IMG 0703_1440x961
La cabina coberta que encara està dempeus a la carretera de Sabadell. || J. R.
16/10/2021 Actualitat
Les cabines que encara resisteixen el pas del temps

A Castellar hi ha 3 cabines que seran retirades a partir de l’1 de gener

Jordi Rius

La Carme encara recorda que quan tenia 16 anys va utilitzar la cabina amb portes que hi havia a l’avinguda Sant Esteve –on actualment hi ha una cabina vertical– per trucar al club de bàsquet del Real Madrid per parlar amb el jugador Joe Llorente. “Per sorpresa meva, em van agafar el telèfon i a l’hora de passar-me’l, vaig penjar”.  O la Carolina, en un temps en què no hi havia mòbils, té encara present quan va muntar les seves primeres vacances d’adolescent a Cambrils amb les seves amigues trucant des de la cabina telefònica. 


Eren els temps en què a cada casa hi havia les guies telefòniques, que es canviaven cada dos anys. El cert és que l’1 de gener del 2022 les cabines telefòniques  deixaran de ser operatives. Bé, de fet les tres que encara queden a Castellar –avinguda Sant Esteve, Pedrissos i carretera de Sabadell, on encara resisteix l’única cabina tradicional que hi ha a la vila–  ja estan fora de servei.  Despenges l’auricular en aquestes tres instal·lacions i no hi ha línia.

 

IMG 0689

La cabina que hi ha entre l'avinguda Sant Esteve i el carrer Barcelona. || J. RIUS

Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el 88% de la població de l’estat espanyol reconeix no haver fet servir mai una cabina de telèfon. I només l’1% de les persones ha emprat una cabina en el darrer any. Més de la meitat de les cabines no registra ni una sola trucada a l’any. La irrupció dels telèfons mòbils va fer caure en l’oblit aquestes màquines, que van aparèixer fa 93 anys.


La nova llei que prepara el govern central sobre telecomunicacions preveu la desaparició en l’àmbit nacional de les cabines telefòniques. Aquesta mesura té el suport de la  CNMC, que va demanar que s’eliminessin. Tot i això, a aquestes dates la llei encara no s’ha aprovat, per la qual cosa  encara són un servei universal. El regidor d’Espai Públic, Pepe Leiva, ha admès que “la intenció del consistori és retirar aquestes cabines una vegada s’aprovi la llei” i , en aquest sentit, “ja hi ha converses amb Telefónica per desmantellar-les”.  L’actual llei obliga que les poblacions amb més de 1.000 habitants han de tenir almenys una cabina instal·lada,  i una altra addicional per cada 3.000 habitants.

 

IMG 0702

La cabina ubicada al carrer dels Pedrissos. || J. RIUS


Telefónica és l’operador que està obligat a mantenir les cabines després d’un concurs que convoca el Ministeri d’Assumptes  Econòmics i de Transformació Digital i que normalment queda desert. Cap operador licita per aquest servei. La darrera adjudicació va ser fa dos anys, el desembre del 2019, i expirarà el 31 de desembre del 2021. I no es renovarà.


Telefónica encara no s’ha pronunciat sobre com desmuntarà les cabines, i hi ha projectes pilot a Andalusia, on aquestes estructures s’usen com a punts de recàrrega de mòbils o d’informació turística. Al març, Telefónica va cedir a l’Ajuntament de Barcelona la darrera cabina de telèfon totalment coberta que queda a la ciutat, al districte d’Horta-Guinardó, on es tornarà a instal·lar després de ser rehabilitada per ser usada com a punt d’intercanvi de llibres a la plaça de Meguidó, després d’una consulta veïnal. 

 

09 Calissó

La cabina de Cal Calissó als anys 70. || ARXIU MUNICIPAL

LA CENTRALETA

Abans que es fessin populars les cabines telefòniques, Castellar comptava amb una centraleta, que estava situada al carrer Major 29. Bàsicament era un panell, amb clavilles, cada una era una casa i cada casa tenia un número. Casualitats de la història, al lloc on hi havia La Centraleta ara hi ha la llibreria La Centraleta.

Comparteix
M'agrada
Comentaris