15/10/2018 Actualitat
La nova normativa europea podria dir adéu als ‘mems’

L’Eurocambra ha aprovat una directiva que regularà els drets d’autor a la xarxa

El Parlament de la Unió Europea va aprovar fa unes setmanes una normativa d’internet que podria canviar de dalt a baix la xarxa tal com la coneixem. Unes noves regles del joc que es centren en la protecció de les dades personals i en regular els drets d’autor, una qüestió que algunes associacions d’usuaris no veuen amb bons ulls. Segons Xavier Salla, consultor, advocat i doctor en comunicació audiovisual i publicitat, cal tenir en compte que “és una normativa que s’està gestant, una proposta de directiva” que després els estats membres de la Unió Europea hauran d’adaptar al seu territori en el termini d’un any. Per tant, cada país tindrà l’última paraula a l’hora de desenvolupar mesures concretes.

 
Un dels principals esculls de la nova regulació per part de les plataformes d’usuaris es troba en els articles 11 i 13, que han generat rebuig i controvèrsia perquè, entre d’altres qüestions, obren la porta a la censura de continguts.“Els gestors de les plataformes seran els encarregats de posar filtres per detectar si es produeixen violacions de drets d’autor”, diu Salla.  “Es pot interpretar que aquestes plataformes esdevindrien una mena de censors de què es pot o no es pot publicar”, constata l’expert.


Quant als drets d’autor, la normativa podria suposar l’adéu als mems que es comparteixen diàriament. Tot plegat, perquè la directiva que va aprovar l’Eurocambra prohibeix als usuaris fer servir continguts sotmesos a drets d’autor com ara fotografies i captures de pantalla per fer-ne muntatges.  De la mateixa manera, tampoc es podran compartir fragments de textos i d’articles, per exemple, en piulades a Twitter o publicacions a Facebook, sempre que l’usuari no hagi pagat una llicència que l’autoritzi a fer-ho, “o esperar que passin 20 anys des de la publicació original”.


A hores d’ara, segons Salla, no està clar com afectarà a projectes col·laboratius de coneixement com Viquipèdia perquè  la lleia podria  entrar en conflicte amb els drets a la informació i a la llibertat d’expressió

Comparteix
M'agrada
Comentaris