Govern obert: una pedra a la sabata del govern local de Castellar
El concepte "govern obert" sona sovint a les tertúlies, al món acadèmic i als programes electorals. Fa vint anys, s'emprava per definir un tipus de govern que permetés a qualsevol ciutadà tenir accés a informació emprada pel govern ia procediments seguits en el desenvolupament de les seves polítiques. Avui en dia, però, "govern obert" significa més que això. Ara, a més, és important que entitats i ciutadans tinguin la possibilitat de participar en el procés polític i legislatiu. Als partits, entitats i conciutadans que no governem se'ns ha d'incloure en el procés de presa de decisions; no només informar-nos-en quan ja estan preses. Amb uns pressupostos participatius d'una part minúscula del pressupost no n'hi ha prou: és important que el govern obert s'implementi per sistema general.
A Castellar, el PSC de Pepe González i Ignasi Giménez ha promès per activa i per passiva que defensarien el govern obert. Malgrat tot, el govern obert al que hem estat exposats en els últims anys és, en la majoria dels casos, un"govern obert" com el que s'exigia fa vint anys, però pobre fins i tot pels estàndards de llavors: se'ns informa de certes polítiques, però normalment tard, quan ja no hi ha temps per fer-los arribar noves propostes.
Un dels mecanismes de govern obert més importants és les comissions municipals. Les comissions estan compostes per membres dels grups de l'oposició, tècnics i representants del govern local. A Castellar hi ha catorze comissions constituïdes oficialment, però d'aquestes només molt de tant en tant se'ns convoca en alguna d'elles. La que es reuneix més sovint és, sens dubte, el Consell Escolar (comissió municipal d'educació).
Tot plegat fa que, inevitablement, haguem de ser crítics amb com s'està gestionant. Primer, donat que es fan tantes poques comissions: significa això que simplement hi ha molts camps on no s'està treballant? Això confirmaria el que portem molts anys denunciant: aquest no és un govern local "proactiu", sinó que és un govern local "reactiu" i selectiu: si li poses una foto del carrer brut al mur del Facebook a l'Alcalde, tindràs una resposta ràpida, sinó seguirà estant-ho sense que algú hi faci res o fins que sigui insostenible.
Segon, per què es creen comissions si en realitat no tenen intenció de convocar-les? Nosaltres hem denunciat i continuem denunciant que aquest equip de govern es mou molt per mantenir unes aparences interessades i poc per convicció. El fet que puguin dir que han creat moltes comissions en els últims anys els permet crear la il·lusió que a Castellar tenim un govern obert quan, en realitat, de govern obert en fan el mínim com per poder intentar fer creure a la gent que fan el que prometen.
Per últim, realment creu el govern local de Pepe González i Ignasi Giménez en el govern obert, o és un recurs discursiu que utilitzen per mantenir-se al poder? Aquesta pregunta és similar a la que ens fèiem fa un mes en el nostre article sobre l'assistència del nostre Alcalde als mítings de campanya del PSC després de haver "suspès" la seva militància: Ignasi, si defenses una cosa (sigui que deixes de ser part del PSC o que creus en el govern obert), per què llavors fas exactament el contrari?
Sr. Alcalde: volem el llenguatge dels fets. Ja n'hi ha prou de tanta façana i poc contingut.
Comparteix
M'agrada
Comentaris