02_1440x961
Ada Parellada, dimarts passat  a l’Auditori Miquel Pont, durant la conferència || R.G.
09/06/2021 Actualitat
Ada Parellada: “Hem d’omplir la cistella d’emocions”

La mediàtica cuinera va oferir una xerrada sobre alimentació sostenible a L’Aula d'Extensió Universitària de Castellar

Rocío Gómez

Filla de la coneguda Fonda Europa de Granollers, de nissaga de cuiners, i ànima del restaurant Semproniana, Ada Parellada va protagonitzar l’última sessió de L’Aula. És una cuinera mediàtica i aprofita els mitjans, les xarxes socials i cada altaveu que troba per combatre el malbaratament alimentari. “Llencem un de cada tres aliments que produïm. Abans no n’era conscient, però ara soc activista contra el malbaratament alimentari”, va reconèixer Parellada. De vegades es descarten per la mida, el color o l’aparença, però sovint és perquè “comprem més del que necessitem. Anem a comprar a cop de cor, sense llista ni planificació”, va admetre.


De fet, la ponència de la cuinera es va centrar en una alimentació saludable, però sobretot sostenible, i en tots els esglaons que cal pujar per parar taula amb “productes de proximitat, ecològics, preferiblement sense envasos i comprats a granel”. Tot plegat, tenint en compte l’escenari d’emergència climàtica però també l’impacte socioeconòmic si s’aposta pel consum de proximitat. Parellada va recordar la importància de consumir cereals, reduir el consum de carn, “i menjar més verdura que no pas peix. La paella seria un plat sostenible, perquè el més important és l’arròs”. Ara bé, en aquest full de ruta per encaminar-nos cap a una alimentació amb menys petjada ecològica, cal tenir en compte la procedència del producte.  “De vegades comprem productes ecològics que tenen una gran motxilla de CO2, que venen d’un altre continent. Això no és una alimentació sostenible”, va reflexionar. En aquesta línia, la ponent va subratllar que la cuina patrimonial “és la cuina sensata, que s’adapta al territori i a la temporada”


Per a la granollerina, una alimentació saludable i sostenible ha de ser “holística”, seguint la piràmide alimentària, amb un punt de partida: compartir els àpats. “Una alimentació sostenible es fa creant hàbits, compartint el menjar, amb consciència, amor, sabor, història i temps. Hem de crear a casa un espai on transmetre i consolidar el patrimoni culinari”, va remarcar. “El sabor, la memòria, et fa sentir que ets d’un lloc. Creem una manera de menjar que s’identifica amb moments feliços. Mengem emocions, allòs que ens fa sentir bé. Hem d’omplir la cistella d’emocions”, va asseverar.  


Perquè cuinar és recordar, somiar, cuidar  i estimar,  no només els que estan entre fogons i comparteixen taula, sinó també el territori.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris