IMG 7150_617x412
L’agricultor expert Tomàs Llop fent una demostració de poda  bellaguarda en el camp d’oliveres municipal.  || AJUNTAMENT
08/01/2019 Actualitat
Aprendre a fer una poda respectuosa

50 persones assisteixen a una jornada tècnica sobre esporga que respecta  el creixement equilibrat dels arbres

Jordi Rius

Castellar del Vallès ha acollit aquest dimarts la tercera edició d’una jornada tècnica sobre introducció a la poda en conservació d’oliveres organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, @ruralcat i l’Institut Castellar, que ofereix cicles formatius de la família agrària.
La jornada ha estat un èxit de convocatòria i ha aplegat més de 50 persones atretes per les explicacions de l’agricultor expert Tomàs Llop. “És una jornada que té molt d’èxit i repetim perquè tothom vol escoltar el nostre expert i ens encanta fer-lo venir perquè, a banda de saber-ne molt de podar, la seva forma d’esporgar és molt particular i és un referent a Catalunya”, explica la professora de l’Institut Castellar Lisette Vall. 


Llop ha apuntat que la majoria del temps de la jornada tècnica “ens el passem parlant  d’allò que li agrada o no a l’arbre, què és un arbre perquè no pot ser que ens posem davant d’un arbre amb una eina de tall i no sàpiguem ni què tenim al davant i el primer què hem de pensar és que és un ésser viu”. Aquest pagès de Sant Jaume Sesoliveres considera que, a l’hora de podar, “no hem de tenir en compte només l’espècie o la varietat, sinó cada exemplar perquè cada exemplar, igual que les persones, és diferent i únic i llavors l’has de tractar com a tal”.


La poda natural o la poda de bellaguarda en olivera “és practicament tot el contrari al que s’ha fet tota la vida i això costa d’entendre i assimilar, especialment a la gent gran”. La poda natural té un efecte immediat “sinó el primer any, el segon” en l’arbre, constata Llop, que afegeix que “es poden veure canvis importants en l’arbre. Hi ha un llenguatge de l’arbre que t’està dient si l’any passat vas fer les coses bé o no. Aquest llenguatge es manifesta amb la llargada dels entrenussos de la fulla”


Mirant la fulla, “has de buscar el màxim d’equilibri i la precisió amb aquell exemplar d’arbre”, assegura l’agricultor, que remarca que ell parla amb els arbres, cosa que “no significa que sigui sonorament, sinó mentalment”.


Després de la jornada tècnica celebrada a la sala Valls Areny d’El Mirador s'ha programat al camp d’oliveres municipal, situat al carrer Farigola cantonada amb el carrer Espígol de l’Aire-Sol C, una demostració en camp i una pràctica de la tècnica de poda de conservació en olivera amb alumnes del cicle formatiu.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris