· També ets professora de violí de l'EMM Torre Balada...
Sí, des del 1995 que hi sóc. Faig classes de violí i porto l'orquestra de grans de violí i violoncel. M'agrada ser-hi perquè ensenyar sempre m'ha agradat molt.
· Com sorgeix la idea de treballar en projectes socials?
Bé, l'OSV no és una orquestra que només fa concerts, que també, però a més apostem pels temes socials. En aquest sentit, volem utilitzar l'orquestra com una eina per ajudar.
· I en quins projectes s'ha implicat l'Orquestra Simfònica?
Amb l'Associació d'Orquestres Simfòniques d'Espanya, l'OSV està fent un projecte per treballar amb gent discapacitada a partir d'un conte de José Saramago, musicat per Emilio Aragón. Cada orquestra farà el seu 'tunejat' i l'any 2017 interpretarà el tema. D'altra banda, a través d'un projecte de La Caixa, vam treballar en un projecte participatiu amb nens de barris amb risc d'exclusió social. L'any passat, per exemple, vam ser a l'Institut Les Termes de Sabadell i fèiem un tàndem; ficàvem l'orquestra dins la vida d'un institut i uníem les matèries amb la música.
· Quan vas iniciar el projecte amb el Centre Penitenciari de Joves de La Roca?
Va ser l'any 2012 i va coincidir amb el 25è aniversari de l'OSV. Amb els interns, de 18 a 23 anys, vam fer un projecte molt bonic, "Converses sonores". Els músics de l'orquestra que hi participàvem havíem d'ajudar uns interns a composar una cançó per a felicitar-nos a nosaltres l'aniversari. Vam fer el tema "Tengo".
· I va anar bé?
Molt bé! Els nois es van implicar. I fins i tot ens van trucar de Justícia perquè anéssim a fer una conferència per explicar-ho i hi vam anar amb un dels interns, que aquell dia va poder sortir del centre per anar a explicar el que havíem fet. Vam acabar tocant els Chunguitos, he, he, he.
· Què va passar després?
El primer projecte amb el CPJ s'havia acabat però allò em va enganxar tant que vaig decidir seguir fent classes de violí amb els interns. Faig classes de violí des d'aleshores, cada divendres al matí.
· I l'OSV recolza la decisió?
I tant, jo faig classes amb el segell de l'orquestra darrere. De fet, per això vam poder demanar una donació de cinc violins per fer les classes, que ens van concedir. Ara, aquests violins viuen al Centre Penitenciari de Joves i per això podem fer classes. Són limitades a cinc alumnes, i com que el violí s'ha anat instal·lant al centre, hi ha llista d'espera.
· Poden seguir les classes, els nois?
El CPJ acull joves fins als 23 anys i, per tant, els puc tenir poc temps. Tenen vides molt difícils. No puc evitar que em faci pena quan un em diu que ja se'n va perquè els agafo afecte però és clar que estic molt contenta per ells, perquè això vol dir que ja poden sortir en llibertat! Amb alguns, encara seguim en contacte per carta. En tot cas, amb els alumnes treballem el violí i la música sense que ells en sàpiguen res, de música. M'he inventat un codi numèric perquè puguem entendre'ns.
· Quin és l'objectiu de les classes?
La idea és que surtin de la monotonia, fer una cosa diferent, que els motiva. No els pregunto perquè són allà, no vaig a alliçonar ningú, sinó a compartir. M'agrada aprendre d'ells i que ells aprenguin de mi. Un cop em van dir: "Canòlich, la violinista de la presó", ha, ha, ha.
Les 11 respostes
Un tret principal del teu caràcter?
Extravertida
Un defecte que no pots dominar?
La impaciència
La música que t'agrada?
Queen, el jazz i el blues
Quin plat t'estimes més?
Allioli amb el que sigui
Un color?
Tinc clar el que no: el rosa
Un animal?
El gos
Una cançó?
'Sassy's blues' de Sarah Vaughan
Una pel·lícula?
'Intocable'
Un llibre?
Qualsevol que em faci anar a dormir tard
Un lloc on t'agradaria tocar?
On la gent vingui a gaudir de la música
Un desig?
Poder treballar la reinserció