alergia_617x412
L'al·lèrgia primaveral pot fer-nos dubtar si hem contret el coronavirus - GETTY
23/03/2020 Actualitat
És al·lèrgia o coronavirus?

Alguns dels símptomes de l’al·lèrgia primaveral, com la fatiga, la tos seca o la sensació d'ofec, es poden confondre amb la Covid-19

Rocío Gómez

La primavera ha irromput d’amagat, darrere de la frontera de les nostres llars, però tot i el confinament, molts ciutadans han començat a notar els símptomes que s’associen habitualment a les al·lèrgies. Des de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), recorden que les al·lèrgies primaverals comparteixen amb la Covid-19 símptomes com “el mal de cap i la fatiga, i fins i tot, la sensació d’ofec i tos seca”. De fet, des del Canal Salut, el doctor Albert Roger, cap de la Secció d’Al·lèrgies de l’Hospital Germans Trias, explica que “la rinitis és l’afecció al·lèrgica més freqüent. Consisteix en esternuts repetits, picor o mucositat aquosa. Moltes vegades va associada també la conjuntivitis però no acostuma a causar febre”.

 

Aquests indicis ens poden fer sospitar que potser hem contret el coronavirus, però des de la SEAIC apunten que si els símptomes s’agreugen quan estem en espais oberts, per exemple, quan passegem les nostres mascotes o llancem les escombraries, aquesta és una de les claus que ens poden ajudar a diferenciar ambdues afeccions. Val a dir que, si tenim antecedents d’al·lèrgia primaveral, aquesta també serà una de les claus per descartar el coronavirus. En aquest sentit, els símptomes, fonamentalment la rinitis al·lèrgica, acostumen a remetre fàcilment després de la presa d’antihistamínics, i val a dir que la febre només és present en casos com el de sinusitis aguda, segons puntualitza la SEAIC.

 

En referència al coronavirus, el doctor Roger detalla que “pot ser lleu, com un refredat, però habitualment els símptomes són progressius i similars als d’una grip”. “Febre moderada o intensa, malestar general, fatiga, tos seca freqüent i dificultat per respirar”, afegeix Roger. Tanmateix, el cap de la Secció d’Al·lèrgies de l’Hospital Germans Trias, matisa que en el cas d’un refredat, pot començar amb una rinitis “però el moc evoluciona a espès, verdós o groguenc, hi ha dècimes de febre i en una setmana estàs recuperat”.

 

LES PERSONES AMB AL·LÈRGIA TENEN MÉS RISC DE CONTRAURE CORONAVIRUS?

Des de la SEAIC puntualitzen que una persona amb al·lèrgia no té més risc de contraure una infecció per coronavirus. Concretament, el col·lectiu d’al·lergòlegs remarca en un comunicat “que el sistema immunitari d’una persona al·lèrgica funciona igual que el d’una persona sense al·lèrgia en referència a la seva funció de defensa davant de microorganismes”.

 

Ara bé, quant a les persones amb asma, les vies respiratòries són més susceptibles a les infeccions respiratòries, especialment les víriques. “El coronavirus té predilecció pels pulmons”, apunten. “Podria provocar un alt grau d’inflamació de les vies respiratòries, i també més risc de crisi asmàtica, i una infecció més greu pel Covid-19”, alerten. Les persones amb asma, són per tant, un col·lectiu de risc.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris