IMG20230523125531_1440x961
El candidat de Som de Castellar-PSC, Ignasi Giménez, abans de començar l'entrevista a Ràdio Castellar. || C. Domene
23/05/2023 Actualitat
"A banda de la Playtex volem construir més habitatge de lloguer assequible el proper mandat"

Entrevista al cap de llista de Som de Castellar-PSC, Ignasi Giménez

L'Actual i Ràdio Castellar han encetat durant la campanya electoral una sèrie d'entrevistes als caps de llista de les vuit candidatures que concorren a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. La  darrera entrevista és amb el candidat de Som de Castellar-PSC, Ignasi Giménez, alcalde de Castellar des del 2007 i que opta a la reelecció per cinquena vegada.

 

 

· Quin balanç faries d'aquest mandat?
És evident que és un mandat totalment condicionat per la pandèmia. Hem passat moltes hores pendents de la situació sanitària que s'estava vivint i patint al nostre municipi. M'agradaria extreure alguna lliçó positiva. D'una banda, el temps ha demostrat que els ajuntaments som l'administració més propera als ciutadans i més resilient, que tenim més capacitat d'adaptació. L'esforç que van fer tots els regidors, estiguessin al govern o a l'oposició, per fer front a la situació és de destacar igual que tots els treballadors municipals. És aquesta capacitat de resistir i alhora d'adaptar-se, de ser flexible i poder canviar les coordenades. L'altra qüestió és que el nostre model de municipi ha sortit reforçat d'aquesta situació. L'activitat econòmica, ja sigui per les obres en l'àmbit privat i les noves implantacions d'activitats econòmiques al polígon i perquè continuem creixent, demostra que el nostre model de municipi és reeixit.· El principal motiu de preocupació dels castellarencs és la mobilitat. Ara sembla que la Ronda Nord es podria fer realitat.
Crec que han passat tres coses importants amb relació a la principal problemàtica que és la connexió amb l'exterior, bàsicament amb Sabadell i la C-58. Durant aquest mandat, s'ha aprovat el Pla Específic de Mobilitat dels Vallesos, confeccionat per la Generalitat i els Consells Comarcals del Vallès Oriental i Occidental, que és un full de ruta comú i compartit de quines inversions s'han d'abordar prioritàriament al nostre territori. De totes les inversions, la més prioritària segurament, és la Ronda Nord dels sistemes urbans de Sabadell i de Terrassa. La Generalitat està assumint el repte i la necessitat d'abordar la inversió. La segona cosa que ha passat és que el Ministeri de Foment ha dit públicament que està disposat a finançar aquesta infraestructura i a posar 200 milions sobre la taula per poder fer les obres. Em sembla que això és rellevant perquè fins ara no havíem tingut un interlocutor que fos tan clar amb relació a la Ronda Nord. I finalment hi ha la paraula del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de poder dur a terme aquestes obres a través del pacte de pressupostos amb el cap de l'oposició, Salvador Illa.· Més propostes en matèria de transport públic i de mobilitat interna?
Pel que fa al transport públic, estem queixosos. Hi ha un problema molt evident que portem arrossegant des de fa temps que és la qüestió de la zona tarifària. És una absoluta injustícia que Castellar estigui a la tercera zona tarifària. Per exemple, Gavà està a 76 quilòmetres de Mataró i anar d'un costat a l'altre té el mateix cost que anar de Castellar a Barcelona, que està a menys de la meitat de quilòmetres. És una situació que s'ha cronificat. Això fa que els nostres nois i noies no poden ser beneficiaris de títols com la T-16 perquè Sabadell és una zona tarifària diferent de la nostra. I per això, des de l'Ajuntament ho intentem rescabalar amb la beca de transport per als joves. Quant al transport públic intern, vam fer una aposta durant el mandat passat per aplicar el transport a demanda. És un servei que ha funcionat raonablement bé. També volem aplicar un sistema de transport a demanda a les línies internes del municipi.· S'ha obert un debat a la vila sobre habitatge arran del projecte de la Playtex. Què n'opines?
