El físic i meteoròleg Eloi Cordomí va oferir una conferència a L'Aula sobre l'impacte del canvi climàtic a Castellar del Vallès
El físic i meteoròleg de 3Cat, Eloi Cordomí, va passar pel cicle de conferències de L'Aula dimarts passat. El convidat va oferir a l'Auditori una fotografia sobre l'impacte del canvi climàtic al Vallès Occidental i a Castellar.
Per començar, Cordomí va repassar alguns dels principals indicadors de l'emergència climàtica com l'escalfament global de l'atmosfera i dels oceans, l'augment de la temperatura global més d'un grau o l'augment de 20 cm del nivell mitjà del mar entre 1091 i 2018. "El canvi climàtic influeix en fenòmens meteorològics i climàtics extrems a totes les regions del món", va recordar. També va detallar que les zones climàtiques s'han desplaçat cap als pols en els dos hemisferis. "El desert està pujant de latitud i les borrasques van al nord. És un dels factors que explica que es produeixen sequeres tan intenses en els últims tres anys", va concretar.
Quant al clima de Castellar del Vallès va concretar que és "mediterrani prelitoral central", és a dir, amb temperatures una mica més extremes a l'estiu i a l'hivern, i precipitacions anuals d'uns 600 l/m2, una xifra que s'ha reduït dràsticament a la meitat en els últims dos anys. Quant a la temperatura mitjana de màximes mensuals el ponent va apuntar que en els últims trenta anys ha augmentat 1,6 graus. "La mitjana de juny ha augmentat 3 graus", va alertar.
No només el clima ha canviat sinó també el paisatge de Castellar, amb més terreny urbanitzat "i més impermeable", i menys zones agrícoles que ara són boscos. "Potenciar la gestió dels boscos o unes bones pràctiques agrícoles, són essencials per combatre el canvi climàtic". El ponent també va enumerar altres estratègies com apostar per energies renovables, l'electrificació de la indústria, els edificis intel·ligents o "o fer compatible decréixer amb el benestar de les persones".
Finalment, Cordomí va revelar les previsions climàtiques per al 2050. "Si seguim el model de previsió moderat, el clima del Castellar equivaldrà al de Reus, i en un escenari extrem, equivaldria del clima de Tortosa".I va afegir: "a hores d'ara s'emeten anualment prop de 60 giga tones de CO2". "Som una generació que sabem què ens espera però no estem fent prou", va sentenciar.