edicio 01_617x412
Míriam Hatibi, dimarts passat, a la xerrada de L’Aula a El Mirador  - R.G.
18/10/2018 Actualitat
“A les sèries no veuràs mai una figurant amb vel”

Míriam Hatibi va oferir una xerrada sobre islamofòbia i gènere a L’Auditori

R.Gómez

“Només pel fet de parlar en català ja estic trencant amb l’estereotip de dona musulmana”.  Aquesta va ser una de les reflexions que va oferir Míriam Hatibi Zagmal, la protagonista de la darrera conferència de L’Aula d’Extensió Universitària. La xerrada, que va tenir lloc dimarts passat a L’Auditori, portava per títol Islamofòbia i gènere: mites, estereotips i com trencar-los. Hatibi és analista de dades i activista, llicenciada en International Business Economics a la UPF, i postgrau en Internacionalització a la UB. Amb només 25 anys, acaba de publicar el llibre Mira’m als ulls: No és tan difícil entendre’ns. La ponent, a més, és portaveu de la Fundació Ibn Battutta, una entitat creada per potenciar l’intercanvi sociocultural i la difusió del coneixement científic entre Marroc i Espanya.


Per a Míriam Hatibi, la islamofòbia comença amb un discurs que separa els nosaltres de “els altres”.   Un ‘els altres’ que cada cop és més llunyà,  “fora de la nostra realitat”, carregat de “prejudicis i etiquetes”, com una “unitat inassimilable”. Tot plegat, acaba per la “deshumanització del col·lectiu perquè no són persones sinó potencials perills”.  Un dels principals problemes, en aquest sentit, rau en la manca d’expertesa i de formació dels professionals dels mitjans de comunicació que tracten notícies relacionades amb el món àrab i musulmà. “És millor estar poc informats que mal informats”, va reconèixer Hatibi.


D’altra banda, també es va abordar la confusió que es produeix amb la “‘racialització’ de l’islam , quan s’identifica una nacionalitat amb una religió concreta. Ser àrab no vol dir ser musulmà”. De fet, la jove activista va apuntar que a més, la islamofòbia l’acostumen a patir  “les persones que semblen musulmanes. No cal ser-ho sinó semblar-ho”.   Així, la ponent va convidar els membres de L’Aula a reflexionar sobre la diversitat del món àrab i musulmà.


Una altra de les qüestions que va centrar la xerrada de L’Aula , va ser la relació entre islamofòbia i gènere. Entre els prejudicis que sovint es troben les dones musulmanes, segons Hatibi, és el fet d’infantilitzar-les per  “haver triat aquesta opció religiosa amb comentaris com ‘una dona intel·ligent no seria musulmana’”. En paraules de  Hatibi, als mitjans de comunicació sovint “es demonitza l’islam per ser masclista”. La representació de la família musulmana a la televisió “sempre és d’una família conservadora”.  “Quan una dona musulmana té estudis universitaris, per exemple, es pensa què és l’excepció. Doncs bé, en el meu entorn estic envoltada d’excepcions. I per tant, potser no ho som”, va afegir.


Tanmateix, la representació estereotipada a la ficció del col·lectiu musulmà fa molt difícil trencar amb etiquetes i prejudicis.  “A la televisió, als debats, només sortim per parlar de racisme o de terrorisme”, va lamentar Hatibi. “A les sèries no veuràs mai una figurant amb vel, o una dona que no beu alcohol i puguis deduir que és musulmana”, va constatar la ponent. “Molts actors d’origen magrebí es queixen que només els truquen per fer papers de traficants o de terroristes. Quan els mitjans parlen d’ajuts socials, es posen imatges de dones musulmanes”, va criticar. “Som una nova generació amb possibilitat de reivindicar i d’arribar a espais que potser els nostres pares no podien.  És un camí llarg i lent però hem d’aconseguir representació normalitzada”, va concloure Hatibi.

Comparteix
M'agrada
Comentaris