L'habitatge és un greu problema que tenim. A Castellar tenim 9.500 habitatges, dels quals només un 40% són plurifamiliars. D'aquests 9.500 habitatges, només 75 són de protecció oficial, els que va construir l'Incasòl el 2003. Fa 20 anys que no es fa cap promoció pública a Castellar. No evadeixo cap mena de responsabilitat i també em sento culpable perquè durant aquests anys no s'ha pogut fer una inversió d'aquest tipus. No podem mirar cap a una altra banda. I és una situació a la qual hem de posar remei. Això és una necessitat social urgent per part sobretot d'un col·lectiu imprescindible, la gent jove. Construirem ara 90 habitatges, però en necessitem molts més. Tenim 1.200 persones que s'han interessat per la promoció de la Playtex. És un projecte que es farà i que gaudeix del consens polític d'aquest darrer mandat i crec que també tindrà en aquest proper. Estem cercant nous espais per poder construir noves promocions d'habitatge públic de lloguer assequible. Avui en dia, aconseguir un pis de lloguer és pràcticament impossible. El preu mitjà de lloguer d'un pis a Castellar és de 700 euros al mes. I això no es pot pagar.· Quin és l'estat dels equipaments a la nostra vila?
Hi ha molts equipaments on estem fent obres de reforma. Durant aquest mandat, hem fet obres a l'Espai Tolrà, l'estem convertint en un gran equipament esportiu i hem d'aconseguir que tingui un nivell òptim per a la pràctica de qualsevol esport. Estem també a punt de posar en marxa l'ampliació de la Biblioteca i hem dut a terme la millora del Casal dels Avis de la plaça Major. I tindrem la piscina, un gran deute històric. Ara podem abordar la inversió, que estarà al voltant dels tres milions d'euros. A més, s'està configurant tot un eix esportiu al voltant de la Ronda que va des del complex esportiu del Puigverd, el pavelló, la futura piscina descoberta, les pistes d'atletisme i la franja central d'equipaments esportius al polígon del Pla de la Bruguera. La piscina té un disseny fantàstic i la seva làmina d'aigua serà tres vegades superior a la que teníem al carrer Sant Feliu. La piscina reservada a natació es podria cobrir en el cas que es volgués ampliar l'oferta durant tot l'any. No pot ser que la gent se'n vagi a les piscines de Sentmenat, Sant Llorenç o la Bassa de Sant Oleguer de Sabadell. Tindrem una piscina de primer nivell, on es podran disputar competicions, i un excepcional refugi climàtic per passar-hi les nits d'estiu.· Explica'ns algunes propostes més del seu programa.
El riu Ripoll. Hi hem estat duent a terme obres importants. Durant aquest mandat, hem fet obres a les passeres del riu, la primera fase del camí del riu fins a Sant Feliu i en aquests moments estem executant la segona fase. També hem fet obres que connecten el camí del riu amb la zona de darrere de l'església, el parc de Canyelles. Igualment hi ha els pressupostos participatius que preveuen una inversió al parc de Canyelles, que connectarà el nucli urbà amb els horts del Brunet i el camí del riu. Hem rebut també una subvenció del fons Next Generation a través del Consell Comarcal, que al final suposarà una inversió total de dos milions d'euros. Al riu també farem el carril bici entre Castellar i Sant Feliu i també ens agradaria connectar l'Airesol C amb el nucli urbà a través d'un pont, perquè es pugui anar a peu des de la urbanització. A més, començaran aviat les obres de reforma de la Casa del Pont, al peu de la carretera de Terrassa. És un projecte compartit amb el TEB. Serà un espai de referència per accedir al riu i a més hi haurà 12 places de llars tutelades per als usuaris castellarencs del TEB. I el segon gran projecte és la posada en marxa d'una Oficina de Transició Energètica, que significarà assessorament a empreses i comerços, a les famílies més vulnerables. Continuarem amb l'esforç d'estalvi energètic que hem encetat en aquest darrer mandat. També volem abordar la climatització de les escoles titularitat municipal i totes les escoles de primària del municipi.· Quin és l'escenari l'endemà del 28-M?
A mi m'agradaria poder donar continuïtat a aquest projecte, entre altres coses perquè em sento capaç de tirar endavant aquestes iniciatives que tenim en curs. I poder-ho fer de manera immediata, l'endemà mateix de les eleccions. Hi ha molts projectes que s'han quedat a la carretera per aquesta situació de la pandèmia i hem de ser capaços de donar-hi continuïtat. Això és el que demanem als ciutadans i ciutadanes de Castellar, que donin confiança de nou a l'opció que representem.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris