Una vista del CAP de Castellar amb la part ampliada_617x412
Una vista del CAP de Castellar amb la part ampliada - Ismael Martínez
16/04/2012 Actualitat
Castellar es quedarà sense servei de ginecologia al CAP
L'Ajuntament enviarà una carta al conseller de Salut perquè reconsideri la decisió de l'ICS i es busquin alternatives que conservin aquest servei a la vila que es suprimirà a l'agost
Rocío Gómez
El servei de ginecologia desapareixerà del CAP de Castellar. La mesura es farà efectiva de manera progressiva, reduint el nombre de dies de visita fins a la seva extinció total el mes d'agost. El tancament d'aquest servei respon al pla de reordenació de l'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) amb el qual l'Institut Català de la Salut (ICS) vol canviar el model assistencial i organitzatiu per optimitzar els recursos humans i tecnològics que disposen. El pla també afectarà els CAPS de Sant Quirze, Polinyà i Sentmenat.

A partir del mes de maig, les dones castellarenques hauran de desplaçar-se per aquest servei al Centre d'Atenció Especialitzada de Sant Fèlix, a Sabadell. La regidora de Serveis Socials i Salut, Glòria Massagué, puntualitza que "la llevadora del CAP Castellar, romandrà al centre realitzant algunes de les tasques que fins ara duia a terme el servei de ginecologia". "Les visites que requereixin l'assistència de l'especialista com en els casos de les embarassades que es trobin al final de període de gestació es derivaran a l'especialista de Sabadell", comenta Massagué.

El consistori s'ha posicionat fermament en contra de la mesura adoptada per l'Instut Català de Salut, i enviarà aquesta setmana una carta al conseller de Salut, Boi Ruiz, on expressa el seu desacord amb la decisió i insta la conselleria a "reconsiderar aquesta decisió que afecta greument la qualitat de l'assistència sanitària que es presta a la Castellar" i a "cercar una alternativa en l'organització del servei que permeti mantenir l'atenció ginecològica al CAP Castellar".

A la missiva també s'assenyala que la reestructuració del servei suposa "un greuge considerable per a les usuàries del municipi", ja que el Centre d'Atenció Especialitzada de Sant Fèlix "no té una connexió directa amb el transport públic de Castellar" i "compta amb serioses dificultats d'accessibilitat en vehicle privat per la manca de disponibilitat d'aparcament a la zona". En aquest sentit, Massagué apunta que aquest inconvenient "no només afectarà a les dones embarassades que es trobin en l'última etapa de gestació". "Les noies joves i la gent gran també patiran els problemes de mobilitat que impliquen una gran despesa de temps, i la impossibilitat de ser ateses a la mateixa vila d'una manera ràpida i eficaç", afegeix la regidora.

A més de la carta que s'enviarà al conseller de Salut, el govern municipal presentarà a la propera sessió plenària, que tindrà lloc el mes de maig, una resolució on es reitera el seu desacord amb el tancament del servei de ginecologia al CAP de Castellar.

EL SERVEI D'URGÈNCIES DE CASTELLAR TORNA AL PARLAMENT
D'altra banda, la diputada al Parlament del PSC Vallès Occidental Sud, Montserrat Capdevila, preguntarà el proper dijous a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya sobre el manteniment del servei d'atenció continuada i el restabliment de l'horari del servei d'ambulàncies de la nostra vila. L'1 d'agost del 2011, el CAP de la vila va deixar de prestar el servei d'atenció continuada després de 20 anys en actiu, i es va reduir el Servei d'Emergències Mèdiques a Castellar, ambdues decisions fruit de les retallades impulsades per la Generalitat.

Massagué apunta que el consistori i el PSC "continuaran lluitant perquè no és retallin més avenços socials, tot i què revocar aquesta decisió és, de moment, difícil". La proposta socialista, que es debatrà i es votarà al Parlament, reitera, segons Massagué, "la voluntat dels socialistes de fer tot el que estigui a les nostres mans per lluitar contra les retallades del govern central però també de la Generalitat".
Comparteix
M'agrada
Comentaris