Fotograma de 'Lágrimas de aceite'. || CEDIDA
20/09/2018 Cultura
‘Lágrimas de aceite’ es projectarà a la Sala d'Actes d'El Mirador

La Lliga dels Drets dels Pobles i Entrepobles, amb el Club Cinema Castellar, han programat la sessió; l'entitat també presenta la programació del trimestre

Marina Antúnez

Divendres es projecta el documental Lágrimas de aceite a la Sala d'Actes d'El Mirador. Es tracta d’una proposta on participen la Lliga dels Drets dels Pobles, Entrepobles, amb la col·laboració del Club Cinema Castellar. La projecció es farà a les 20 hores i comptarà amb el seu director, Marc Gavaldà, membre del col·lectiu Alerta Amazònica, que ja fa anys que “fem seguiment de les conseqüències dels vessaments a l’Amazònia”, diu Gavaldà.

 

Lágrimas de aceite explora les conseqüències d’aquests vessaments “d’infraestructures petroleres com el cas de l’oleoducto peruano, molt vell, i que recorre un dels afluents amb més cabal de l’Amazones, el riu Marañón”, afegeix. Des del terreny de l’audiovisual, l’equip d’Alerta Amazónica interpel·la la gent que viu allà, que explica la seva vivència davant dels vessaments, i els impactes bores la salut.

 

La cinta es va rodar la tardor del 2016 i es va presentar l’any passat. “Ha tingut molt bona rebuda, sobretot, a sudamèrica, i també ha rebut premi a l’estat espanyol”. La temàtica del documental també s’intenta explicar en altres treballs anteriors del col·lectiu, com el que porta el mateix nom que l’associació, el treball Alerta amazónica i el documental Asfaltar Bolívia. “Tractem d’investigar i explicar crims ambientals a tota Amèrica llatina, que hem anat recorrent”, afegeix Gavaldà.  Per exemple, han fet seguiment d’empreses com Repsol i l’oleoducto peruano, entre d’altres.

 

A l’Amazònia, les grans petrolieres han provocat l’aïllament territorial, hi ha comunitats que s’han aïllat voluntàriament de la societat occidental “i viuen amb molta vulnerabilitat”. Lágrimas de aceite ja s’ha projectat a diverses sales i “ja l’hem posat d’accés lliure”.

 

Lágrimas de aceite.

Imatge de Alerta Amazónica al voltant dels vessaments de petroli.

 

El trimestre del CCCV || El Club Cinema Castellar Vallès ha donat a conèixer la resta de la programació documental i de ficció pel proper trimestre, marcada per la presència de títols nord-americans de tall independent i pel protagonisme del gènere documental amb DocsBarcelona del Mes.

 

A banda de la col·laboració amb la projecció d’aquest divendres, l’entitat projectarà diversos films americans: Tres anuncios en las afueras, de Marin McDonagh, el dia 28 de setembre. El cicle continuarà amb The Florida Project, de Sean Baker, el dia 19 d’octubre. I el 16 de novembre serà el torn de Lucky, de John Carroll. El dia 30 de novembre es podrà veure Yo, Tonya, de Craig Gillespie. Les projeccions del divendres també comptaran amb la cinta El insulto, de Ziad Doueri, un film libanès, en aquest cas.

 

El CCCV també obrirà la programació municipal de cinema en diumenge el dia 7 d’octubre amb la projecció de Petitet, de Carles Bosch. Es tracta d’una proposta musical inclosa a la programació del Correllengua 2018. El DocsBarcelona del Mes, coorganitzat per Cal Gorina, L’Aula i el CCCV continuarà amb una projecció el 5 d’octubre, amb Eugenio, de Jordi Rovira i Xavier Baig. El 9 de novembre s’ha previst Of Fathers and Sons, de Talal Derki, i el 14 de desembre, Last Days in Shibati, de Hendrick Dusollier. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris