20   A7301202_1440x961
La parella de Josep-Ramon Bach, Mercè Banqué, recull de mans de l’alcalde la menció honorària del consistori en presència dels portaveus d’ERC i Junts. || Q. Pascual
21/04/2022 Cultura
Un poeta alegre, imaginatiu i lliure

Castellar homenatja Josep-Ramon Bach (1946-2020), qui ha rebut la menció honorària municipal a títol pòstum

“Humil sota un mecenatge superb i encara ple de cicatrius, Castellar del Vallès, entre els conreus de la fam i la fàbrica vençuda, omplia de senyals generosos l’horitzó familiar. Fou allà mateix on per fi interpretàrem la vida”.  Com no retre reconeixement al poeta Josep-Ramon Bach llegint paràgrafs com aquests? El poeta sabadellenc però des de ben petit lligat a la vila va obtenir a títol pòstum la Menció Honorària de l’Ajuntament  “pel seu llegat literari que podem afirmar que forma part del patrimoni castellarenc”, va resumir l’alcalde Ignasi Giménez al final de l’acte i tot just abans de fer lliurament de la menció a la parella de Bach,  Mercè Banqué, aquest dimecres. 


Abans d’aquest emotiu final i durant més d’una hora, a l’Ateneu es va respirar la poesia d’un “home enamorat de Castellar fins a la mort”, segons va recordar un dels protagonistes de l’acte, el traductor Joan Sellent. Sellent, com a company de generació de Bach va perfilar l’empremta que la vila va deixar en el poeta qui des de ben petit va viure a Castellar i posteriorment va ser estiuejant. Tot i això, segons Sellent, “lluny de ser un estiuejant era un castellarenc desplaçat que tornava tots els estius”. “Si la pàtria és la infantesa, en els cas dels germans Bach Castellar és l’escenari dels seus primers dies”. Uns escenaris que posteriorment Bach va recrear als seus llibres, com ‘El laberint de Filomena’ on es desprèn un ambient com “d‘Amarcord nostrat”, va qualificar Sellent. 


Abans de les entranyables paraules de Sellent, el poeta i també traductor Miquel Desclot va traçar un retrat literari però també d’amistat de Josep -Ramon Bach. Com si d’una trucada telefònica es tractés, Desclot va adreçar-se al seu amic homenatjat recordant alguns moments que els havien lligat de per vida, començant pel llibre ‘L’ocell imperfecte’ (1994). “Sempre m’ha semblat un agut poeta de l’ull”, va destacar Desclot, per a qui Bach és “un campió de la imaginació més que de l’orfebreria”. “Ara trobo a faltar que despengi el telèfon”, va confessar Miquel Desclot recordant les hores que es podien passar parlant ell i Bach, amb qui també es trobada per collir bolets a la zona de la Vall d’Horta.


Per obrir l’acte, el president de L’Aula i filòleg Anton Carbonell, abans de donar pas a un bonic vídeo on es recollien fotos d’infància  i adolescència de Bach amb paraules de la seva obra (‘Àngels, diables i querubins’), va recordar les fites literàries de l’homenatjat. Com a fet destacat, Carbonell va posar en valor la feina de l’editorial valenciana 3 i 4 que ja ha publicat dos volums de les obres completes de Bach i està a punt de publicar-ne un tercer.  Segons Carbonell, cal que la poesia tingui més atenció en l’esfera pública. “Per això, la nostra vila vol fer reviure a través de la seva obra i d’aquest homenatge la poesia de Bach”, va dir. 

 

Els actors Jep Barceló i Rosa Renom van dramatitzar textos i poemes de Josep-Ramon BachEls actors Jep Barceló i Rosa Renom van dramatitzar textos i poemes de Josep-Ramon Bach || Q. Pascual

 


Com es va dir en algun moment, Josep-Ramon Bach és un poeta alegre, imaginatiu i lliure. Un tarannà que va quedar més que palès durant la dramatització d’alguns dels seus poemes, obra narrativa i, fins i tot, teatre a càrrec dels actors Jep Barceló i Rosa Renom, amics també del poeta sabadellenc. Per al record dels assistents que van omplir l’Ateneu quedarà la lectura entre el somriure i la nostàlgia de poemes com ‘Laberint de meravelles’: “Castellar dorm/ sobre l’esvoranc/ d’un dolç oblit”.


Un gran aperitiu per Sant Jordi
Aquest acte poètic es pot considerar un gran aperitiu de cara a la celebració de Sant Jordi a Castellar del Vallès, com va destacar l’alcalde Ignasi Giménez qui va lamentar, malgrat les diverses vegades que el poeta havia visitat Castellar en els darrers anys per parlar de la seva obra, que l’homenatge “arribi tard, com passa en moltes ocasions”.  La parella de Bach,  Mercè Banqué, va cloure l’acte amb unes senzilles paraules d’agraïment tot just en rebre la menció honorària de mans de les autoritats municipals. “És molt emocionant i espero que, estigui on estigui, estigui content”, va dir amb llàgrimes als ulls. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris