L’empresa AonChip instal·la un reg eficient mitjançant l’ús de la tecnologia internet de les coses
Castellar del Vallès s’ha convertit en la primera població de la comarca que desplega el reg eficient de parcs i jardins utilitzant la tecnologia IdC (internet de les coses) en el consum d’aigua de zones verdes, que arriba just en un moment en què les administracions treballen per aconseguir un estalvi d’aigua substancial a causa de la complexa situació de sequera que viu el país.
La solució WaterSens que s’ha instal·lat a la plaça Major i El Mirador permet, mitjançant una aplicació app web desenvolupada per les empreses Sinci i AonChip, el control automàtic del reg. Per això, s’empren valors verificats d’humitat del sòl, així com la modificació de programacions horàries, amb l’objectiu d’activar el reg quan realment sigui necessari per obtenir una reducció en el consum d’aigua de fins a un 30% a l’any. A més, aquest sistema també és capaç de detectar possibles fuites i aturar la xarxa de reg, optimitzant així els circuits d’aigua. El castellarenc Carlos Serrano, membre de la start-up terrasenca AonChip, ha explicat que “s’han instal·lat una antena LoRaWAN que dona cobertura a tots els dispositius que hem instal·lat a la zona, i dues sondes d’humitat que transmeten les dades via sense fils”. En funció de les dades que es reben, “es decideix activar o desactivar el reg els dies que toca”, apunta Serrano. És a dir, si hi ha algun dia que el reg s’ha de fer entre les 6 i les 6.30 hores del matí, però, en canvi, el valor d’humitat que s’ha establert prèviament és correcte, “el reg no s’activarà”. Amb les darreres restriccions per la sequera, no es poden regar ni parcs ni jardins, però sí les plantes i arbres: “És aquí on hem instal·lat el sistema”, conclou Serrano.
La instal·lació d’aquest reg eficient és de fet una prova pilot que AonChip ha decidit posar en marxa a Castellar juntament amb el consistori després d’algunes experiències reeixides posades en pràctica en àrees com el Parc Central de Girona, on s’ha aconseguit un estalvi d’aigua d’un 30%. Segons el membre d’AonChip, aquest sistema proporciona a l’Ajuntament diferents avantatges “com un registre històric de dades de la humitat de parcs i jardins o decidir quan s’ha de regar o no establint diferents calendaris diaris i setmanals de reg a través d’una aplicació sense necessitat d’estar canviant constantment les piles dels programadors”. Serrano ha precisat que les bateries que “hem instal·lat tenen una durada mitjana de cinc anys”.
AonChip també ha instal·lat la solució WaterSens a grans explotacions agrícoles amb estalvis importants d’aigua.