03 piscina arlequinada_1440x961
29/07/2022 Actualitat
Alerta pels cops de calor de l’estiu

S’atribueix a la calor la mort d’unes 89 persones a tot Catalunya des de principis del mes de juliol

Cristina Domene

Aquest 2022 Castellar registrarà més de 59 dies càlids, és a dir, jornades amb temperatures de més de 30 °C i 9 nits tropicals en què el termòmetre no baixarà de 20 °C. És la tendència climàtica que ha deduït el Servei Meteorològic de Catalunya fent extrapolacions dels millors models científics disponibles. D’aquests dies, a Castellar, ja n’hem viscut uns quants, tenint en compte que dilluns acabava la tercera onada d’aquest estiu. Els parèntesis entre les calorades han estat gairebé imperceptibles. No ens n’han donat treva, ni amb les altres temperatures ni amb les alertes per risc d’incendi, que han comportat restriccions. Al nostre municipi, concretament, està prohibit, entre d’altres, accedir al medi natural en tot el terme municipal a peu, en bicicleta o en qualsevol mitjà motoritzat, excepte veïns i serveis.


Precisament per aquestes altes temperatures sostingudes durant més d’un mes cal seguir unes recomanacions bàsiques per afrontar la calor i els mesos d’estiu amb seguretat i així evitar un cop de calor que de vegades pot arribar a ser mortal. “El quadre del cop de calor –especifica el metge de família Antoni Moya– és una situació sistèmica, és a dir, una afectació de tot l’organisme que es produeix per no compensar l’excés de calor de fora. Ho pot patir qualsevol persona, però tenen més probabilitats les persones que tenen patologies cròniques i les persones grans, perquè la sensació de tenir set es va perdent amb l’edat i no s’hidraten prou”.  


Segons una estimació que ha fet l’Institut de Salut Carlos III, depenent del Ministeri de Sanitat, s’atribueix a la calor la mort d’unes 89 persones a Catalunya des de principis de juliol. El doctor insisteix en el fet que el quadre és més agut del que sembla, perquè en qüestió d’hores la situació empitjora. “Es crea una situació, amb febre alta, que pot provocar la mort, un quadre central en l’àmbit neurològic i la persona afectada es mor en relativament en poc temps. Sobretot falla el centre termoregulador que tenim al cervell. Hem de detectar si hi ha febre, perquè si n’hi ha, és una situació d’urgència mèdica, s’ha d’anar a l’hospital”. 


Els dos consells principals que recomanen des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut són precisament beure sovint i evitar el sol directe amb una gorra o barret i utilitzar roba lleugera. Moya és contundent amb l’exposició al sol: “A partir de les 11 o les 12 hores, sobretot la gent més fràgil, no hauria de sortir al carrer i els que treballen al carrer, a banda d’hidratar-se molt, portar barret, perquè és el primer punt de contacte, el cap, i no s’hi hauria de treballar més enllà de les 13 hores, no és raonable, s’hauria de regular d’alguna manera”.  


El metge considera que aquest any és especialment greu perquè fa dos mesos que hi ha temperatures molt altes. “A la consulta donem automàticament les recomanacions, tant l’equip d’infermeria com nosaltres. La gent gran és la més exposada, però els joves també es poden morir per cop de calor. El problema és si et trobes sol, perquè si estàs acompanyat algú pot detectar que estàs confós, que tens unes dècimes de febre, però si estàs sol pots perdre el coneixement”, indica Moya.  


Per tenir cura de la salut en aquesta època de l’any és molt important protegir-nos amb crema solar, també els dies ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols. Cal reduir l’activitat física les hores de més calor i evitar sortir a l’exterior durant el migdia. A casa, controleu la temperatura. Obriu les finestres a primera hora del matí i durant la nit per ventilar-la i durant el dia baixeu les persianes on toca el sol directament. Estigueu-vos a les estances més fresques i utilitzeu ventalls, ventiladors o aires condicionats de manera responsable (la temperatura de confort hauria de ser de 26 °C). Estigueu pendents dels infants i de la gent gran. Oferiu-los aigua sovint, ja que els infants tenen menys capacitat d’expressar la set i les persones grans, de percebre-la. Al cotxe, no els deixeu amb les finestres tancades. I, per últim, si teniu animals de companyia procureu que no s’estiguin al sol, hidrateu-los i tampoc els deixeu al cotxe sols. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris