pleabril18_617x412
Un moment del ple d’abril, celebrat dimarts passat. || Foto: J. Jáimez
25/04/2018 Actualitat
Replantejament del model de gestió de residus

El ple aprova adaptar el model comarcal per reduir la generació de brossa. Es farà un estudi per valorar la recollida porta a porta

En un ple de 17 punts, amb alguns temes feixucs, alguns carregats de tecnicismes, i amb set mocions, es va aprovar una de les qüestions més rellevants de cara als propers anys. Els quatre grups municipals van tirar endavant adaptar el pla local de prevenció i gestió de residus municipals del Vallès Occidental al municipi, una decisió que pot comportar replantejar a mig termini el model vigent. Segons va explicar el regidor de Medi Ambient, Aleix Canalís, s’hauran de treballar “tres línies estratègiques: reduir la generació de residus, promovent la prevenció de residus com a eix prioritari. Millorar la quantitat i la qualitat de la recollida selectiva i fer transparent i sostenible econòmicament la seva gestió”.


Canalís va explicar que el model implantat a la comarca requereix un cop de timó perquè ja hi ha símptomes que demostren la dificultat per avançar en matèria de reciclatge (a Castellar, s’ha passat d’1,5 quilos per habitant i dia a 1,23 quilos): “Tenim un model car i ineficient que cal portar a un nou paradigma: promoure la no generació de residus”. És per això que el regidor de Medi Ambient va avançar que abans de finalitzar l’actual mandat l’equip de govern encarregarà “un estudi sobre la viabilitat d’implantar el model porta a porta o similar al conjunt del municipi”, opció que ja s’ha establert entre els comerços del centre. El regidor va assenyalar que haurà de ser l’equip de govern que entri el proper mandat qui hagi de prendre la determinació en aquesta matèria.


Rafa Homet, portaveu d’ERC, va coincidir amb Canalís que “s’ha produït un estancament en els darrers cinc  anys, també a causa de la crisi”. “Ara s’ha de començar a explicar que els augments de costos repercutiran en la població”, va explicar Homet, el qual també va dir que “tot i que Castellar està millor que la mitjana de la comarca, estem davant d’un repte d’abast mundial”. En aquest sentit, va insistir en la necessitat de començar a treballar amb el model de la recollida porta a porta. Per part de Decidim, Ita Espinosa, va celebrar que l’equip de govern vulgui aplicar “un canvi de xip” però també va advertir que “en els propers anys la taxa de residus es pot disparar”. Finalment, Bea Garcia (PDeCAT), es va alinear amb el discurs unànime i l’aposta “per actuacions eficaces i valentes”.


També entre els punts de gestió municipal, es van aprovar dues subvencions: 1.700 euros per a material dels bombers voluntaris i 4.000 euros per a Asemca (l’associació d’empresaris de Castellar).  Bet Tena (Decidim) va mostrar la perplexitat del seu grup per la concessió a Asemca d’aquests diners que “havien d’anar destinats a projectes d’economia social”. El regidor de Finances, Joan Creus, va argumentar que es tracta d’una subvenció puntual per a una associació que existeix des del 2006 per garantir-ne la seva continuïtat. A partir del 2019 “hauran de ser autosuficients a través de les quotes dels seus socis”, va explicar Creus. 


Mocions
En l’apartat de mocions, el grup municipal Som de Castellar-PSC va poder tirar endavant sense problemes les seves propostes per denunciar l’incompliment del pacte d’estat en matèria de violència de gènere i en suport a Proactiva Open Arms. Més polèmica va comportar la seva moció de suport a la implementació de la renda garantida de ciutadania (RGC), una mesura aprovada el juliol passat gràcies a una ILP i que està rebent crítiques per les dificultats d’implementació. El ponent de la moció, Joan Creus, va advertir que “el propi departament de Treball incompleix el que diu la llei” i que al febrer hi havia 8.000 persones  pendents de ser ateses. El portaveu d’ERC, Rafa Homet, va fer una intervenció molt crítica amb la moció, al seu parer, “amb dades poc contrastades per donar sensació de caos”. “Estem orgullosos d’aquesta llei que està acomplint els terminis establerts”, va assegurar Homet. Finalment, la moció va prosperar gràcies a la majoria absoluta del govern.


ERC inicialment havia presentat quatre mocions, les quals van tenir sort diversa. El regidor Ferran Rebollo va decidir deixar sobre la taula la moció que demanava un Pla Local d’Habitatge després d’acordar amb la resta de grups “treballar-la més a fons”. Sí va prosperar la moció d’ERC per  “condemnar rotundament tots els casos en què la llibertat d’expressió ha estat coartada, limitada i perseguida injustament i arbritàriament”. En canvi, van ser tombades per l’equip de govern una moció de suport als CDR i una altra que proposava desbloquejar la situació del polígon de Can Bages. En el primer cas -moció finalment també presentada per Decidim i PDeCAT- el portaveu del govern, Aleix Canalís, va dir que, “tot i compartir el títol de la moció, el grup del govern no hi pot votar-hi a favor”.


Més debat va tenir la moció sobre Can Bages presentada per ERC.  Segons va defensar Josep Maria Calaf,  es proposava cercar acords alternatius amb el promotor privat de Can Bages que permetin desbloquejar l’activitat de la zona i plantejava  altres possibles escenaris “si s’arriba a la conclusió que aquest polígon hauria de canviar d’usos”, va exposar Calaf, el qual també va recordar que només hi ha un accés d’entrada i sortida a la carretera i que l’accés a una via ràpida encara es veu llunyà. El regidor d’Urbanisme, Pepe González, va informar Calaf que l’Ajuntament “encara no ha recepcionat les obres d’urbanització del polígon i la depuració de les aigües no està resolta”. Va demanar, com en el cas del Pla Local d’Habitatge, que la proposta es deixés sobre la taula. Bet Tena (Decidim) va recordar que L’Altreveu va ser l’única força política que s’hi va oposar frontalment al polígon, espai que “ha provocat danys irreparables”. Finalment es va portar a votació i l’equip de govern va tombar-la per majoria absoluta.    

Comparteix
M'agrada
Comentaris