Els pastors cantaires de Betlem_617x412
Els pastors cantaires de Betlem - Quim Pascual
17/10/2018 Cultura
‘Com el Vallès no hi ha res’

Castellar acull la IV Trobada d’Entitats d'Estudi del Vallès i centra l’atenció en el patrimoni immaterial

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana (CCEPC) i l’Institut Ramon Muntaner  han programat la propera Trobada d’Entitats d’Estudi del Vallès, que arriba a la quarta edició i que es durà a terme el 20 d’octubre, a  l’edifici d’El Mirador, de 9.30 a 16.30 hores. “La Coordinadora i l’Institut intenten organitzar activitats als centres d’estudis locals, des d’Alacant fins al Rosselló”, apunta Oriol Vicente, president del Centre d’Estudis de Castellar. “Al Vallès fa tres anys que vam començar, i serveix perquè la gent dels centres faci networking i també per tractar temes culturals i històrics concrets a nivell de vallesos”.

 

Enguany, la trobada es dedica al patrimoni cultural immaterial del Vallès. “Es tractarà d’inventariar quin és el patrimoni immaterial que tenim al Vallès, i definir què és, concretament”, segons Vicente. En aquest sentit, actualment, el Vallès es troba immers en el procés de realització de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la comarca, construït per la comunitat. Sobre ell s’edifica el seu sentiment d’identitat, a partir de l’afirmació de pertinença a un col·lectiu determinat.

 

El Centre d’Estudis de Castellar serà  el centre acollidor d’aquesta quarta edició, “cosa que ens agrada perquè és una manera de presentar-nos com a nou centre, als altres centres que ja existeixen”.

 

Conferència de Jaume Mascaró

La trobada comptarà amb una conferència marc de Jaume Mascaró, de l’Institut Menorquí d’Estudis, que  pretén recollir aportacions i treballar en els set àmbits o categories en què s’ha subdividit l’inventari: Activitats productives, processos i tècniques. Aquest àmbit inclou els coneixements, tècniques, habilitats, usos i processos relacionats amb les activitats econòmiques i productives, i tots aquells aspectes relacionats a l’adaptació al medi, l’organització dels espais i significats del paisatge. També s’inclouen les activitats relacionades amb la producció, transformació i elaboració de productes, així com els sistemes d’intercanvi i/o donació.

 

Una altra categoria serà la de tradició oral, particularitats lingüístiques i formes de comunicació. En aquest sentit, se centrarà en les expressions i tradicions orals, incloses les particularitats de la llengua i les variants dialectals. També hi trobem la literatura popular,, els mites, les llegendes, les cançons, les dites, els acudits, les històries de vida i la memòria oral, així com les produccions sonores lligades a la comunicació col·lectiva.

 

Una tercera categoria serà la que es basarà en les formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social. Formes d’organització i normes de conducta col·lectiva que organitzen i regulen espais i temps de caràcter familiar, polític, econòmic, social, laboral, festiu o religiós.

 

 

Una de les mesures de salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial és la realització d’inventaris que inclouen intrínsecament la investigació, conservació, difusió i restitució i que obliga des del principi a prendre decisions sobre què ha de ser conservat per diferents motius.

 

Horaris de les activitats

La trobada començarà a les 9.30 hores  amb el control d’inscripcions i lliurament de material. A les 10 hores, s’inaugurarà la Trobada i, a les 10.15 hores, començarà la conferència a càrrec de Jaume Mascaró, “Els inventaris de patrimoni cultural immaterial: gestió i/o dinamització?”. A les 11 hores es faran taules de treball dels set àmbits temàtics proposats. i, a les 13 hores, s’exposaran les conclusions a càrrec dels coordinadors de les taules. A les 14.30 hores és previst un dinar al restaurant Cal Petasques i, a les 16.30 hores, es farà una visita cultural. La salvaguarda feta des dels grups d’estudi i des de l’Administració ens ha de portar a prendre mesures que contribueixin a la continuïtat de les comunitats al territori al desenvolupament sostenible.

 

L’assistència als actes previstos és gratuïta. Els textos definitius i corregits per a la publicació es podran presentar, com a màxim, el 20 de desembre. Per a més informació, es pot contactar amb l’organització a través del telèfon 9333248585 i al correu ccepc@iec.cat.

Comparteix
M'agrada
Comentaris