arderius _1440x961
Eva Arderius, dimarts passat, a l’Auditori Miquel Pont || C.DÍAZ
01/06/2021 Actualitat
La cara més vulnerable i desconeguda de la ciutat

La periodista castellarenca Eva Arderius va presentar a L’Aula el seu llibre ‘Una altra Barcelona’

Rocío Gómez

La periodista castellarenca, Eva Arderius, responsable dels Serveis Informatius de betevé  i del programa Bàsics a la mateixa cadena, i articulista d'El Periòdico, va protagonitzar dimarts passat la sessió de L'Aula d'Extensió Universitària. La comunicadora va presentar el seu llibre 'Una altra Barcelona' (Grup Enciclopèdia), en què ofereix una radiografia curosa i exhaustiva de la cara b de la ciutat, "una ciutat de desigualtats, de contrastos". Arderius remarca que Barcelona es percep com "una ciutat d'èxit, que tots creiem que coneixem moltíssim. Pensem en la Sagrada Família, la platja, la Rambla, Passeig de Gràcia... però Barcelona té 73 barris, una cara desconeguda relacionada sobretot amb la vulnerabilitat. Segurament molts barcelonins no han trepitjat aquests barris".

 

Ciutat Meridiana, La Prosperitat i Nou Barris, el barri del Besòs, el Raval o el Gòtic, són alguns dels punts en què la periodista fa parada. Tot plegat, a través del testimoni d'una desena de líders de moviments veïnals, com Filiberto Bravo, president de l'associació de veïns de Ciutat Meridiana. "Sempre m'ha cridat l'atenció aquestes dues cares de Barcelona, i ho he volgut explicar a través de les històries de diversos veïns que lluiten per pal·liar aquestes desigualtats, que la gent hagi de marxar dels seus barris o es quedi sense casa", afegeix. Justament, Arderius destaca la importància de les mobilitzacions "que han fet avançar molts barris. En el cas de Ciutat Meridiana ja en els anys 70 l'associació de veïns va lluitar per coses tan bàsiques com el clavegueram, i ara lluiten contra els desnonaments o donen suport a les persones que es queden sense feina. He volgut explicar aquesta mobilització tan activa de Barcelona".

 

Així, 'Una altra Barcelona' esdevé un altaveu per posar damunt la taula "problemes que són extrapolables a qualsevol altra ciutat". Precarietat laboral, desigualtat en l'accés a l'habitatge i especulació immobiliària, racisme, mobilitat i pobresa. "Les dones tenen un paper molt actiu en aquestes mobilitzacions, perquè a banda de tenir molta empenta, la pobresa i les situacions de vulnerabilitat afecten molt més les dones", subratlla.

 

Finalment, el llibre que es va acabar de cuinar durant la pandèmia i es va publicar l’estiu de l’any passat, ofereix una visió de Barcelona sense filtres, encara vigent, “perquè la pandèmia ha agreujat els problemes que retrata. Les cues de la fam a Sant Agustí cada dimecres són més llargues. La petjada de la gentrificació és encara més crua i més visible en barris com el Gòtic, pensats per als visitants, amb bona part de les botigues tancades perquè no hi havia turistes".

Comparteix
M'agrada
Comentaris