foto grup scaled_1440x961
24/01/2023 Actualitat
1,5 milions d’euros per al riu Ripoll

El Consell Comarcal rep la subvenció del fons Next Generation per a la creació del projecte “El riu, teixint fils de vida”

Jordi Rius

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha estat subvencionat amb 1’5 milions d’euros per a portar a terme el projecte “El riu, teixint fils de vida”. L’ens comarcal va presentar al maig del 2022 davant el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme la proposta per optar als fons Next Generation que atorgava la Secretaría de Estado de Turismo en el marc del 'Plan de sostenibilidad turística en destinos'. La setmana passada, durant la celebració del saló Fitur a Madrid, el Consell Comarcal va rebre la confirmació de la subvenció.   “El riu, teixint fils de vida” és un projecte comarcal de millora dels camins de l’entorn del riu Ripoll que es desenvoluparà a sis municipis: Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. L'alcalde de Castellar i president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat aquesta tarda que els diners "serviran per fer un salt endavant al riu". Segons Giménez, el projecte permetrà dues accions importants: "poder conciliar la sostenibilitat i poder facilitar l'accesibilitat en un dels espais que tenen un ús social molt important"


El  projecte subvencionat busca la creació d’un producte turístic associat al camí del riu Ripoll i al patrimoni industrial del Vallès Occidental. Aquest projecte vol explotar les potencialitats del patrimoni natural i cultural de la comarca i posar en valor la història i els trets identitaris del Vallès Occidental mitjançant un producte turístic singular que permeti el desenvolupament turístic sostenible del territori. L’objectiu del projecte és la creació d’un producte turístic identitari, que singularitzi l’oferta comarcal, mitjançant el qual, els entorns naturals pels quals transcorren els camins fluvials serveixin de base per a la connexió del patrimoni industrial de la comarca. "Estem parlant d'un producte turístic de consum intern, que s'adreça als vallesans i vallesanes i volem també posar el focus en els residents en temes d'oci, de millora de la mobilitat en la trama urbana i natural i poder connectar de manera sostenible els centres urbans amb aquests espais fluvials", ha apuntat el president del Consell Comarcal.


La proposta afecta directament uns 40 quilòmetres de camins que discorren per sis municipis per on passa el riu. La iniciativa, però, permetrà crear sinergies amb la totalitat de municipis de la comarca a través de les connexions d’aquest camí fluvial amb la xarxa de camins comarcal i al fet que tots els municipis del Vallès Occidental disposen de recursos patrimonials de turisme industrial.

 

"El riu, teixint fils de vida" es fonamenta en tres grans eixos: la millora del camí fluvial del riu Ripoll per a un ús senderista i ciclista, la millora de l'eficiència enegètica i una experiència per conèixer el patrimoni industrial de l'entorn del riu.


A nivell de patrimoni natural, el projecte inclou l’adequació del camí del riu Ripoll per als usos senderista i ciclista, creant d’aquesta manera una infraestructura verda que permeti la connexió dels dos grans espais naturals de la comarca, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Parc Natural de Collserola. 

 

Actualment el voral del riu Ripoll és ciclable des del nucli urbà de Castellar del Vallès fins a la connexió amb el camí fluvial del Besòs en un 99% de la seva longitud. Des de Castellar del Vallès fins a Sant Llorenç Savall hi ha trams que són només per a ús senderista. La major part del camí es troba en bon estat però existeixen trams en què és necessari fer treballs de millora del ferm, rehabilitació de passos, etc. a més, l’accés amb bicicleta és variable.

 

Per això el projecte preveu l’adequació de llits i rambles del riu Ripoll, amb la construcció de guals per a travessar el riu, adaptats a les crescudes per pluges torrencials, per a minimitzar el risc d’inundació. També es preveu la creació de la Via verda del riu Ripoll amb la rehabilitació del camí fluvial, desenvolupant accions per a l’adequació de camins i senders per a l’ús senderista i ciclista que permetin la recuperació del camí del riu Ripoll per a l’ús turístic. 

 

S’instal·laran punts de càrrega per a bicicletes elèctriques mitjançant energia renovable. També es preveu la creació de punts de parada per a ciclistes habilitats per a la carga de bicicletes elèctriques mitjançant la instal·lació de punts de recarrega alimentats amb energia solar. Per tal de connectar el riu amb l’entorn urbà es preveu la redacció del projecte executiu per a la realització de carrils bici que connectin el camí del riu amb els nuclis urbans dels municipis per on transcorre.


A nivell cultural, el projecte permet fer un recorregut per la comarca a nivell històric gràcies a l’important llegat patrimonial, concretament el vinculat a l’ús agrícola i industrial de l’aigua. El projecte preveu diferents accions per a poder crear una experiència immersiva que permeti a l’usuari conèixer el patrimoni industrial i veure com era en el passat. Una de les accions del projecte és l’accés als recursos turístics mitjançant visita virtual en 360º i realitat augmentada amb la realització de guia virtual en 4 idiomes (castellà, català, anglès i francès) i visita 360º mitjançant realitat augmentada.

 

Giménez ha dit, en qualitat d'alcalde de Castellar, que el municipi té un dels trams més llargs del riu, uns 14 quilòmetres. "Durant aquest mandat, hem fet obres de recuperació del riu amb inversions al voltant d'1,5 milions d'euros", ha destacat Giménez, que ha precisat que "poder crear sinergies amb aquestes inversions que ens arriben a través dels Fons Next Generation significa que moltes de les accions que volíem fer més endavant, ens puguin realitzar més aviat".

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris