Oriol Vicente, de l'Arxiu d'Història, provant el codi QR de la plaça Calissó
- Anna Parera
26/04/2015 Cultura
Una ruta amb codis QR del poeta Joan Arús
L'itinerari s'ha inaugurat aquest diumenge i permet recórrer onze punts, des de Castellar fins a Can Juliana
Anna Parera
La Pedra Fina, l'Arxiu d'Història de Castellar i Amical Wikimedia han presentat aquest matí de diumenge la QRuta Arús, a la Sala d'Actes d'El Mirador. Un projecte que uneix patrimoni de Castellar del Vallès i tecnologia, ja que es tracta d'una ruta literària i d'indrets, relacionats amb el poeta local Joan Arús, mitjançant el sistema de codis QR.

El recorregut està dividit en onze punts, cadascun dels quals recull informació sobre el patrimoni material, com són llocs i edificis, i també sobre patrimoni immaterial, mitjançant els poemes de Joan Arús. Per seguir la ruta cal buscar les pilones que contenen els codis QR o bé descarregar-se el recorregut a la pàgina de la Viquipèdia anomenada "Viquiprojecte:Castellar del Vallès/QRuta Joan Arús". D'altra banda, es necessita una aplicació als dispositius mòbils que llegeixi els codis QR. Cadascun d'aquests codis "enllaça directament amb un article a la Viquipèdia, que s'han fet especials per aquesta ruta", ha explicat Jordi Niñerola, d'Amical Wikimedia. Així, cada un dels onze punts ofereix informació escrita i, a la vegada, alguns d'ells tenen àudios que permeten escoltar la descripció dels continguts o bé les poesies d'Arús.

La QRuta Arús és el primer projecte tangible que surt del Viquiprojecte a Castellar, que va néixer l'estiu passat. L'objectiu però, és "seguir ampliant, que hi hagi més articles al Viquipèdia sobre Castellar", ha afirmat Niñerola. D'altra banda, Oriol Vicente, de l'Arxiu d'Història, ha expressat que el següent pas és "treballar amb el fons Arús, amb la voluntat de poder-lo posar a disposició del públic. Hi ha voluntat d'escanejar-lo, digitalitzar-lo, perquè es pugui conservar i llavors posar-lo en algun repositori digital".

La inauguració d'aquest diumenge ha comptat amb les primeres proves de dos dels codis QR de la ruta i ha finalitzat amb una actuació musical a Cal Calissó de Mariona Roca i Sílvia Gallego, on han fet un petit tast de cinc poemes de Joan Arús que han musicat. El més important però, és que la ruta queda "establerta per tothom que la vulgui fer servir", ha assegurat Daniel Rocavert, membre de l'entitat La Pedra Fina.
Comparteix
M'agrada
Comentaris