L'arquitecte Manel Larrosa (esq.) i el membre de Decidim Marc Serrà (dreta)_617x412
L'arquitecte Manel Larrosa (esq.) i el membre de Decidim Marc Serrà (dreta) - R.G.
28/04/2017 Actualitat
"Sempre hem tingut consciència d'un únic territori i tres capitals"
L'arquitecte i membre de la plataforma Fem Vallès, Manel Larrosa, va oferir una xerrada sobre la unió del Vallès Occidental i el Vallès Oriental
R.G.
La tarda de dijous passat l'arquitecte i membre de la plataforma Fem Vallès, Manel Larrosa, va oferir una xerrada sobre quins efectes tindria una possible unió dels Vallès Occidental i del Vallès Oriental. L'acte, organitzat per Decidim Castellar, va tenir lloc a la Sala d'Actes d'El Mirador.


.- Quan va sorgir la idea de fusionar els dos vallesos?
Se n'ha acabat dient fusió però nosaltres parlem de treball conjunt, que en alguns aspectes del territori del Vallès Occidental i el Vallès Oriental ho facin plegats, que els dos Consells Comarcals treballin junts. La comarca del Vallès sempre ha estat una. Una altra cosa és que administrativament, el 1932, Pau Vila va dir que hi havia una part occidental i una d'oriental perquè fos més fàcil administrar-les. Però sempre hem tingut consciència d'un únic territori i tres capitals. Ens sembla que treballar conjuntament és absolutament necessari perquè durant anys hi ha hagut una certa paràlisis de vegades per la confrontació de Sabadell contra Terrassa, o de Mollet contra Granollers. Quan nosaltres vam plantejar treballar conjuntament al Vallès vam veure que a molts llocs era una idea ben rebuda.


.- En quins àmbits es produiria aquest treball conjunt?
Per exemple pel que fa a la mobilitat, la millora dels polígons industrials, la formació professional perquè el repartiment de les diferents especialitats i pràctiques aplega un conjunt industrial molt gran i seria bo coordinar-ho. També en aspectes agroforestals: l'agricultura que tenim és específica d'aquí, no és el Baix Llobregat ni el Bages, per tant, encara que hi ha més agricultura a l'oriental, comparteix característiques amb la que queda a l'occidental. Hi ha un conjunt de coses que estaria bé fer-les a aquesta escala sense necessitat de fer una gran màquina que ho portés tot. Si hi ha coses que es resolen més bé a l'àmbit occidental o a l'àmbit oriental, que es treballin així, però sense perdre de vista que s'ha de pensar en el conjunt.


.- Això implicaria un canvi de model en la gestió del territori?
En aquest moment els Consells Comarcals tenen molt poques competències, tan poques que han hagut d'inventar sistemes per fer coses que estrictament no podien fer. Per exemple, han muntat el Consorci de Residus i el Consorci de Turisme, tant a l'Oriental com a l'Occidental, també han creat el Consorci de Sanejament del Besòs. Són organismes amb altres competències que els consells no tenien. Tot això estaria bé que estigués sota el mateix sostre, i que la suma dels dos Consells Comarcals fes que fossin més poderosos del que ara són.

.- Com han rebut el govern local i comarcal la vostra proposta?
Ho hem estat presentant des d'abans de l'anterior legislatura. Vam fer tota una ronda i ara n'hem fet una segona. A hores d'ara, els Consells Comarcals ho estan estudiant i han encarregat un estudi a l'Institut Cerdà que ha identificat que és necessari treballar conjuntament en tot un seguit de matèries. El problema és com fer-ho perquè voldria dir, per exemple, reforçar els Consells Comarcals i crear alguns elements plegats. Això és més polèmic i més lent. Per tant, estem d'acord amb el què però el com és el que costaria més.


.- Hi ha voluntat però la burocràcia és el primer obstacle?
No és la burocràcia, jo diria que són les inèrcies polítiques. Amb això tothom és conservador, tenim els llocs que tenim al Consell Comarcal i als Ajuntaments i canviar-ho costa. També és cert que això voldria dir tenir la capacitat de generar nous recursos econòmics, per tant no es pot fer de manera improvisada. S'ha de tenir voluntat i perspectiva, i més capacitat de diàleg.

Comparteix
M'agrada
Comentaris