Roger Rocavert, treballant al Centre d'Estudis de Castellar.
Roger Rocavert, treballant al Centre d'Estudis de Castellar. - Q. Pascual
D'esquerra a dreta, Joan Roura i Albert Antonell, treballant al Centre d'Estudis de Castellar. - Quim Pascual
28/11/2017 Cultura
D'Arxiu d'Història a Centre d'Estudis de Castellar
La fins ara entitat, es reconverteix en un centre de recerca i difusió de la història, el patrimoni i la cultura del municipi
Marina Antúnez
El municipi comptarà, des d'ara, amb un Centre d'Estudis de Castellar, com ja tenen també la majoria de poblacions catalanes. "La idea bàsica és reconvertir i posar en ordre tot allò que s'havia fet fins ara a l'Arxiu d'Història", explica el futur director del Centre d'Estudis de Castellar, Oriol Vicente.

Un arxiu, com fins ara era el d'Història, té unes funcions clares, que són les de guarda i custodiar documentes. "Les activitats que es feien a l'arxiu, ara es podran ampliar amb més recerca i difusió", afegeix Vicente, no només dins de l'àmbit històric sinó també cultural, literari, artístic i sociològic, que facin referència a l'àmbit local.

El Centre d'Estudis de Castellar es converteix en entitat i l'Arxiu deixa de ser-ho per a convertir-se en una de les branques del Centre, que a més d'arxiu també tindrà un museu, un espai d'exposicions itinerants - "ara hi tenim l'exposició 'Construint el territori" - i un laboratori i sala per a la recerca i consulta, "amb tres ordinadors a disposició dels usuaris i servei wi-fi gratuït". Això té molt sentit, segons Vicente, perquè el Centre d'Estudis fa recerca història i documental i és bo que l'arxiu estigui allà. També que hi hagi les eines didàctiques a disposició, perquè s'hi podran preparar més bé les exposicions, xerrades, comunicacions i altres activitats que s'hi programin. "Actualment, per exemple, ja tenim les visites guiades organitzades conjuntament amb Caminant amb la Història", i també van muntar l'exposició de Lluís Companys, "que ha visitat diversos espais municipals", diu Vicente. "Ara s'entén millor l'estructura de l'entitat, que es dirà Centre d'Estudis de Castellar - Arxiu d'Història".

El que permetrà el Centre d'Estudis és "jugar a una altra lliga", afirma el president de l'entitat. Essent només arxiu, només es podia gaudir dels avantatges que concedeix la Diputació de Barcelona i la Generalitat en l'àmbit de biblioteques i arxius, però a partir dels ajuntaments, "i el de Castellar ens deia que nosaltres érem privats". Però amb la cessió del material a l'ajuntament i amb la reconversió a Centre d'Estudis, ara tot és públic. "Ens hem donat d'alta a l'Institut Ramon Muntaner, de la Generalitat", que gestiona els centres d'estudi de tota Catalunya, "i també ens hem afegit a la Coordinadora de Centres d'Estudi de parla catalana". Gràcies a això l'Arxiu podrà portar més exposicions itinerants i podrà obrir de dimarts a divendres. "Ens podrem presentar a les convocatòries de finançament per fer activitats i seguir endavant amb la revista Plaça Vella", que serà reformada tant per fora com per dins.

La voluntat del Centre d'Estudis seria la d'unificar arxius, que l'històric i el municipal fossin un de sol o, si més no, "que fessin servir una mateixa base de dades, inventariat de la mateixa manera encara que no tinguin el mateix espai físic", comenta Vicente. Per facilitar aquesta municipalització del material, l'Arxiu d'Història cedirà els fons que custodia a l'Ajuntament, "perquè creiem que el que hi ha a l'Arxiu ha de ser del poble i fàcilment consultable per a tothom". En aquest sentit, Vicente també apunta que l'Arxiu fos històric i municipal i que fos gestionat per personal municipal, "ja que és un servei municipal, com qualsevol altre". En aquest sentit, donada la situació actual dels arxius, hi hauria la possibilitat de cedir part de la gestió a una entitat, "que podria ser el Centre d'Estudis".

Actualment, l'Arxiu d'Història s'ubica a la Casa Ribas, al carrer de la Mina, 9. La mateixa seu tindrà el Centre d'Estudis de Castellar, i la mateixa junta. El C.E. es constitueix com una entitat público - privada, "i l'Ajuntament hi és ben present".
Comparteix
M'agrada
Comentaris