Oriol Casas, baterista i compositor de música electrònica
Oriol Casas, baterista i compositor de música electrònica - Quim Pascual
05/12/2017 Entrevista
Oriol Casas: "La grandesa de la música és que no te l'acabes mai"
Parlem amb el músic, productor musical i professor de bateria
Marina Antúnez
Pocs músics són tan versàtils. Capaç de tocar amb tota la força musical la bateria, produir bases de melodies electròniques per a grups i músics diversos, i ensenyar els alumnes de l'Artcàdia. Se'l pot seguir a www.iol.cat

· Quan comences a relacionar-te amb la música?
La música m'ha acompanyat sempre. Amb 11 anys vaig decidir que volia tocar la bateria i vaig fer els primers grups a l'escola. Anava al Sant Nicolau de Sabadell i, allà, la mestra Montserrat Rafel potenciava molt que els alumnes poguéssim tocar a l'escola. Recordo que llogava equips de so i vam fer un duet amb un amic que tocava la guitarra i cantava - jo tocava la bateria -, i les classes passaven a veure'ns tocar. També estudiava amb el Manel Tortajada.

· Quin primer grup recordes?
Amb 16 o 18 anys, vaig començar amb els Batzac (format quartet). Vam gravar una maqueta i en vam vendre unes 2.000 còpies. Vam tocar per tot Catalunya, fent hardcore, rock, metal, i vam gravar dos discs. La música encara era una afició, perquè el que guanyàvem ho reinvertíem al grup.

· Quan et professionalitzes?
La frontissa va ser el grup Pomada. Quan els Batzac es van dissoldre, l'Helena Casas i el Carles Belda de Pomada em van fitxar perquè els fes de productor de les bases musicals. Als concerts, també feia de tècnic de so. Portàvem un repertori folk barrejant música electrònica. Ens pagaven bé els concerts i en fèiem molts! Així que em vaig decidir. Vaig seguir col·laborant en diversos projectes, fent bases electròniques, i també com a professor de bateria. A l'Aula de Música Moderna de Barcelona vaig estudiar l'instrument, harmonia i història de la música, durant quatre anys. Vam fer un disc i vam rebre el Premi Enderrock al millor grup de folk, l'any 2002. També vam rebre el premi al millor grup al Festival de Llengües Minoritàries d'Europa de Lewarden (Holanda).

· També ets productor musical.
Amb un amic vam muntar un estudi de gravació a Sabadell i, posteriorment, m'he arreglat Cal Gravadet, a casa. La faceta de productor, fent bases electròniques per a grups i temes propis ha anat enganxada a mi, però dedico molt més temps al vessant de músic. I al de docent, com a professor de bateria a l'escola Artcàdia. He treballat en diverses escoles i crec que, de totes, l'Artcàdia és la que té el millor projecte musical. Els directors són unes bèsties treballant i els professors i alumnes estan molt motivats, n'estic molt content.

· Has format part de molts grups...
Després de Pomada, La Carrau em va demanar si volia entrar-hi, com un híbrid que feia percussions i la part electrònica. Vam gravar un disc en tres fascicles. Per celebrar els 15 anys, vam preparar un repertori on hi participaven les colles de cultura popular. Va ser molt xulo fer "bolos" al costat de castellers, grallers, ball de bastons, ball de plaça, etc. Vam rebre el Premi Enderrock a millor grup de folk i millor cançó, l'any 2010. També he participat en grups de jazz fusió, de percussió, i amb Conxita, amb qui també vam rebre el Premi Enderrock al millor disc 'Lletra Petita', l'any 2006.

· I fas música per a infants?
Sí, ja fa temps em van cridar per un projecte que es va dir Musiquetes per a La Bressola. I com que conec la Núria Lozano, que en formava part, vam plantejar-nos seguir el projecte pel nostre compte, incorporant també el Joan Alfred Mengual. Ens vam passar a dir Fem Sonar les Musiquetes i Joan Alfred, perquè ell és qui aporta teatralitat als espectacles. I som socis amb el Rah-mon Roma, fent espectacles d'animació infantil. Com a companyia infantil, en format trio, també hi ha l'Ou Ferrat, amb Roma i Weren's.

· Ets eclèctic?
He tocat molts estils diferents, des del jazz, el rock, el folk,... La grandesa de la música és que no te l'acabes mai. Potser és un problema que tenim els llatins respecte als americans, que es dediquen a una cosa a fons i ho fan molt bé. Nosaltres som tastaolletes, però així descobrim coses noves, a vegades, molt interessants.

· Més projectes en marxa?
Recentment, he fet l'himne del Futbol Sala Castellar. Estem acabant un disc amb Oest Trip i col·laboro amb els Ol'Green. Col·laboro amb Borja Penalba i Mireia Vives i, a Cal Gorina, ajudo en la programació de concerts, a donar idees, etc.Les 11 respostes

Un tret principal del teu caràcter?
Optimista

Un defecte que no pots dominar?
Despistat

Una persona que admires?
La meva mare

Un lloc on voldries tocar?
Al The Cavern Club de Liverpool

Quin plat t'agrada més?
Espagueti amb salsa de tomàquet i tonyina

Un color
El groc prohibit

Un animal?
Els que estan lliures

Un músic?
Prince

Un disc?
El primer dels Led Zepelin

Unllibre?
'El sonido de los Beatles', de Geoff Emerick

Un projecte de futur?
El meu fill

Comparteix
M'agrada
Comentaris