IMG 0558_1440x961
L’alcalde, Ignasi Giménez, envoltat de representants de propietaris forestals després de la signatura del conveni. || C. DÍAZ
29/07/2021 Actualitat
Acord per millorar la gestió de boscos

El conveni s’ha  signat amb propietaris de boscos de Castellar, Gallifa i Sant Llorenç  i la Federació BOSCAT

Jordi Rius

L’Ajuntament, l’Associació de Propietaris Forestals de Castellar del Vallès, Gallifa i Sant Llorenç Savall, i la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals BOSCAT van signar dijous un conveni per desenvolupar el projecte ‘Cuidem el bosc, el bosc ens cuida’, que té per objectiu dur a terme actuacions en l’àmbit de la prevenció d’incendis i la lluita contra el canvi climàtic al municipi.


El conveni és un instrument de col·laboració entre totes les parts per al foment de la gestió forestal estratègica. Els seus objectius principals són reduir el risc d’incendis forestals i la seva afectació, restaurar zones forestals afectades per incendis, impulsar les iniciatives que ajudin a trencar la continuïtat forestal del paisatge, reduir la càrrega de combustible, i millorar l’adaptació dels espais agroforestals als efectes del canvi climàtic. També es pretén comunicar i implicar la població en la importància de la gestió forestal i utilitzar-la com a vehicle d’inserció social, mitjançant la col·laboració amb empreses i entitats.


El conveni, que té una vigència de quatre anys, es desenvoluparà mitjançant l’elaboració de Programes Anuals d’Actuacions per a les Àrees de Gestió Prioritària establertes en col·laboració amb els Bombers GRAF. L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va subratllar que el conveni “és un canvi radical en les polítiques de prevenció d’incendis forestals” i els darrers incendis que hi hagut a Catalunya “han testimoniat que és necessari incentivar que hi hagi una gestió forestal als nostres municipis”.


En tot cas, des de l’Ajuntament de Castellar s’ha encetat “una via  de col·laboració pública i privada perquè hi  hagi aquesta gestió”, ha subratllat l’alcalde. El president de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals BOSCAT, Just Serra,  va suggerir que el conveni firmat a Castellar “s’hauria de replicar a altres pobles perquè és la primera pedra per ajuntar les sinergies des del món privat i públic per endreçar els nostres boscos i que siguin molt més resilients davant dels incendis”. Al conjunt de la província de Barcelona, BOSCAT té subscrits altres convenis.


En aquest sentit, el conveni és “pioner” perquè “pot marcar un abans i un després perquè involucrem les empreses, l’educació a la joventut i és una cosa que farà el bé a tothom”, explicava el president de l’Associació de Propietaris  Forestals de Castellar, Gallifa i Sant Llorenç Savall, Andreu Codina, entitat que aglutina 25 propietaris forestals. 


100.000 EUROS DE SUBVENCIÓ INICIAL
Enguany, per impulsar l’arrencada del projecte, l’Ajuntament farà una primera aportació de 100.000 euros a l’Associació de Propietaris Forestals de Castellar del Vallès, Gallifa i Sant Llorenç Savall, en concepte de subvenció, destinada a actuar a l’àmbit de Les Arenes, una de les Àrees de Gestió Prioritària.


D’altra banda, el conveni també preveu accions de comunicació, formació i pedagogia ambiental incloses al projecte ‘Cuidem el bosc, el bosc ens cuida’. Aquestes accions aposten per la sensibilització de la població, les propostes formatives adreçades a professorat i alumnat, la creació d’ocupació i la captació de capital privat a través de la responsabilitat social corporativa de les empreses, entre d’altres. A la signatura també hi van assistir per part de BOSCAT el gerent, Jordi Tarradas, i l’enginyer tècnic forestal Joachim Englert, el representant de la Generalitat Joan Vallhonrat i Pere Moratonas, propietari forestal de Les Arenes.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris