràcies a l’important llegat patrimonial, concretament el vinculat a l’ús agrícola i industrial de l’aigua que es reflexa en construccions com la xarxa hidràulica de la sèquia Monar que abastia els conreus o els molins d’aigua i fàbriques tèxtils que es troben al llarg del riu Ripoll. Els termes de Sabadell i Castellar comparteixen un tram de la sèquia, entre el gual del Molí d'en Busquets (Castellar del Vallès) i l'horta de la Verneda de Can Deu (Sabadell). En els seus orígens, la sèquia, que es va construir abans del segle XI, va servir per alimentar els molins que s'instal·laven als marges del Ripoll. Des de finals del segle XIX fins fa uns anys s'utilitzava per a la indústria tèxtil i el reg dels camps hortícoles del riu Ripoll. Tant Castellar com Sabadell han treballat en els darrers anys diversos projectes i actuacions, de forma conjunta i individual, per tal de recuperar de forma integral aquest àmbit fluvial.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris