06  Tejero_950x634
El tinent coronel Antonio Tejero en el moment d'irrompre al Congrés de Diputats el 23 de Febrer de 1981. || RTVE
23/02/2021 Actualitat
23-F: Quan la democràcia va trontollar en una nit

L’intent de cop d’estat del tinent coronel Tejero, ara fa 40 anys, es va viure a Castellar amb certa por, nervis i tensió

Era un tarda on la ràdio i la televisió estaven sent molt seguides perquè s’estaven retransmetent les votacions per elegir Leopoldo Calvo Sotelo com a nou president del govern central, en substitució d’Adolfo Suárez, que havia presentat la seva dimissió setmanes abans. Tot de cop, es va veure un tinent coronel  de la Guardia Civil -després es va saber que era Antonio Tejero- que comandava uns 200 guàrdies civils i que assaltava el Congrés dels Diputats.  Va segrestar tots els diputats fins a les 12 del matí del 24 de febrer, una vegada es va veure que havia fracassat l’intent de cop d’Estat.


Aquestes hores d’incertesa i de temor del que podria passar, també es van viure a Castellar. Josep Maria Costa era membre de l’equip de govern el 1981 amb Miquel Pont com alcalde. Fa 40 anys, treballava a Granollers i no es va assabentar del cop d’estat fins que va arribar a casa. Aleshores, va anar cap a l’Ajuntament on, en una tarda amb nervis, por i tensió, va estar acompanyat per la majoria de regidors del consistori. També recorda que l’alcalde “que era molt llançat” va anar cap a la caserna de la Guàrdia Civil en dues ocasions per saber què passava  i “tot i que no li van obrir li van dir per l’espiell que estaven esperant ordres”.


Anastasi Miralles, que el 1981 ja havia deixat l’Ajuntament, era un dels impulsors de l’agrupació socialista de Castellar. Recorda que el primer que va fer va ser anar a l’Ajuntament on hi havia tots els regidors reunits. Una vegada a casa, “quan vaig veure que Milans del Bosch havia tret els tancs a València, vaig veure que la cosa anava de debò i vaig cremar tota la documentació fundacional del partit”


Dos dies després de l’intent de cop fallit, l’Ajuntament va celebrar un ple extraordinari  condemnant els fets.  Abans de llegir-se un comunicat, l’alcalde Miquel Pont va voler expressar la seva felicitació personal “a tot el consistori per la seva actuació davant dels esdeveniments”.   Al comunicat es manifestava “el nostre total compromís en la defensa de la Constitució, l’estatut, la democràcia i les llibertats del nostre poble”. Pont també va voler fer una agraïment “a tota la Policia Municipal per la seva actuació permanent durant les respectives jornades”.


La sessió va acabar amb la lectura d’un comunicat de l’escola Mestre Pla, molt semblant al que va aprovar el ple del consistori, on “el col·legi i tots els seus membres docents com a empleats de la funció pública de la Generalitat” manifestaven “l’adhesió irrompible al Rei i al nostre President així com a les institucions i autoritats legítimes de l’Estat”. Pont va voler agrair l’adhesió de l’escola a les institucions democràtiques. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris