Lluís M. Corominas
Lluís M. Corominas - PARLAMENT.CAT
09/10/2017 Actualitat
"Estem determinats a tirar endavant amb la mà estesa al diàleg"
El president de JxSí, Lluís M. Corominas, avança que la compareixença de Puigdemont tractarà sobre l'inici del procés constituent
R.Gómez
Falten 24 hores per a l'esperada compareixença del president Carles Puigdemont al Parlament. Un discurs que pot marcar un abans i un després per a Catalunya si finalment el president aposta per la Declaració Unilateral d'Independència.

L'escenari polític és d'alt voltatge, és un moment "intents i transcendental" i això ho sap bé el castellarenc Lluís Maria Corominas, l'ara president de Junts pel Sí i abans vicepresident primer del Parlament i alcalde de Castellar. A hores d'ara, es desconeix quin serà el missatge que transmetrà Puigdemont al Parlament, però Corominas avança que en cap cas es tracta d'una DUI "perquè hi ha hagut una votació i el marc legal per fer-la, que és la llei del referèndum". En aquest sentit, Corominas apunta que les paraules de Puigdemont aniran adreçades a explicar "els efectes que tindrà la votació del referèndum i l'inici del procés constituent".

Quant al resultats de l'1-O, el president de JxSí ha assegurat que li donaran "validesa al Parlament perquè els ciutadans van defensar amb el seu propi cos les urnes, i no fallarem a aquesta gent". Ara bé, Corominas subratlla que "altra cosa és quins efectes té i com es comença el procés constituent".

Amb tot, per al polític el context desitjable passaria perquè tant el govern espanyol com el de la Generalitat establissin un diàleg "d'igual a igual per aplicar els resultats de l'1-O de manera pacífica i ordenada". Tot plegat, amb l'acceptació d'un tercer actor en la partida d'escacs sobiranista: "la mediació internacional", diu Corominas.


L'ARTICLE 155 DE LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA
L'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, i en conseqüència la suspensió de l'autonomia de Catalunya, fa setmanes que sobrevola el Palau de la Generalitat. Una mesura que tot apunta que es podria aplicar si Puigdemont proclama la independència. "Ens agradaria que no apliquessin el 155 i que acceptessin la mediació internacional. Si s'apliqués i es convoquen eleccions, l'independentisme encara pujaria més. Què passaria l'endemà? Una situació de repressió permanent, d'anulació de la democràcia a Catalunya no se la pot permetre l'Estat Espanyol", exposa Corominas. "Estem determinats a tirar endavant amb la mà estesa al diàleg però respectant la voluntat del poble", insisteix el president de JxSí.


En aquest sentit, pel que fa a la possibilitat d'arribar a un referèndum sobiranista pactat i consensuat, Corominas es mostra favorable però no creu que sigui possible perquè sosté que el Govern Espanyol "fins ara no ha acceptat res que no sigui la submissió, volen la rendició, no volen pactar res".

L'1-O UNA SETMANA DESPRÉS
En referència al desenvolupament de la jornada de l'1-O i a les càrregues policials, el parlamentari explica que estan "absolutament indignats amb la violència gratuïta que ha autoritzat l'estat a través de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional". Per a Corominas, d'una banda "hi ha uns responsables polítics que van instar que peguessin els ciutadans que l'únic que feien era anar a votar" i de l'altra, hi ha "policies i guàrdia civils que van demostrar cap sensibilitat a l'hora d'aplicar la proporcionalitat". "Mai oblidarem que la voluntat democràtica d'aquest poble pacífic va ser reprimida", afegeix.

Tanmateix, el cert és que una setmana després de la celebració del referèndum algunes empreses multinacionals i entitats bancàries com Caixabank i Banc Sabadell han traslladat la seva seu social fora de Catalunya. Corominas reconeix que aquest fet ha contribuït a dibuixar un clima d'incertesa i por entre els ciutadans, però ha assegurat que "a mig termini aquesta situació es revertirà". En paraules del parlamentari, "és una situació conjuntural fruït de la por i de les pressions de l'Estat Espanyol cap a un determinat cantó" a l'hora que assenyala que "tots els estudis seriosos a nivell econòmic fan viable una Catalunya com a país independent".

Comparteix
M'agrada
Comentaris