B7R04200_1440x961
Isabel García, que viu sola a l’Aire-sol C, és una de les usuàries del Casal on line Quim Pascual
22/02/2024 Actualitat
Casal en remot per a majors de 65 anys

S’adreça a persones que visquin soles i tinguin dificultats de mobilitat  

Les persones majors de 65 anys que visquin soles i que tinguin dificultats de mobilitat poden participar en les activitats que ofereix el Casal Online que proposa l’Ajuntament a través de Suara Cooperativa. Es tracta d’una iniciativa pilot gratuïta creada per portar a casa de les persones grans, a través del televisor, un casal virtual de propostes lúdiques, culturals, d’estimulació i d’activitat física.


La regidora de Gent Gran, Àngela Bailén, diu que “Castellar ja es va interessar en aquest projecte l’any passat, quan va començar a funcionar en fase de pilotatge”. I afegeix que  “tots els programes de cura a la gent gran són una prioritat, com queda clar amb l’aposta de l’Ajuntament pels serveis d’assistència domiciliària o el de telealarma”. En aquest sentit, Bailén  ha destacat que el projecte és un pas més “per acostar-nos a aquelles persones grans que no surten del seu domicili i estan soles” d’una manera “molt més fàcil ja que només requereix que l’usuari tingui un televisor”.  La veïna Isabel García, que viu a l’Aire-sol C i usuària del servei, explica que “és fàcil entrar al casal ja que hi ha un mapa on et diuen els passos que cal seguir”.

 

A7R09464

Els usuaris del casal on line poden connectar-se fàcilment amb altres usuaris i usuàries a través del televisor. !! Q. PASCUAL

 

Així, el Casal Online és un espai virtual en què diàriament s’ofereixen activitats de tota mena, en sessions de matí i de tarda de dilluns a divendres, dinamitzades per persones expertes en els camps de l’animació sociocultural o de la psicologia, entre d’altres. “Ells fan preguntes, o et diuen de fer algun joc o practiquem una mica de gimnàstica i et fan treballar la memòria”, assegura la Isabel. Hi ha diversos espais d’interacció, amb activitats de bon dia, teatre, lectura, català o manualitats a distància. També hi ha un espai família, amb tertúlia, comentari de notícies i fets d’actualitat.Per accedir al casal en línia no cal tenir ordinador ni programes complexos, ja que les persones usuàries es connecten a través d’un aparell TV Box, que proporciona la mateixa cooperativa, que es connecta al televisor via HDMI i que permet fer videotrucades en grups d’unes vint persones de diversos municipis. “Una vegada entro al sistema, ens podem veure tots”, assegura García.


Segons expliquen des de Suara, l’impacte del Casal Online ha estat molt positiu en les primeres proves pilot que s’han fet. I és que s’ha detectat entre les persones usuàries una tendència a llevar-se més d’hora, a cuidar-se més, a tenir millor ànim i fins i tot a crear noves relacions més enllà del casal. García afegeix que el casal li agrada “perquè passes una estona, no estàs sola i pots parlar amb més gent, estàs més acompanyada i, per això el recomano”.


El Casal Online és una iniciativa que s’ha desenvolupat dins dels Projectes Singulars finançats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Tothom que es vulgui apuntar al Casal Online pot adreçar-se a la Regidoria de Gent Gran (c. de Portugal, 2B –Espai Tolrà–, telèfon 93 714 40 40), que farà la derivació a Suara en cas que el sol·licitant compleixi el perfil d’usuari.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris